REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Policija pateikė daugiau konflikto su mokytoja detalių: tai dar ne pabaiga (nuotr. alkas.lt)

Penktadienį sostinėje sulaikyta trispalve mosavusi lietuvių kalbos mokytoja tvirtina, kad prieš ją naudoti policijos veiksmai – politinis susidorojimas dėl jos aktyvios veiklos. Pasak Kazio Škirpos ir Generolo Vėtros atminimo įamžinimo gynėjos, policija prieš ją smurtavo, dėl ko pablogėjo moters sveikata.

4

Penktadienį sostinėje sulaikyta trispalve mosavusi lietuvių kalbos mokytoja tvirtina, kad prieš ją naudoti policijos veiksmai – politinis susidorojimas dėl jos aktyvios veiklos. Pasak Kazio Škirpos ir Generolo Vėtros atminimo įamžinimo gynėjos, policija prieš ją smurtavo, dėl ko pablogėjo moters sveikata.

REKLAMA

Ginčas tarp moters ir policijos įvyko penktadienio vakarą sostinės Trispalvės alėjoje, kuri anksčiau turėjo Kazio Škirpos vardą. Keturi žmonės susirinko prie alėjos, degė žvakutes, viena iš susirinkusiųjų turėjo Lietuvos vėliavą. Policijos atstovo Ramūno Matonio teigimu, atvykus pareigūnams į įvykio vietą moteris pradėjo mojuoti vėliava, paprašius jos prisistatyti, pateikti dokumentus, ji atsisakė bendrauti su pareigūnais, įžeidinėjo juos.

„Siekiant išsiaiškinti šitą įvykį, išaiškinti, kiek tai yra susiję su tos alėjos pavadinimo nuėmimu, pareigūnai pristatė minėtą moterį į policijos komisariatą“, – patikino R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad moteris pareigūnams buvo žinoma. Tai lietuvių kalbos mokytoja Astra Genovaitė Astrauskė, kuri rudens pradžioje raudonais dažais apipylė sostinės Lukiškių aikštėje stovintį monumento „Laisvės kalva“ parodomąjį fragmentą.

REKLAMA

Pagerbė Škirpą

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su incidento dalyve A. G. Astrauskė. Moteris pasakojo, kad penktadienį norėjo pagerbti K. Škirpos atminimą, padėti gėlių ir uždegti žvakutę. Pašnekovė tvirtino, kad tai daro kasdien.

„Aš labai ginu mūsų didvyrį Škirpą nuo šmeižto“, – tv3.lt teigė A. G. Astrauskė.

Moteris pasakojo, kad į alėją atvyko kartu su savo kolega, ten jau buvo atėję dar du K. Škirpos gynėjai, o prie alėjos jau stovėjo vienas policijos ekipažas. A. G. Astrauskė teigė, kad su bendraminčiais padėjo gėlių, uždegė žvakučių ir policija prie jų nepriėjo. Vėliau atvažiavo dar du policijos ekipažai ir, kai moteris ėmė mosuoti atsinešta Lietuvos vėliava, prie jos priėjo policijos pareigūnė, kuri, anot pašnekovės, buvo rusakalbė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji išlipo ir ėmė prie manęs kabinėtis. [Policininkė] priėjo, neprisistatė, nepilna uniforma, nepagarbiai kalbėjo. Pradėjo reikalauti paaiškinti, ką aš darau, gal aš kelsiu mitingą.

„Buvo du, dabar keturi, paskui ateis dar dešimt“, – policininkę citavo A. G. Astrauskė.

Pasak jos, pareigūnė paprašė prisistatyti, pateikti asmens dokumentą, klausė, ką ji čia veikia ir kodėl mosuoja Lietuvos vėliava.

„Sakau, man Konstitucija nedraudžia, čia yra mano laisvės ir teisės reikšti savo įsitikinimus“, – tvirtino moteris.

Anot A. G. Astrauskės, policijos pareigūnai nepriėjo prie kitų alėjoje susirinkusių K. Škirpos gynėjų, neprašė jų asmens dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad čia buvo nurodymas iš aukščiau, įtariu, kad ir mero ar savivaldybės, grynai įbauginti mane, politiškai nutildyti, marginalizuoti, apšaukti, panašiai kaip Seimo narį Petrą Gražulį, juokdariu“, – sakė pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad prisistatė pareigūnei, tačiau asmens dokumento neparodė, nes, paprasčiausiai, jo su savimi neturėjo.

„Ar reikia nešiotis asmens dokumentą, einant su vėliava pagerbti? Ar tai draudžiama?“ – klausė ji.

Pasak A. G. Astrauskės, pareigūnė prašė, kad moteris paliktų vėliavą ir kartu su ja vyktų į policijos komisariatą parašyti pasiaiškinimą. Moteris vėliavos palikti nesutiko, tad policijos pareigūnai ją paėmė.

REKLAMA

Panaudojo kovinius veiksmus

A. G. Astrauskės teigimu, policijos pareigūnė jai sakė, kad nuvykus į nuovadą, moteris parašys situacijos paaiškinimą, tuomet bus grąžinta vėliava ir ji galės eiti namo.

Policijoje, anot moters, ji buvo apklausiama, jai vėliava nebuvo atiduota. A. G. Astrauskė nesutiko su policija kalbėtis be advokato, norėjo apie savo buvimą komisariate pranešti artimiesiems, bet policija neleido niekam skambinti.

„Su jokiomis teisėmis nesupažindino, ką aš galiu, kuo aš kaltinama“, – teigė ji.

Vėliau, pasak pašnekovės, į tardymo patalpą atėjusi pareigūnė prašė atiduoti rankinuką, tačiau A. G. Astrauskė nesutiko.

„Sakiau, kad neduosiu, kodėl su manimi elgiatės kaip su kokia nusikaltėle?“ – pasakojo ji.

REKLAMA

Pareigūnė prisistatė ir, anot A. G . Astrauskės, policininkės pavardė buvo rusiška.

„Sakau, dėl to jus siutina, kad lietuviška vėliava? Aš lietuvė, tai suprantu, kad čia nacionaliniu pagrindu mane puolat. Tiesiog, kaip lietuvę. Puolate ir kaltinate nebūtais dalykais“, – pokalbį su pareigūne prisiminė moteris.

Pareigūnė įspėjo A. G. Astrauskę, kad, jei ši neduos rankinuko, prieš ją bus panaudoti koviniai veiksmai. Moteris neatlyžo, tad, anot jos, policininkė užlaužė jai ranką. Pareigūnai galiausiai susitarė, kad A. G. Astrauskė pati ištrauks ir parodys rankinuko turinį. Vėliau, anot moters, ji buvo paprašyta iškraustyti daiktus iš kišenių, buvo nuo galvos iki kojų apieškota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuo galvos iki kojų pradėjo čiupinėti. Sakau, gal man ir kelnes numausit? Jaučiau didžiulį pažeminimą“, – tvirtino A. G. Astrauskė.

Moteris po tokio patikrinimo pasijuto prastai, jai pradėjo skaudėti pečius, ranką, širdį. Ji suskubo paskambinti prie komisariato atvykusiems bičiuliams ir paprašė, kad jai iškviestų greitąją pagalbą.

Moteris pareigūnų paprašė vandens ir atidaryti langą. Policininkai nuvedė A. G. Astrauskę į didesnę patalpą, aplink kurią buvo sulaikytų asmenų kameros. Moteris pasakojo, kad pagalbos ji ilgai nesulaukė, jos būklė negerėjo, ji garsiai verkė, o aplink sėdintys įkalintieji daužė duris, įžeidinėjo moterį. Pasijutusi dar blogiau, moteris nualpo.

REKLAMA

Netrukus atvykę medikai nuvežė moterį į ligoninės priėmimo skyrių. Gydytojai jai nustatė sumušimą ir raumenų patempimą, aiškių lūžių A. G. Astrauskę apžiūrėjęs traumatologas nenustatė. Medikai moteriai išrašė vaistų ir išleido gydytis į namus.

Savo vėliavos A. G. Astrauskė neatgavo, pasak jos, ją policija pasiliko kaip įkaltį.

Mato politinį susidorojimą

A. G. Astrauskė organizavo ir dalyvavo ne viename mitinge: prieš K. Škirpos alėjos pervadinimą, Jono Noreikos-Generolo Vėtros lentelės nuėmimą, dalyvavo proteste prie LRT, aktyviai pasisakė už tai, kad Lukiškių aikštėje atsirastų Vyčio skulptūra.

„Aktyvai reiškiuosi ir pasisakau prieš, kaip aš vadinu, „Nelaivės partijos“ politiką“, – tvirtino A. G. Astrauskė.

REKLAMA

Rudenį moteris jau turėjo nemalonumų su policija, kai dažais apipylė Andriaus Labašausko skulptūros „Laisvės kalva“ maketą Lukiškių aikštėje.

„Tai buvo mano vidinė išraiška su vandeniniais dažais, kur per naktį lietus nuplovė, ant maketo to „bunkerio“. Aš performansą suorganizavau, tai vandalizmo aktu išvadino“, – pasakojo pašnekovė.

Ir situacijoje su „Laisvės kalva“, ir susidūrime su policija dėl vėliavos A. G. Astrauskė mato politinį susidorojimą, tačiau ir toliau planuoja nešti žvakutes ir gėles prie buvusios K. Škirpos alėjos bei tikisi, kad ji atgaus savo senąjį pavadinimą.

„Gyniau ir ginsiu, nes esu lietuvių kalbos mokytoja, užauginta patriotinėje šeimoje“, – sakė A. G. Astrauskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtaria, kad klijavo nelegalius lipdukus

Po A. G. Astrauskės sulaikymo, savo poziciją pateikė ir policija. Pareigūnų teigimu, praėjusią savaitę Vilniuje, Trispalvės alėjoje du kartus buvo savavališkai užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu. Dėl šių veiksmų, savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą dėl vandalizmo.

„Reaguojant į tai, sostinės policija ėmėsi priemonių, siekiant išaiškinti tai darančius asmenis. 2020 m. sausio 3 d. vakarą pastebėta, kad prie alėjos renkasi asmenų grupė. Policija neturėjo duomenų, kad toje vietoje planuojamas kažkoks mitingas. Atvykus patruliui, moteris pradėjo mojuoti vėliava“, – rašoma policijos išplatintoje informacijoje.

REKLAMA

Pasak policijos, paprašius prisistatyti ir pateikti savo dokumentus, moteris atsisakė tai padaryti, paaiškino, kad nori išreikšti savo valią. Moteris neprisistatė, nepateikė asmens dokumentų, atsisakė paaiškinti tam tikras aplinkybes, todėl siekiant nustatyti moters asmenybę, ištirti ir užkardyti teisės nusižengimus, susijusius su alėjos pavadinimo keitimu, ir tokius įvykius ateityje, moteris buvo pristatyta į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

Policijoje nustatyta moters asmenybė, paaiškėjo, kad prieš kelis mėnesius ji buvo dažais apipylusi Laisvės kalvą Lukiškių aikštėje, taip pat prieš kelias dienas buvo užfiksuota Nepriklausomybės alėjoje, kur buvo užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu.

REKLAMA

Policijoje moteris pareiškė, kad jai bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kuri pristatė moterį į gydymo įstaigą. Vėliava liko policijos įstaigoje, ji bus gražinta savininkei. Medikams moteris paaiškino, kad ją sužalojo policijos pareigūnai.

Policijos teigimu, moteriai surašytas administracinių nusižengimų protokolas dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų ar nurodymų nevykdymo ir pareigūnų garbės ir orumo pažeminimo, sprendimą dėl to priims teismas. Surinkta medžiaga tolimesniam tikslinimui perduota į 3-iąjį policijos komisariatą.

Pasak policijos, siekiant įvertinti pareigūnų veiksmus, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas taip pat atliks ir vidinį patikrinimą.

Astra Genovaitė Astrauskė yra Vilniaus „Juventos" gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų