• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žymus Rusijos politologas, istorijos mokslų daktaras Valerijus Solovejus, neseniai dėl politinių priežasčių palikęs Maskvos valstybinį tarptautinių santykių institutą (MVTSI), pareiškė, kad per artimiausius kelerius metus Rusijos laukia „didžiulė nacionalinė ir politinė krizė, o dar po poros metų keisis ir valdantysis režimas.

Žymus Rusijos politologas, istorijos mokslų daktaras Valerijus Solovejus, neseniai dėl politinių priežasčių palikęs Maskvos valstybinį tarptautinių santykių institutą (MVTSI), pareiškė, kad per artimiausius kelerius metus Rusijos laukia „didžiulė nacionalinė ir politinė krizė, o dar po poros metų keisis ir valdantysis režimas.

REKLAMA

Anksčiau savo pasisakymuose akademikas V. Solovejus ne sykį prognozavo artėjančius pokyčius Rusijoje. „Meduza“ teigimu, anksčiau jis tiksliai prognozavo ir 2010-2012 metų protestus, kitas protesto akcijas Rusijoje.

Artėjančius pokyčius Rusijoje politologas apibūdino taip: „Mano manymu, mes atsidūrėme pradinėje – ji yra labiau latentinio pobūdžio – politinės krizės fazėje. Kitais metais, 2020-aisiais, ši krizė pereis į atvirą fazę. Tai bus plataus masto nacionalinė krizė, jeigu konkrečiai – politinė. Ji tęsis porą metų ir baigsis politinio režimo pasikeitimu. Ši krizė vystysis ne linijiniu būdu, o sinusoide. Tai yra bus pakilimai ir kritimai. Tokia prognozė, jeigu kalbėti trumpai“.

Putinas neišbus visos kadencijos

Leidinio teigimu, V. Solovejus visada pažymi, kad vienų ar kitų įvykių vystymasis yra įmanomas tik prie tam tikrų aplinkybių, tačiau jeigu kai kurie jų ilgainiui keičiasi, tai ir prognozė nebetenka savo galios. Tačiau kalbėdamas apie plataus masto nacionalinę krizę Rusijoje per artimiausius dvejus metus buvęs MVTSI profesorius neturi abejonių, kad šiuo atveju – jau „be visokių aplinkybių“: ji prasidės 2020-aisiais, rašoma „Newsru“.

REKLAMA
REKLAMA

„Putinas neišbus savo kadencijos ir pasitrauks. Koks bus scenarijus – tai priklausys daugiausiai nuo jo paties. Tačiau pasitrauks jis iki 2024-ųjų – tai aš galiu tvirtinti. Viskas. Grius sistema, tai ir yra politinė krizė, režimo pasikeitimas“, – cituojamas „Meduza“ V. Solovejus.

REKLAMA

Kalbėdamas apie tai, kaip galėtų prasidėti masiniai piliečių protestai, politologas priminė, kad jie visada kyla dėl, iš pirmo žvilgsnio, nežymaus išorinio preteksto. Tačiau vėliau „pasekmės staiga pasirodo grandiozinėmis, nes masių dinamika – tai sociologijos aksioma, ji yra nenuspėjama“.

„Tai yra, rodos, yra svarbių priežasčių, kad žmonės išeitų. Tačiau jie neina. O vėliau praeina kažkiek laiko, visi jau apie tai pamiršo ir staiga atsiranda niekinga priežastis – ir žmonių minia plūsta į gatves. Kartais tai priklauso net ir nuo oro“, – aiškina V. Solovejus.

REKLAMA
REKLAMA

Policija antrąją ar trečiąją protestų dieną išsikvepia

Kalbėdamas apie dabartinį režimą palaikančią teisėsaugą, politologas priminė, kas Rusijoje vyko 2011-ųjų gruodžio 5-8 dienomis, kuomet prasidėjo protestai (dėl falsifikuotų rinkimų į šalies Dūmą).

„Jūs aptiksite tam tikrą loginę seką: antrąją ar trečiąją protestų dieną policija išsikvepia. Ji paprasčiausiai išsikvepia… Jeigu į Maskvos gatves išeina 20-25 tūkst. žmonių – idealiu atveju 50 tūkst., – jeigu tie žmonės nors kiek organizuoti, tai situacija pradeda mainytis. Ir šiuo atveju policija nieko nesiima daryti. Jie niekada nepereis į protestuojančiųjų pusę, tačiau jie paprasčiausiai atsitrauks į šalį. Ir mes tai matėme 2010-ųjų gruodį Manežnaja aikštėje, kur atėjo futbolo fanai ir OMON atsisakė juos vaikyti. Jie paprasčiausiai atsisakė vykdyti įsakymą. Ir teko važiuoti Kolokolcevui juos įkalbinėti. Štai jums ir modelis“, – prisiminė V. Solovejus.

Politologas „Meduza“ leidiniui patvirtino, kad iš MVTSI pasitraukė dėl politinių priežasčių. Jo teigimu, mokslo įstaigos vadovybė, paprašiusi jo išeiti savo noru, tai patvirtino. „Man buvo pacituoti tokie žodžiai, kad „platinu antivalstybinę propagandą ir pakertu politinį stabilumą“. Tai tiksli citata“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų