REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kokio dydžio pensiją norėtumėte gauti? Kokia ji turėtų būti, jei palygintume būsimą pensiją, kurią mokės „Sodra“, su dabartiniu darbo užmokesčiu?

Kokio dydžio pensiją norėtumėte gauti? Kokia ji turėtų būti, jei palygintume būsimą pensiją, kurią mokės „Sodra“, su dabartiniu darbo užmokesčiu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip atsakytume į tokį klausimą, nereikia net spėlioti – žinoma, kuo pensija didesnė, tuo geriau. Taip sako ir pašnekovai, kuriuos kalbinome Vilniaus gatvėse.

REKLAMA

Atsakydama į klausimą, kiek procentų nuo darbo užmokesčio norėtų gauti papildomai prie „Sodros“ pensijos, Agnė teigė, kad gerai jaustųsi ir galėtų netaupydama gyventi taip, kaip yra įpratusi, jei jos pensija būtų tokio pat dydžio kaip atlyginimas.

„Tai koks turėtų būti priedas – 100 procentų, 200 procentų“, – svarstė ji. Nesikuklina ir Ernesta. „Norėčiau didelio priedo“, – sako mergina. Kiek kukliau gyventi senatvėje nusiteikęs Aurelijus. Anot jo, pakaktų, jei pensija siektų maždaug 80 procentų dabartinio atlyginimo, o Ana skaičiuoja, kad poros šimtų eurų priedo prie pensijos užtektų, kad nereikėtų prašyti vaikų pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas pašnekovas – Artūras sako žinantis, kad tas priedas prie „Sodros“ pensijos savaime iš niekur neatsiras, ir didesne pensija reikia pasirūpinti pačiam. „Kiek uždirbsi, tiek ir turėsi, kiek pats sukaupsi – toks bus ir priedas“, – sako jis.

Vilniaus universiteto profesorius, ekonomistas Teodoras Medaiskis interviu pasakojo, kad buvusio atlyginimo dydžio senatvės pensijos nemoka jokia šalis, nes tai neįmanoma. Europos Sąjungos šalys vidutiniškai garantuoja apie 58 proc. dydžio vidutinę pensiją lyginant ją su priešpensinio 50-59 amžiaus pajamomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kokio priedo prie „Sodros“ mokamos pensijos norėtumėte jūs? Priedą galite sukaupti dalyvaudami II pensijų pakopos kaupime, bet jo dydis priklausys nuo jūsų pajamų, skiriamų kaupimui, kaupimo trukmės, nuo šalies ekonominės padėties ir situacijos finansų rinkose. Apie tai, kuo naujoji pensijų kaupimo sistema, kuri pradės veikti nuo 2019 m. sausio 1 d., skirsis nuo šiandieninės, ir ką turėtume žinoti, kad ateityje gautumėte didesnę senatvės pensiją nei garantuos „Sodra“, skaitykite ir žiūrėkite rubrikoje „Mano piniginė“. Būtent čia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai ir nepriklausomi ekspertai dalijasi mintimis apie naujosios sistemos pranašumus bei aiškina, kaip teisingai pasirinkti kiekvienam iš mūsų.

Primename, kad apsispręsti, ar kaupsite pensiją II pensijų pakopoje pagal naująją sistemą, galėsite iki 2019 m. birželio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų