• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neurologas iš Prancūzijos Jean Lorenceau išrado labai netikėtą ir originalų dalyką – galimybę rašyti akimis. Gydytojo teigimu, užtenka vos kelių treniruočių, ir žmonės puikiai gali naudotis naująja technologija.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio viskas veikia labai paprastai: prie žmogaus galvos prisegama vaizdo kamera (pvz., prie akinių rėmelių krašto), kuri seka akies judesius, o pastaroji ekrane valdo žymeklį. Skamba šauniai, tačiau pagrindinė problema yra ta, jog akies judesiai nėra sklandūs ir pasitaiko vadinamų sakadų (staigių akies judesių) – jas lengva pastebėti, kai žmogus žiūri pro automobilio ar metro langą.

J. Lorenceau sistema seka akies judesius 30 sekundžių ir vėliau duomenis siunčia į kompiuterį, kuris ignoruoja sakadas ir apdoroja medžiagą. Ir kai žmogus judina akis lyg kažką rašydamas, akis elgiasi taip, lyg iš tikrųjų matytų tekstą, kurį rašo. Tokio rašymo meno tikrai reikia pasimokyti, nes nėra įprasta „matyti“ savo akies judesius, kurie dažniausiai yra nevalyvi. Sistema kol kas nėra tobula, tačiau jau dabar tai yra puikus būdas neįgaliems žmonėms dar geriau komunikuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų