REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Ugniagesiai (nuotr. TV3)

Ugniagesiai skundžiasi ne tik mažiausiomis iš statutinių pareigūnų algomis, bet ir neturintys užtektinai pavojingam darbui privalomų dalykų – uniformų bei apsauginių drabužių. Žibalo į ugnį įpylė ir vidaus reikalų ministro pasiūlymas mažiau skųstis, o uniformas išmokti greičiau džiovinti.

17

Ugniagesiai skundžiasi ne tik mažiausiomis iš statutinių pareigūnų algomis, bet ir neturintys užtektinai pavojingam darbui privalomų dalykų – uniformų bei apsauginių drabužių. Žibalo į ugnį įpylė ir vidaus reikalų ministro pasiūlymas mažiau skųstis, o uniformas išmokti greičiau džiovinti.

REKLAMA

Neapsikentę nepritekliumi ugniagesiai šiandien planavo didžiulį protestą prie Vyriausybės, tačiau ši ugniagesių pyktį prigesino naujais pažadais.

Ilgametis Vilniaus ugniagesys Antanas demonstruoja savo mirtinai pavojingam darbui skirtus apsauginius drabužius. Vietoj patogių petnešų, kelnes laiko paprasčiausi mazgai. Ne geresnės būklės ir kiti nuo mirtino pavojaus šiuos gaisrininkus saugantys rūbai.

Gaisrininkai pasakoja, kad su šiais nudėvėtais drabužiais dirbti labai sunku. Jie per dideli, varžo judesius, neretai yra apdegę, o sušlapę tampa sunkūs ir krenta. Net pirštinių padorių nėra. O neretai naktį kiaurai permirkus į degantį namą tenka ropštis per išmuštus langus ar lipti kopėčiom.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbinti ugniagesiai sako, senos ir jau ne kartą lopytos ir jų privalomos kasdienės uniformos. Dėl jų kartais tenka ir raudonuoti.

„Mes kai atliekam ūkio darbus aplink komandą, mes esam susidūrę, kad žmonės klausia, ar mes esame iš darbo biržos. Ta prasme, besitvarkant aplinką čia buvo normalus klausimas, nes kaip atrodom, taip ir paklausė“, – pasakojo ugniagesys Mindaugas Valaitis

REKLAMA

Beveik dešimt metų dirbantis Mindaugas stengiasi to nesureikšminti. Jis sako svarbiau, kad būtų su kuo važiuoti gesinti gaisrų. Tačiau jis pripažįsta kartais dėl aprangos trūkumo gesinti gaisrą vykti tenka dar su neišdžiūvusia uniforma po skalbimo ar kito gaisro. Retas turi drabužių pamainą.

Užtai vidaus reikalų ministrui Eimučiui Misiunui tokie skundai pasirodė iš piršto laužti. Neva skųstis nėra ko. Esą uniformą ugniagesiai galėtų išdžiovinti džiovyklėje – juk tereikia vos pusvalandžio.

„Mūsų rūbams neužtenka pusės valandos išdžiovinti. Dažniausiai rūbus reikia skalbti. Mes esam stiklo vatoj, ar naudojam miltelinius gesintuvus. Uniformos būną ir permirkusios, ir visos prisisunkusios kažko“, – pabrėžė M. Valaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau ministras pripažino savo komentaru perlenkęs lazdą. O dabar ugniagesiams žada ir kelti algas, nes pastarieji neapsikentę, pasak profsąjungos, iki 600-tų eurų siekiančių algų šiandien jau planavo rinktis į masinį protestą.

„Iš vienos algos išgyventi Vilniuje praktiškai yra neįmanoma“, – kalbėjo ugniagesys.

Po derybų su Vyriausybe ugniagesių profsąjungos vadovas Saulius Džiautas sako, gavęs valdžios įsipareigojimą darbo užmokestį 100 eurų didinti jau kitąmet.

„Žadama skirti pakoreguotame biudžete dar tris su puse milijono atlyginimams pareigūnams statutiniams. Kad kiekvienas ugniagesys ir inspektorius, ir netgi padalinių vadai gautų po šimtą eurų daugiau“, – tikino S. Džiautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau profsąjunga reikalavo net tris kartus didesnės sumos. Tačiau be didesnių algų pavyko išsiderėti ir kitos paramos, tad kol kas nuo protestų planuojama susilaikyti. 

„Departamentas įsipareigojo ugniagesius aprengti antra uniforma. Ypač jaunus pareigūnus, kad turėtų kuo persirengti. Vidaus reikalų ministerija įsipareigojo rasti lėšų paskiepyti nuo erkinio encefalito, ką privalo vykdyti darbdaviai

Be to, profsąjungos pirmininkas džiaugiasi, kad iš šiųmečio,100-tą milijonų eurų siekiančio ugniagesių veiklai skirto biudžeto pavyko rasti pinigų ne tik uniformoms, bet ir įsigyti apie 1000 naujų komplektų apsauginių drabužių. Jų ypač trūksta jauniems gaisrininkams, kurie neretai vykdami gesinti gaisro šiuos rūbus netgi priversti skolintis iš vyresnių kolegų.

REKLAMA

„Tai yra problema, ypač naujai ateinantiems. Jie gauna vieną komplektą ir su vienu komplektu turi darbuotis. Kurie vėliau dirba, turi galimybę sukaupti per tam tikrą laiką ir dėliotis. Taip kad jau nuo kitų metų šią problemą sprendžiam“, – kalbėjo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Kęstutis Lukošius.

Išvis naujus drabužius turėtų gauti kas antras iš trijų su puse tūkstančio Lietuvos ugniagesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų