REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar praėjusio amžiaus pabaigoje Niujorko valstijoje įkurta bendrovė išoriškai nedaug kuo skyrėsi nuo kitų verslo sistemų. Pagrindinė tinklinės rinkodaros principu veikusios bendrovės NXIVM veikla – asmeninio ir profesinio vystymosi kursai. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad už stiklinių verslo struktūros fasadų slypėjo viduramžišką vergystę primenanti sistema. Įmonės viduje veikė tikras vadovo Keitho Raniere’o garbinimo ir sekso kultas.

Dar praėjusio amžiaus pabaigoje Niujorko valstijoje įkurta bendrovė išoriškai nedaug kuo skyrėsi nuo kitų verslo sistemų. Pagrindinė tinklinės rinkodaros principu veikusios bendrovės NXIVM veikla – asmeninio ir profesinio vystymosi kursai. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad už stiklinių verslo struktūros fasadų slypėjo viduramžišką vergystę primenanti sistema. Įmonės viduje veikė tikras vadovo Keitho Raniere’o garbinimo ir sekso kultas.

REKLAMA

2018-aisiais buvo paskelbta apie bendrovės įkūrėjo ir penkių jo bendradarbių suėmimą. Jiems pateikti kaltinimai dėl žmonių laisvės apribojimų, moterų įtraukimo į seksualinę vergystę. Teismo proceso metu pradėjo aiškėti šiurpios prievartos detalės.

Mažiausiai viena moteris teisme jau patvirtino, kad buvo priversta mylėtis su K. Raniere’u, rašoma „The Washington Post“. Tačiau seksualinių aukų liudijimai rodo, kad nukentėjusiųjų per kelis dešimtmečius gali būti dešimtys ar net šimtai.

REKLAMA
REKLAMA

Baudžiamoji „vergė ir šeimininkas“ sistema

Teismo duomenimis, NXIVM viduje buvo sukurta slapta bendruomenė DOS arba „Įžadas“. Piramidės principu sukurta prievartos schema reiškė, kad „vergės“ buvo prižiūrimos „šeimininkių“. Daugelis kulto narių net nežinojo, kad aukščiausią statusą jame užėmė pats K. Raniere’as. Jis buvo vienintelis vyras šioje bendruomenėje.

REKLAMA

„Vergės“ turėjo į kulto gretas įvilioti savo pačių „verges“, o visos jos turėjo aptarnauti K. Raniere’ą. „Šeimininkės“ pateikdavo DOS savo potencialioms „vergėms“ kaip išskirtinį NXIVM savęs tobulinimo kursų siūlymą, cituojamas teismui parodymus davęs FTB agentas Michaelas Leveris.

„Vergėms“ užduotys galėjo būti labai įvairios – nuo kavos atnešimo ir namų tvarkymo – iki moterų parengimo seksualiniams santykiams su K. Reniere’u.

Psichologinis spaudimas ir šantažas

2019-ųjų gegužės mėnesį, kuomet prasidėjo bylos svarstymas teisme ir joje minimų asmenų apklausa, paaiškėjo daugiau faktų apie šią slaptą organizaciją. 32-ejų Sylvia papasakojo, kad NXIVM dirbo apie 13 metų. Ji pradėjo nuo savęs tobulinimo kursų, tačiau vėliau mergina buvo pakviesta prisijungti prie slapto kulto, kuris buvo įkurtas organizacijos viduje.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš įstodama į kultą ji privalėjo įrodyti, kad yra „rimtai nusiteikusi“. Monica Duran – viena iš NXIVM darbuotojų ir kulto narių, pakvietė ją prisijungti ir liepė atsiųsti nuotrauką, kurioje būtų nuoga, o tėvams turėjo išsiųsti laišką, kuriame prisipažintų esanti prostitutė. Liudininkų teigimu, tai buvo įprasta taktika prieš patenkant į kultą – moterys būdavo šantažuojamos, kad nepaklusus jautri informacija apie jas bus išplatinta.

Sylviai buvo duodamos užduotys – pavyzdžiui, siųsti naujas nuotraukas, kuriose ji būtų užfiksuota nuoga bendrovės vadovui. Užduotys turėdavo būti įvykdytos nedelsiant ir be jokių klausimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„DOS vergės galvojo, kad joms palikus DOS, viešai apie DOS prabilus ar pasikartojus DOS nepaklusimui, jautri informacija apie jas galėjo būti paviešinta“, – aiškino teismui M. Leveris.

Kulto lyderis dalijosi su pasekėjomis savo „išmintimi“ ir etiniais standartais, gyrėsi turintis kelis mokslo laipsnius ir net prilygino save Albertui Einšteinui ar Mohandui Gandžiui.

Tuo pat metu jis verbavo moteris į vergystę, žymėjo jas savo inicialais, įsakydavo savo aukoms perduoti į jo rankas bankų sąskaitų ir nekilnojamo turto kontrolę, o taip pat pasakoti jam pačias slapčiausias ir gėdingiausias paslaptis, teisme pasakojo prokuroras.

„Nevalgyti ir besąlygiškai paklusti“

Liudydamas teisme prieš NXIVM įkūrėją buvęs bendradarbis prisiminė, kokią nežmonišką taktiką naudojo Keithas Raniere’as, siekdamas palaužti jo organizacijoje dirbančias moteris.

REKLAMA

Buvęs NXIVM valdybos narys Markas Vicente iš arti matė neteisėtus veiksmus, kuriais moteris užvaldyti siekė jo kolega, tačiau tvirtina, kad tuomet negalėjo tinkamai įvertinti visų aplinkybių.

M. Vicente teismui pasakojo, kad K. Raniere’as buvo užvaldytas minčių apie savo darbuotojų svorį ir aprangą. Liudininko teigimu, moterys pasakojo jam, kad yra priverstos laikytis itin griežtos dienos, kurią sudarydavo ir vos 300 kalorijų per dieną, ir kurios paversdavo jas „skeletais“, rašoma „Rolling Stone“.

M. Vicente tikino sykį atkreipęs K. Raniere’o dėmesį į „palūžusią“ aktorę Allison Mack, kuri jau anksčiau teismui prisipažino dėl savo bendradarbiavimo kartu su įtariamu siaubūnu šantažuojant ir išnaudojant aukas. K. Raniere’as tuomet jam atsakė: „Na, aš ir bandau ją palaužti“.

REKLAMA

„Aš pradėjau pastebėti daug moterų, kurios atrodė gąsdinančiai sulysusios, – tvirtino vyras teismui. – Pradėjo atrodyti, kad jų oda darosi pusiau permatoma“.

Gegužės 7-ąją prasidėjus K. Raniere’o teismo procesui visos penkios teisiamo tirono suokalbininkės pripažino savo kaltę dėl įvairių nusikaltimų, prisipažinusios, kad įtraukdavo kitas moteris į sekso kultą organizacijoje. Kulte nesibodėta ir „žemiškesnių“ nusikaltimų – yra žinoma, kad organizacijos nariai vogė lėšas iš vienos mirusios darbuotojos kreditinės kortelės.

„Aš tikėjau, kad tam tikra prasme moterys norėjo jaustis stipresnėmis ir tai kažkaip joms padės, – aiškino beveik dešimtmetį bendrovėje išdirbęs M. Vicente teismui. – Suvokimas, kad aš iš esmės prisidėjau prieš šių tamsių darbų, neapykantos kupino išnaudojimo, mane labai liūdina“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertė mylėtis ir laikė užrakinęs

Viena iš buvusių jo „pasekėjų“, tuomet dar 16-metė Daniela kartu su šeima į JAV atvyko iš Meksikos. Šešių asmenų šeima apsigyveno tame Niujorko valstijoje ir įsitraukė į NXIVM veiklą. Teismui mergina pasakojo, kad K. Raniere’as bandė ją suvilioti dar prieš sukankant pilnametystei ir „norėjo atimti nekaltybę“.

„Aš tuo metu net nesibučiavau ir neturėjau jokių lytinių santykių“, – Danielos pasakojimą teisme citavo „Daily Beast“. Mergina pasakojo, kad nežiūrėjo į Keithą kaip į seksualinį objektą, tačiau „matė subtilius bandymus flirtuoti su ja“. „Dabar aš manau, kad jis bandė mane vilioti“, – pasakojo ji.

REKLAMA

K. Raniere’as pradėjo atvirai kalbėti apie tai, kad jiems reikės turėti lytinių santykių, kuomet jai sukaks 18 metų. Tačiau jis reikalavo, kad mergina „numestų svorio ir atitiktų jo standartus“.

„Jis pasakojo, kad negali pasidalinti savo seksualine energija su antsvorio turinčia mergina“, – pasakojo mergina teismui.

Netrukus po to, kai jai suėjo 18 metų, K. Reniere’as išsikvietė ją ir pasakė, kad „jau laikas“. Vyras nusivedė merginą į sandėlį ofise ir ten turėjo lytinių santykių, rašoma „The Daily Beast“. Mergina taip pat pripažino, kad jos buvo reguliariai prašoma užsiimti oraliniu seksu su K. Reniere’u, dažnai ir po kelis sykius per dieną.

REKLAMA

Leidinyje skelbiama, kad viena iš Danielos seserų susilaukė su K. Reniere’u vaiko. BBC rašoma, kad jos abi buvo verčiamos užsiimti grupiniu seksu su K. Reniere’u.

M. Leverio teigimu, K. Reniere’as nuolat seksualiai išnaudojo 15-20 moterų-kulto narių.

„Mes verkėme visą laiką“, – tvirtino Daniela liudydama teisme.

Lyderis suimtas prieš pat grupinę „sekso įšventinimo ceremoniją“

Viena iš K. Reniere’o patikėtinių, „šeimininkė“ Lauren Salzman teismui pasakojo, kad kulto lyderis kartu su kitomis „šeimininkėmis“ buvo savo viloje Meksikoje, kuomet jo suimti atvyko pareigūnai.

Moteris pasakojo, kad policijos šturmo metu ji užsibarikadavo vienoje iš patalpų name Puerto Valartoje, rašoma „The Daily Beast“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano pagrindinė užduotis buvo apsaugoti Keithą. Tai dariau faktiškai automatiškai“, – pasakojo L. Salzman, kuri vystė dešimtmetį trukusius santykius su K. Raniere’u ir tikėjosi susilaukti nuo jo vaiko. „Aš pasirinkau meilę virš visko kito, tiksliai taip, kaip Keithas ir mokė“, – teismui aiškino ji.

L. Salzman ir aktorė Allison Mack buvo tarp septynių „pirmosios eilės vergių“ – vienų pirmųjų moterų, patekusių į DOS gretas – kurios turėjo dalyvauti „įžadų atnaujinimo ceremonijoje“, skirtoje įrodyti savo ištikimybę NXIVM ir pačiam K. Raniere’ui.

Ceremonijos metu turėjo būti atliekamas „grupinis oralinis seksas“, kaip būdas „suteikti kažką išskirtinio“ K. Reniere’ui, rašoma „The Daily Beast“.

REKLAMA

Tačiau prieš prasidedant ceremonijai į vilos teritoriją įsiveržė Meksikos pareigūnai. L. Salzman, kuri yra NXIVM kartu su K. Raniere’u įkūrusios Nancy Salzman dukra, teismui pasakojo, kad būtent tuomet ji suprato, kad „Keithas yra bailys, o ne globėjas, kaip teigė anksčiau“.

„Man niekada į galvą negalėjo šauti mintis, kad aš pasirinksiu Keithą, o Keithas pasirinks Keithą“, – prisipažino ji.

58-erių K. Raniere’as 2019-ųjų birželį buvo pripažintas kaltu dėl asmeninių duomenų vagystės, reketo, priverstinio darbo organizavimo, pinigų plovimo, sukčiavimo ir seksualinės vergystės organizavimo. Jo laukia kalėjimas iki gyvos galvos. Penkios moterys – K. Raniere’o kulto narės – pripažino savo kaltę dėl įvairių kaltinimų ir teisiamas buvo tik pats kulto įkūrėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų