REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Simone Dempsey dukrytė pamato savo mamą verkiančią, moteris sugalvoja kokį nors baltą melą, norėdama vaiką apsaugoti nuo karčios tiesos, rašoma mirror.co.uk.

Kai Simone Dempsey dukrytė pamato savo mamą verkiančią, moteris sugalvoja kokį nors baltą melą, norėdama vaiką apsaugoti nuo karčios tiesos, rašoma mirror.co.uk.

REKLAMA

„Stengiuosi jos nepaveikti.“ – „Mirror“ sakė Simone. – „Pasakau jai, kad perskaičiau liūdną eilėraštį arba išgirdau liūdną dainą. Jai tik penkeri, noriu apsaugoti ją nuo skausmo.“

43-ejų metų moteris Carlee-Skyla pavadintą mergaitę augina viena ir rūpinasi visai jai reikalingais dalykais, gyvendama iš darbo puse etato ir pašalpų.

Ji yra pasiryžusi augindama dukrą iš darbo neišeiti, bet sako, kad gaunant pašalpą dirbti jai yra sunkiau. Ji 20 valandų per savaitę dirbą lažybų bendrovėje ir kartą per mėnesį gauna pašalpą.

Tačiau jos pajamos nėra didelės ir jai tenka rinktis - tokių sprendimų ji nelinkėtų jokiai mamai. „Daily Mirror“ jos istoriją spausdina „Give Me Five“ kampanijos, skirtos paremti skurde gyvenančius vaikus, kontekste.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos premjero Boriso Johnsono reikalaujama padidinti vaikų pašalpas 5 £ per savaitę, kad sunkiai gyvenantiems tėvams būtų lengviau. Jei situacija nesikeis, skurde gyvenančių žmonių UK per ateinančius dvejus metus padaugės nuo 4,1 milijono iki 5,2 milijonų.

REKLAMA

Netoli Donkasterio gyvenanti Simone sako, kad jos finansiniai sunkumai kasdien lemia tai, ką ji renkasi valgyti.

„Kai dukra nori saldumynų, negaliu jai jų nupirkti.“ – sako ji. – „Spintelėse turime daug pupelių, nes jos yra pigios. Bet kadangi Carly dar maža, ji visai jų nenori, todėl labai sunku.

Negaliu jai nupirkti tų dalykų, kurių ji nori, negaliu jai duoti jos norimo maisto.

Ji labai mėgsta vištienos kepsnelius ir bulvytes, bet negalime jų sau leisti - šaldytų pirkti irgi negaliu, nes neturime veikiančio šaldiklio. Man tenka dukrą papirkinėti – sakau jai, o, gal norėtum vištienos sriubos.

REKLAMA
REKLAMA

Negaliu leisti jai rinktis, ką valgyti – tai labai liūdna.“ Ji priduria: „Kartais pati lieku nevalgiusi, kad Carly liktų daugiau – palieku jai paskutinę dešrelę. O dėl kitų dalykų, kurių nori visos mažos mergaitės, pavyzdžiui, žaislų – apie tai net nėra ką kalbėti.

Aš niekaip neturiu pinigų žaislams. Jei gaunu pinigų, perku drabužių, nes ji labai greitai auga. Jau ir taip labai sunku įsigyti drabužių, net negalvoju apie žaislus, tokios galimybės net nesvarstome. Vaikai taip greitai auga.“

Augindama dukrą viena ji negali dirbti pilnu etatu, tačiau labai stengiasi neprarasti dabar turimo darbo, nes tai - vienintelės stabilios jos pajamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau moteris sako, kad dėl pašalpų sistemos ji bijo prarasti darbą, nors ir teigiama, kad Didžiosios Britanijos pašalpų sistema sukurta taip, kad žmonės būtų skatinami dirbti.

Visą sausio mėnesį Simone praleido nerimaudama, kaip jai pavyks išmaitinti vaiką, spėti į darbą ir susimokėti už šildymą.

Skirtingai nei ankstesnė pašalpų sistema Didžiojoje Britanijoje, naujasis „Universal Credit“ yra mokamas kartą per mėnesį, o ne kartą per savaitę ar dvi. Jei apskaičiuojama, kad asmuo gauna du atlyginimus per mėnesį, „Universal Credit“ pašalpa gali būti smarkiai mažinama. 

„Vieną kartą situacija buvo absurdiška.“ – pasakoja Simone. – „Turėjau gauti maždaug 600 £, bet man buvo pasakyta, kad gavau per daug pinigų. Tą mėnesį gavau tik 200 £ per mėnesį.“

REKLAMA

Tą kartą ji net negalėjo nuvažiuoti į darbą, nes nebeturėjo pinigų autobuso bilietui.

„Tiesiog stengiuosi sudurti galą su galu. Taip sunku viską paaiškinti tiems žmonėms, kurie nežino. Tiesiog privalau išgyventi, nes turiu vaiką.“ Simone iš įdarbinimo centrų taip gauna neaiškią informaciją ir sako, kad jaučiasi bejėgė.

Vienu metu jai buvo aiškinama, kad jos „Universal Credit“ išmoka gali būti mažinama, nes darbe ji įtraukta į pensijų kaupimo programą, o tai klasifikuojama kaip pajamos. Simone jaučiasi psichologiškai ir fiziškai išsekusi nuo streso ir verkimo.

Ji augina du vyresnius vaikus ir sako, kad be jų pagalbos, be savo šeimos gydytojo ir supratingo viršininko darbe ji neišgyventų. Moteris baiminasi dėl kitų jos vietoje atsidurti galinčių žmonių, kurių gyvenime gali nebūti tokių gerų žmonių.  „Bet kurį kitą žmogų tokia situacija būtų palaužusi. Aš visai nežinojau, kaip išgyvensiu.“ – sako ji. –

REKLAMA

„Tiesiog nematai jokios išeities, jausmas toks, lyg viskas būtų atimta iš tavęs, lyg būtum bejėgė.“ 

Darbo ir pensijų departamento atstovas patvirtino, kad kaupimas pensijai yra klasifikuojamas kaip „neuždirbtosios pajamos“ ir gali sąlygoti mažesnes „Universal Credit“ išmokas.

Jis sakė: „Niekam netaikomos sankcijos už tai, kad gaunami du mokėjimai per mėnesį. Jei tuo pačiu vertinamuoju laikotarpiu gaunamas dviejų mėnesių atlyginimas, tuomet tą mėnesį „Universal Credit“ bus mažesnis, bet kitą mėnesį jis padidės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų