REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valdininkai verčia lietuvius tapti airiais

Teisininkai absurdišku vadina Lietuvos valdininkų reikalavimą emigracijoje gyvenantiems lietuviams įrodyti, kad užsienyje gimę jų vaikai nėra tų šalių piliečiai, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Į Airijos lietuvių pagalbos šauksmą, kad šie nebegali savo gimusiems vaikams suteikti Lietuvos pilietybės, atsiliepę teisininkai teigia, kad tai Lietuvos valdininkų dirbtinai sukelta problema. Peržiūrėjus įstatymus niekur nerasta, kad Lietuvos piliečiai privalo patys ieškoti Lietuvos migracijos departamento reikalaujamų pažymų.

REKLAMA

„Įrodinėjimas savo valstybei, kad esi jos pilietis, panašus į įrodinėjimą, kad nesi dramblys. Reikalauti tokios pažymos yra absurdiška. Pagal Pilietybės įstatymą vaikas, kurio abu tėvai – Lietuvos piliečiai, jam gimus taip pat tampa Lietuvos piliečiu. Nesvarbu, ar jis gimė Lietuvoje, ar kitoje valstybėje. Jokių papildomų dokumentų, įrodančių, kad jis – ne Lietuvos pilietis, nereikia. Jei yra padarytas akivaizdus pažeidimas, kai žmogus turi dvi pilietybes, tuomet galima imtis sankcijų prieš tokį žmogų. Tam ir mokami mokesčių mokėtojų pinigai, kad valdžios institucijos savo informacijos kanalais išsiaiškintų, ar turi vaikai dar vieną pilietybę, ar ne“, - sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas, advokatas Kęstutis Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisininko, Airijos lietuvių problema kilo dėl to, kad niekas neišaiškino, kaip žmonės turi elgtis gimus vaikams.

„Užsienyje gyvenantys lietuviai dažnai nežino savo teisių, bet tai ir yra valstybės pareiga jiems jas išaiškinti, taip pat padėti ir globoti“,. – „Kauno dienai“ sakė K. Čilinskas.

Jo teigimu Airijoje gyvenantys lietuviai turėtų apsispręsti ir paduoti į teismą tuos pareigūnus, kurie reikalauja nepagrįstų dokumentų.

Nesusipratimai dėl Lietuvos pilietybės suteikimo Airijoje gimusiems vaikams kilo po dvigubos pilietybės panaikinimo praėjusiais metais. Airijos lietuviai, norėdami savo vaikams suteikti Lietuvos pilietybę, susidūrė su Lietuvos ambasados reikalavimais pristatyti pažymas iš Airijos institucijų, kad jų vaikai nėra tos šalies piliečiai. Savo ruožtu ambasada tokius nurodymus gavo iš Lietuvos migracijos departamento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujoji tvarka netrukus sukėlė vietinių lietuvių pasipiktinimą, nes airių pareigūnai tokių pažymų pradėjo neišdavinėti.

Airijos lietuvių bendruomenė teigia, kad tokia tvarka jau paskatino kai kuriuos tautiečius prašyti suteikti savo vaikams Airijos pilietybę, rašo „Kauno diena“.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų