REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės atstovas Kauno tarybai siūlo atšaukti sprendimą keliolika kartų pabranginti vaikų darželius ne Kauno gyventojų vaikams.

Vyriausybės atstovas Kauno tarybai siūlo atšaukti sprendimą keliolika kartų pabranginti vaikų darželius ne Kauno gyventojų vaikams.

REKLAMA

„Šį sprendimą savivaldybė turėtų atšaukti artimiausiame tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per mėnesį. Jei jie to nepadarys tuomet kreipsimės į Administracinį teismą dėl norminio teisės akto įvertinimo, ar jis teisėtas, ar ne“, – informavo Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius.

Apie šį teikimą antradienį pranešė portalas Kaunas.kasvyksta.lt.

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius informavo, jog savivaldybė vertina siūlymo turinį, motyvus ir sprendžia dėl tolesnių veiksmų.

Kol kas nėra nuspręsta, ar tarybai bus teikiamas siūlymas atšaukti anksčiau priimtą sprendimą.

Mokesčio skirtumai prieštarauja teisės aktams

Kaip nurodoma Vyriausybės atstovo teikime, Kauno savivaldybės patvirtinta mokėjimo už ikimokyklinį ugdymą tvarka sudaro skirtingas galimybes lankyti Kauno biudžetines ikimokyklinio ugdymo įstaigas vaikams priklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.

REKLAMA
REKLAMA

Toks diferencijavimas, pasak Vyriausybės atstovo, prieštarauja įstatymuose numatytam principui, kad vaiko teisių apsauga turi būti užtikrinama vadovaujantis Konstitucija, Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija ir kitomis sutartimis bei įstatymais.

REKLAMA

Švietimo įstatymas numato tėvams teisę dalyvauti parenkant vaikui ugdymo programą, formą, mokyklą ar kitą švietimo teikėją, tuo tarpu savivaldybė, pasak Vyriausybės, atstovo, „faktiškai apribojo vaikų, gyvenančių ne Kauno miesto teritorijoje galimybes lankyti Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir tokiu būdu pažeidė vaikų teisėtą interesą gauti įstatymais garantuojamas švietimo, ugdymo paslaugas, t.y. lankyti tėvų ar globėjų parinktą ikimokyklinio ugdymo įstaigą“.

Jo vertinimu, pažeistos ir Vaiko teisių apsaugos įstatymo nuostatos, numatančios, kad kiekvienas vaikas turi lygias su kitais vaikais teises ir negali būti diskriminuojamas dėl savo arba savo tėvų ar kitų jo atstovų pagal įstatymą lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties ir kitų aplinkybių.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Konstitucinis Teismas dar 1996 metais yra pažymėjęs, jog konstitucinis asmenų lygybės principas pažeidžiamas, kai tam tikra grupė asmenų, kuriems skiriama teisės norma, palyginti su kitais tos pačios normos adresatais, yra kitaip traktuojama, nors tarp tų grupių nėra tokio pobūdžio ir tokios apimties skirtumų, kad toks nevienodas traktavimas būtų objektyviai pateisintas.

„Skirtingos apmokėjimo už ikimokyklinį ugdymą sąlygos (lengvatų taikymas) nustatytos, atsižvelgiant į vaikų tėvų deklaruotą gyvenamąją vietą. Vaiko gyvenamoji vieta nesietina su jokiomis objektyviomis tokią diferenciaciją pateisinančiomis aplinkybėmis. Todėl manytina, kad šiuo atveju nėra pagrindo taikyti diferenciacijos principą minėtoms dviem vaikų grupėms. Dėl šios priežasties skirtingas šių grupių traktavimas laikytinas diskriminacija“, – rašoma Vyriausybės atstovo teikime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šių aplinkybių Vyriausybės atstovas siūlo tarybai pakeisti savo ankstesnį sprendimą. 

Savivaldybė: mūsų prioritetas – kauniečiai

Savivaldybė, komentuodama šią situaciją, teigia, jog jos prioritetas – kauniečių interesai ir tinkamas jų į biudžetą sumokamų lėšų panaudojimas.

„Laikomės nuostatos, kad kauniečių sumokami mokesčiai į miesto biudžetą turi būti skiriami miesto gyventojų poreikiams tenkinti. Todėl ir šiuo atveju stengiamės, kad kokybiškas ikimokyklinis ugdymas pirmiausia būtų kuo labiau prieinamas būtent Kauno žmonėms“, – BNS atsiųstame komentare sako Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė. 

REKLAMA

„Tikimės, kad tokios pačios nuomonės savo gyventojų atžvilgiu laikosi ir kitos savivaldybės“, – pridūrė ji.

Kauno miesto savivaldybės taryba spalio 15 dieną nusprendė, kad iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį bus keliamas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės tik 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikės mokėti visą kainą.

Jeigu tik vienas iš tėvų registruotas mieste, savivaldybė pagal numatytą tvarką kompensuos apie pusę sumos, todėl mokėti reikės 4,89 euro už dieną.

Savivaldybės atstovai, atsakydami į priekaištus dėl galimos diskriminacijos, anksčiau yra teigę, jog mokestis yra vienodas visiems, skirsis tik taikomos lengvatos, todėl sprendimas negali būti laikomas diskriminaciniu.

REKLAMA

Savivaldybė teigia, kad šis sprendimas inicijuojamas, nes apie tūkstantis vaikų, lankančių miesto vaikų darželius, nėra čia deklaruoti, be to, per 800 iš jų nė vienas iš tėvų taip pat yra nedeklaruotas mieste.

Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso lanko daugiau kaip 14,5 tūkst. vaikų.

Pasak savivaldybės, šiemet per 500 vaikų nepateko į darželius, dar daugiau kaip 2 tūkst. vaikų nepateko į tuos darželius, kuriuos pageidavo lankyti. Teigiama, kad įvedamas mokestis pagerins ikimokyklinio ugdymo įstaigų prieinamumą.

Dėl šio sprendimo į teismą buvo kreipęsis ir Lietuvos tėvų forumas. Asociacija prašė Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų panaikinti šį savivaldybės sprendimą.

Teismas skundo nepriėmė, motyvuodamas, jog ši įstaiga nėra tarp institucijų, kurios pagal įstatymus galėtų skųsti tokius sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų