REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė vidaus tarnybos generolų ir kariuomenės atsargos brigados generolas įstojo į Lietuvos socialdemokratų partiją.

Grupė vidaus tarnybos generolų ir kariuomenės atsargos brigados generolas įstojo į Lietuvos socialdemokratų partiją.

REKLAMA

Politinės karjeros partijos gretose nusprendė siekti buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius, buvęs Lietuvos karo akademijos viršininkas, kurį laiką vadovavęs ir kariuomenės Jungtiniam štabui Algis Vaičeliūnas, taip pat - buvęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Remigijus Baniulis.

Artimiausiu metu prie partijos prisidės ir buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žimantas Pacevičius. Buvęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Saulius Stripeika partijos nariu yra nuo 2012 metų.

„Aš vertinu teigiamai partijos narių gausėjimą, o žmones, kurie turi didelę patirtį, nepaisant to, kad buvo įvairių publikacijų, aš taip pat vertinu teigiamai. Mes atsirinksim, kur yra blogos iniciatyvos, o gerus dalykus mes visus priimam“, – BNS sakė partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

K. Jucevičius ir A. Vaičeliūnas į partijos sąrašus įtraukti pernai gruodį, R. Baniulis – rugsėjį. Ž. Pacevičius yra užpildęs nario kortelę – liko tik priimti formalų sprendimą Vilniaus miesto skyriaus prezidiume.

REKLAMA

Anot K. Jucevičiaus, šiemet vyksiančiuose rinkimuose jis neplanuoja dalyvauti, tačiau tokios galimybės neatmeta ateityje. Prisidėti prie Socialdemokratų partijos jį paskatino S. Stripeika ir R. Baniulis.

K. Jucevičius: kažkur reikia prisijungti

„Esu partijos narys nuo gruodžio mėnesio, tačiau nedalyvauju jokiuose rinkimuose. Dar nepasiilgau viešumos, noriu ramiai pagyventi“, – BNS sakė K. Jucevičius.

„Prisijungti pasiūlė kolegos. Kažkur reikia prisijungti, negali taip atitrūkti nuo visuomeninio gyvenimo“, – pridūrė jis.

Kaip ir K. Jucevičius, jokiuose šiemet vyksiančiuose rinkimuose nedalyvaus ir Ž. Pacevičius.

Tuo metu R. Baniulis bei A. Vaičeliūnas sieks Vilniaus miesto tarybos nario mandato, o S. Stripeika dalyvaus Vilniaus rajono savivaldybės tarybos rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks kuklus siekimas, kadangi 21-as esu sąraše, bet reikia pabandyti save politikoje. Dar pakankamai jaunas pensininkas esu, tai reikia ką nors veikti. Visą gyvenimą negalėjau savęs realizuoti politinėje veikloje, nes buvau statutinis pareigūnas, o dabar ta galimybė atsivėrusi, tai nutariau pasinaudoti“, – BNS teigė R. Baniulis.

Pernai lapkritį į atsargą pasitraukęs vienas kariuomenės kūrėjų A. Vaičeliūnas partijos kandidatų sąraše įrašytas paskutinis – 49-tas. R. Baniulis sąraše yra 21-as. Rajone kandidatuojantis S. Stripeika yra 33-ias.

Generolai, draugaujantys šeimomis

Anot buvusio ugniagesių vado R. Baniulio, jam prie partijos irgi pasiūlė prisidėti S. Stripeika, su juo bendraujama ir šeimomis – kaip ir su kitais socialdemokratais tapusiais generolais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasirinkau Socialdemokratų partiją dėl kelių priežasčių. Matyt, kad šitos partijos kertinės vertybės – socialinis teisingumas, lygiateisiškumas, demokratija – man jos yra priimtinos. Plius, žaviuosi naujuoju partijos pirmininku – intelektualus, komunikabilus, teisingas žmogus“, – sakė buvęs PAGD vadovas.

„Aš nesu vienintelis į pensiją išėjęs generolas, mes ir šiandien dar susirenkame. Saulius Stripeika seniau buvo partijos nariu, mes kalbėjome apie savęs ieškojimą – nieko čia sudėtingo ir gudraus (...) mes visi bendraujame iš tikrųjų gerai ir dažnai“, – pridūrė jis.

Registrų centro duomenimis, R. Baniulis bei S. Stripeika priklauso ir prieš maždaug dešimtmetį įsteigtam Vidaus tarnybos generolų klubui, kuriam vadovauja buvęs FNTT vadas Romualdas Boreika.

REKLAMA

Spalvingos generolų biografijos

Buvęs FNTT direktorius K. Jucevičius šiuo metu verčiasi konsultacijomis mokesčių teisės ir finansiniais klausimais, kartu su buvusiu ilgamečiu Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoju Virginijum Narvilu perpus valdo įmonės „Verslo šerifas“ akcijas.

FNTT K. Jucevičius vadovavo nuo 2012 iki 2017 metų, o palikęs šias pareigas siekė vadovauti Valstybinei mokesčių inspekcijai, tačiau konkurso nelaimėjo.

Seimo Antikorupcijos komisija buvo paskelbusi, kad K. Jucevičius yra atsakingas dėl dingusių šimto FNTT slaptų dokumentų. Pats K. Jucevičius tai pavadino neteisingomis interpretacijomis ir aiškino, kad dokumentai nebuvo dingę – nesutapo tik jų atžymos registre.

REKLAMA

Taip pat K. Jucevičius kurį laiką bylinėjosi su buvusiu advokatu Juzefu Kozubovskiu, kuris neteisėtai apie jį rinko informaciją. Teismas J. Kozubovskį pripažino kaltu, tačiau K. Jucevičius pernai su juo susitaikė. Kokią sumą susitaikymui gavo iš buvusio advokato, buvęs FNTT vadovas K. Jucevičius BNS neatskleidė.

Vienas Lietuvos kariuomenės kūrėjų A. Vaičeliūnas yra buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėju jo pirmosios kadencijos metu, ėjo sausumos pajėgų brigados „Geležinis Vilkas“ štabo viršininko pareigas, vadovavo Lietuvos karo akademijai, Estijoje įsikūrusiam Baltijos gynybos koledžui, taip pat vadovavo kariuomenės Jungtiniam štabui, buvo deleguotas į NATO Vyriausiąją sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietę (SHAPE). A. Vaičeliūnas taip pat 2007 metais pretendavo į Valstybės saugumo departamento vadovus, tačiau į šias pareigas nebuvo paskirtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs STT vadovas Ž. Pacevičius tarnybai vadovavo nuo 2007 iki 2012 metų, po to paskirtas vidaus reikalų viceministru, o vėliau vadovavo tuometės Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriatui. Jo pavardė minėta ir vadinamame Druskininkų skandale, kai nustatyta, kad jis keturis kartus nemokamai naudojosi Druskininkų sveikatingumo centro poilsio centro „Aqua“ paslaugomis. Po to, kai išplito šis faktas, Ž. Pacevičius atsisakė pareigų L. Graužinienės politinėje komandoje.

R. Baniulis PAGD vadovu išbuvo dešimtmetį – nuo 2006 iki 2016 metų, šios įstaigos vadovo pavaduotoju dirbo nuo 2001 metų. Dar sovietmečiu Lietuvos ugniagesiams vadovavo jo tėvas Mečislovas. Pasitraukęs į pensiją R. Baniulis įkūrė savo bendrovę „Tarnava“.

REKLAMA

Prokurorai atlieka tyrimą dėl R. Baniulio vadovavimo PAGD metu sudarytos 6,5 mln. eurų vertės PAGD sutarties įsigyjant ugniagesių kopėčias. Tyrimas atliekamas Vidaus reikalų ministerijos prašymu.

Buvęs pasieniečių vadas S. Stripeika VSAT vadovavo nuo 2005 iki 2010 metų, taip pat 2013 -2014 metais Juozo Bernatonio vadovaujamoje ministerijoje dirbo teisingumo viceministru, tuo pačiu vadovavo Registrų centro valdybai. Vėliau įsidarbino Registrų centro direktoriaus pavaduotoju, tačiau turėjo pasitraukti iš šių pareigų etikos sargams nustačius, kad supainiojo interesus įsidarbindamas savo kuruotame Registrų centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų