REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant naujiems mokslo metams, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar kartą primena apie būtinybę atlikti vaikų profilaktinį sveikatos tyrimą. Ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų profilaktinis sveikatos tikrinimas atliekamas nemokamai vieną kartą per metus gydymo įstaigoje, kurioje yra prirašytas vaikas.

Artėjant naujiems mokslo metams, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar kartą primena apie būtinybę atlikti vaikų profilaktinį sveikatos tyrimą. Ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų profilaktinis sveikatos tikrinimas atliekamas nemokamai vieną kartą per metus gydymo įstaigoje, kurioje yra prirašytas vaikas.

REKLAMA

Laikinai einančio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tėvai ar globėjai turėtų kuo anksčiau susiplanuoti vizitą su vaiku pas šeimos gydytoją.

„Profilaktiškai atlikti vaiko sveikatos patikrinimą yra tėvų atsakomybė. Vasara pralekia greitai, rudeniop rūpesčių tik daugės, o laiko mažės. Ypač jei profilaktinės patikros metu paaiškėtų, kad esama ir tam tikrų vaiko sveikatos rizikos veiksnių, kaip nutukimas, lėtinės ligos ir pan. Be to, norint gauti pažymą, reiktų apsilankyti ir pas odontologą, o juk dažnai odontologinis gydymas užtrunka“, – sako A. Veryga.

Laikinai einantis pareigas sveikatos apsaugos ministras taip pat primena atkreipti dėmesį ir į pagal amžių priklausančius skiepus.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtina įsitikinti, ar gauti visi skiepai pagal patvirtintą vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Jei kurį nors skiepą praleidote, nerimauti neverta, nes gydytojas sudarys individualų skiepų kalendorių“, – teigia jis.

REKLAMA

SAM raginimui antrina ir medikai. Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė sako jau daug metų stebinti ydingą „uždelstų“ patikrų tendenciją, dėl ko susidaro eilės.

„Didžiąją vasaros dalį didelio vaikų srauto nestebime. Kai vaikai ateina kartu su tėvais kaip lydintys asmenys, primenu apie profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą ir pažymą. Beje, profilaktinę sveikatos patikrą tikrai galima atlikti anksčiau, pavyzdžiui, dar vasaros pradžioje. Rezultatai „galioja“ visus metus“, – sako medikė, prisipažindama, kad pati savo trijų vaikų sveikatą profilaktiškai atlieka dar pavasario pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šeimos gydytojos T. Kundrotės, kad metų eigoje vaikai gerokai paauga, greitai keičiasi ir vystosi jų fizinė būklė, stiprėja ir tvirtėja raumenys, auga kaulai, keičiasi ūgis ir kūno masė.

„Visus šiuos pokyčius svarbu įvertinti. Be to, vasara palankus metas tokiems reikalams, nes šiuo laikotarpiu mažiau sergančių užkrečiamomis ligomis pacientų, todėl pasigauti virusinės kilmės susirgimą už gydytojo kabineto durų yra gerokai mažesnė tikimybė“, – sako medikė.

Vaikui, norinčiam pradėti lankyti ar lankančiam darželį, yra pamatuojamas ir įvertinamas ūgis, svoris, kraujospūdis, patikrinama ir įvertinama klausa, rega, atramos judamasis aparatas. Taip pat gydytojas, atlikdamas patikrinimą, stengiasi įvertinti visas organizmo sistemas ir bendrą vaiko sveikatos būklę, bei išsiaiškinti galimas ligas. Prireikus gali būti paskirti papildomi tyrimai arba vaikas nukreiptas atitinkamos srities specialisto konsultacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokyklas lankančių vaikų profilaktinio sveikatos patikrinimo metu atliekami tyrimai iš esmės nesiskiria.

Šiek tiek daugiau tyrimų turi būti atliekama 6–7 metų vaikui, prieš pradedant lankyti mokyklą. Be jau išvardytų tyrimų, papildomai privalo būti atliktas ir įvertintas bendras kraujo tyrimas, šlapimo tyrimas, tyrimas dėl helmintozių (kirmėlių sukeliamų ligų), elektrokardiograma, tuberkulino mėginys (patikrinimas dėl tuberkuliozės).

Taip pat profilaktinio sveikatos patikrinimo metu gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų būklę, sąkandį, prireikus skiria gydymą. Pagal šalyje vykdomą prevencinę programą 6–14 metų amžiaus vaikams krūminiai dantys nemokamai dengiami silantinėmis medžiagomis – specialia apsauga nuo karieso.

REKLAMA

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkės T. Kundrotės teigimu, profilaktinės vaiko apžiūros metu būtinas abipusis pasitikėjimas tarp tėvų ir medikų.

„Su vaiką apžiūrinčiu gydytoju tėveliai turėtų būti atviri, neslėpti vaiko sveikatos būklių ir nežiūrėti į tą patikrą, kaip į biurokratinį veiksmą, nes jos metu galime teikti realias rekomendacijas ir pastabas ugdymo įstaigoms. Taip pat turime daugiau laiko atkreipti dėmesį į visas mažojo paciento problemas“, – pasakoja T. Kundrotė.

Šeimos gydytoja siūlo atkreipti dėmesį medikų rekomendacijas asmens higienos, miego ir budrumo rėžimo, racionalios mitybos, traumų prevencijos, žalingų sveikatai įpročių prevencijos ir kitais klausimais.

„Sveikas vaikas užaugs tik sveikoje aplinkoje“, – pabrėžia šeimos gydytojus atstovaujanti T. Kundrotė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų