REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esant tymų protrūkiui, išryškėjo žmonių skepticizmas skiepų atžvilgiu. Tačiau specialistai sako, kad nuo užkrečiamųjų ligų, ne tik tymų, efektyviausiai galima apsisaugoti tik skiepijantis. Kokios užkrečiamosios ligos dabar gresia išplisti, nuo ko reikėtų ir nuo ko galima nemokamai pasiskiepyti?

Esant tymų protrūkiui, išryškėjo žmonių skepticizmas skiepų atžvilgiu. Tačiau specialistai sako, kad nuo užkrečiamųjų ligų, ne tik tymų, efektyviausiai galima apsisaugoti tik skiepijantis. Kokios užkrečiamosios ligos dabar gresia išplisti, nuo ko reikėtų ir nuo ko galima nemokamai pasiskiepyti?

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) visuomenės sveikatos specialistė Eglė Savickienė, paklausta, kokie skiepai svarbūs suaugusiajam, sako, kad skiepytis reikia atsižvelgiant į aplinkybes.

„Pavyzdžiui, jei asmuo keliauja į endeminę poliomielito teritoriją, tuomet reikalinga viena sustiprinamoji vakcinos nuo poliomielito infekcijos dozė“, – teigia specialistė.

Ji atkreipia dėmesį ir į erkinį encefalitą – ūmią virusinę centrinės nervų sistemos ligą, kurią platina Ixodes genties erkės kraujo siurbimo metu. Jo sergamumas Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje, todėl gyventojams rekomenduojami erkinio encefalito skiepai, kurie vėliau periodiškai yra atnaujinami (asmenys pakartotinai skiepijami).

REKLAMA
REKLAMA

Neturintiems imuniteto – nepersirgusiems ir neskiepytiems – rekomenduojama pasiskiepyti nuo vėjaraupių, tymų, raudonukės. Skiepai nuo vėjaraupių ir raudoniukės ypač aktualūs nėštumą planuojančioms moterims, jei tomis ligomis anksčiau nepersirgo ir yra neskiepytos, nes infekcijos gali sukelti komplikacijas kūdikiui.

REKLAMA

E. Savickienė atkreipia dėmesį, kad rekomenduojama kartoti skiepą ir nuo kokliušo – ūmios infekcinės ligos, kuriai būdingi spazminiai kosulio priepuoliai. „Ypač rekomenduojama atnaujinti skiepus nuo šios infekcijos planuojantiems tapti tėvais, ar jau susilaukusiems naujagimio tėvams ir seneliams, kadangi didžioji dauguma kūdikių ir mažų vaikų kokliušu užsikrečia nuo šeimos narių“, – sako specialistė.

Skirtingi skiepai – skirtingas veikimo laikas

Gripo vakcina žmonės turėtų pasirūpinti kasmet, nes gripo virusai pasižymi gebėjimu greit prisitaikyti prie naujų sąlygų. „Gripo vakcinos sudėtis peržiūrima kiekvienais metais, siekiant efektyviai apsaugoti gyventojus nuo kasmet besikeičiančių gripo virusų“, – patikslina E. Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė teigia, kad vakcinos apsaugo žmogaus organizmą nuo infekcijos visą gyvenimą arba tam tikrą laikotarpį. „Pavyzdžiui, gripo vakcina – vienam gripo sezonui, difterijos – 5–10 metų“, – konkretizuoja ULAC atstovė.

Skiepijantis pagal Lietuvos Respublikos profilaktinių skiepijimų kalendorių ir atlikus pilną vakcinacijos kursą, žmogui sukuriamas ilgalaikis imunitetas. Tiesa, nuo difterijos, stabligės ar kokliušo toks imunitetas nebus sukuriamas – tai neįmanoma ir persirgus. Todėl visiems vyresniems nei 25-erių metų asmenims rekomenduojama pakartotinai pasiskiepyti nuo šių ligų kas dešimt metų.

Įmanoma apsisaugoti nuo 28 ligų

Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Austė Marija-Strakšaitė sako, kad šiandien vakcinomis galima kontroliuoti 28 užkrečiamąsias ligas, o žmonės, norintys skiepytis ligonių kasų kompensuojama vakcina, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suaugusieji, priskiriami rizikos grupėms, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), yra nemokamai skiepijami nuo gripo, pneumokoko, tymų, pasiutligės, revakcinuojami (ankstesnio skiepijimo sustiprinimas) nuo stabligės ir difterijos.

Pneumokokas – ūmi bakterinė infekcija, galinti sukelti plaučių uždegimą, meningitą, anginą ir kitas ligas. Nuo jos skiepijami žmonės, įrašyti į rizikos grupių sąrašą, kurį įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras.

„Tai, pavyzdžiui, gali būti žmonės, sergantys onkologinėmis ligomis, širdies nepakankamumu ir kita“, – vardija A. M. Strakšaitė.

Išplitus tymų protrūkiui svarbu žinoti, kad suaugusiesiems, turėjusiems kontaktą su tymais sergančiu žmogumi, ligonių kasos kompensuoja vakciną nuo tymų. Tas pat galioja ir medicinos personalui, prižiūrėjusiam sergantį pacientą. Specialistė atkreipia dėmesį, kad tokiu atveju labai svarbu spėti pasiskiepyti per 72 valandas nuo sąlyčio.

REKLAMA

Suaugusieji PSD fondo lėšomis gali būti skiepijami nuo stabligės ir difterijos. Prireikus suaugusieji gali būti nemokamai skiepijami ir nuo pasiutligės – įkandus bet kokiam gyvūnui, rekomenduojama kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą, kur gydytojas įvertinęs situaciją skirs pasiutligės vakcinacijos kursą.

A. M. Strakšaitė papildo, kad skiepai efektyviausiai apsaugo nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų – suformuojama 90–99 proc. apsauga.

Straipsnio autorius – Lukas Aluzas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų