REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
111
Vaikų darželiai  (tv3.lt fotomontažas)

Perpildytos grupės, darželiai, dirbantys be leidimų-higienos pasų ar nesilaikantys juose nurodytų sąlygų, netinkama su vaikais dirbančių auklėtojų kvalifikacija ir nesaugios žaidimų aikštelės – tai pagrindinės, bet ne vienintelės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų užfiksuotos problemos.

111

Perpildytos grupės, darželiai, dirbantys be leidimų-higienos pasų ar nesilaikantys juose nurodytų sąlygų, netinkama su vaikais dirbančių auklėtojų kvalifikacija ir nesaugios žaidimų aikštelės – tai pagrindinės, bet ne vienintelės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų užfiksuotos problemos.

REKLAMA

Tokie rezultatai pateikti po daugiau nei mėnesį trukusio didžiausio iki šiol vykdyto masto Vaikų ugdymo įstaigų ir švietimo paslaugų tiekėjų saugos sveikatai vertinimo Vilniaus mieste.

Su pažeidėjais bus siekiama kovoti viešumu, taip pat skatinti tėvų sąmoningumą ir įsitraukimą.

Kampanijos metu sostinėje patikrintas 101 darželis ir 113 mokyklų, turinčių pirmas klases (iš viso Vilniuje yra 370 veikiančių darželių ir 165 mokyklos).

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimu siekta atkreipti dėmesį į problemas, galinčias turėti įtakos vaikų sveikatai, bei sutelkti skirtingas organizacijas ir tėvus siekiant gerinti vaikų saugos sveikatą.

REKLAMA

„Operatyvios kontrolės metu be įspėjimo buvo tikrinami ugdymo grupių sąrašai, reikalavimai darbuotojams, vaikų miego organizavimas grupėse, sklypo/teritorijos, patalpų, įrenginių, inventoriaus, žaislų ir jų priežiūros reikalavimai bei kita.

Įvertinus visus šiuos aspektus, rasta daug neatitikimų. Specialistai jų fiksavo tiek valstybiniuose, tiek privačiuose darželiuose.

Džiugu, kad tikrintų pirmokų padėtis geresnė, ir mokyklose radome gerokai mažiau pažeidimų“, – vardija Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Klumpa ir privatūs, ir valstybiniai

Bene svarbiausia ikimokyklinio ugdymo įstaigų problema – beveik 30 proc. iš, NVSC duomenimis, 370 sostinėje esančių darželių neturi leidimo-higienos pasų (LHP). Tačiau patikra parodė, kad ir turintieji LHP nebūtinai laikosi juose nurodytų sąlygų.

„Ši problema ypač aktuali privačiuose darželiuose – ji fiksuota net ketvirtadalyje tikrintų privačių steigėjų darželių.

Aptikome ydingos praktikos, jog leidime-higienos pase nurodytos sąlygos neatitinka realybės (vaikų grupėse ugdomi mažesni vaikai, nei nurodyta LHP, per didelis vaikų skaičius grupėse, per didelis bendras ugdomų vaikų skaičius“, – komentuoja R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kampanijos metu inspektoriai susidūrė su keletu atveju, kai privačios vaikų ugdymo įstaigos veikia pagal tokią schemą:

leidimą-higienos pasą turi vienam adresui ir konkrečiam vaikų skaičiui, o realus vaikų skaičius, už kuriuos gaunama savivaldybės kompensacija, yra kelis kartus didesnis, ir mažyliai yra paskirstomi per kitus skirtingais adresais nelegaliai veikiančius darželius“, – teigė R. Lingienė.

Perpildytos grupės fiksuotos net 57 proc. tikrintų darželių – ši problema gerokai aktualesnė savivaldybės valdomuose darželiuose (juose – 79 proc. visų pažeidimų).

Taip pat dažnas trūkumas – per mažas personalo skaičius ir netinkama darbuotojų kvalifikacija. Daugiau nei pusėje privačių darželių dirbančių darbuotojų kvalifikacija neatitinka nustatytų reikalavimų t. y. dirba pedagogai (etikos, kūno kultūros, dailės ir t.t.), tačiau jų kvalifikacija – ne ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo pedagogika.

REKLAMA

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai darželyje su vaikais dirba asmenys, neturintys pedagoginio išsilavinimo – manikiūro specialistės, logistikos ar teisės mokslus baigę asmenys.

Tokie asmenys pateikia išklausytus 40 val. priešmokyklinėje grupėje kursų pažymėjimus, tačiau tai nėra prilyginama ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo pedagogikai.

Tokius kursus gali būti išklausę tik asmenys, kurie yra baigę ikimokyklinio ir (ar) pradinio ugdymo mokytojų rengimo programą bei nori būti priešmokyklinio ugdymo mokytojai.

Savo sklypo ir teritorijos neturi 15 proc. tikrintų privačių darželių, o ir iš turinčiųjų sklypus 10 proc. nėra įsirengę vaikų žaidimo aikštelės.

REKLAMA

„Tai yra leistina, tačiau į tokius darželius vaikus leidžiantys ar tai planuojantieji daryti tėvai turėtų išsiaiškinti, kur vyksta lauko veikla su vaikais, kokios viešosios erdvės tam naudojamos, ir atkreipti dėmesį, ar vaikai jose saugūs“, – teigia R. Lingienė.

Net 40 proc. tikrintų darželių Vaikų žaidimų aikštelėse nefiksuojama priežiūra ar remontas. „Aikštelės ir įranga turėtų būti kontroliuojami pastoviai, siekiant išvengti traumų“, – komentuoja NVSC Vilniaus departamento vadovė.

Taip pat didelė problema sostinės darželiuose – netinkamai organizuojamas vaikų miegas. Net 23% lovų, skirtų pietų miegui, yra su minkštu pagrindu, o net 47% jaunesnių nei 1,5 metų vaikų lovų neturi apsauginių sienelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra pagrindinės problemos, tačiau norime atkreipti tėvų dėmesį ir į rečiau pasitaikančius, bet taip pat svarbius nusižengimus – ar netenka skalbti skalbinių, patalynės patiems namuose, ar vaikai darželyje pagrindiniams maitinimams nevalgo tėvų namuose pagaminto ir atnešto maisto, ar langai turi atidarymo ribotuvus ir pan.

Todėl raginame tėvelius gilintis ir domėtis, kas slypi po vadinamaisiais „euroremontais“, nebijoti įstaigos paprašyti dokumentų“, – pataria R. Lingienė.

„NVSC sostinės ikimokyklinių įstaigų patikros rezultatus skelbia savo tinklalapyje viešai – kiekvienas norintis gali pasitikrinti adresu www.nvsc.lt. Taip pat parengėme patarimų tėvams, besirengiantiems leisti vaiką į darželį, rinkinį.

REKLAMA

Be abejo, pažeidimų turintys darželiai gaus ir atitinkamas nuobaudas, juos pakartotinai tikrinsime, tačiau tikime, kad stipriausias ginklas šioje kovoje yra viešumas“, – pasakoja R. Lingienė.

Netinkami suolai – nuo pirmųjų dienų

Patikrinę pirmokų klases, NVSC specialistai pažeidimų rado gerokai mažiau.

Mokyklose sudarytos galimybės vaikams atsigerti geriamojo vandens higieninėmis sąlygomis, vykdomas rankų higienos ugdymas bei sudarytos sąlygos asmens higienai tualetų-prausyklų patalpose. Šioje srityje fiksuoti tik pavieniai pažeidimai.

„Tačiau 44% iš patikrintų suolų pirmokams yra netinkamo dydžio arba netinkamai sureguliuoti. Tai reiškia, kad beveik pusė pirmokėlių sėdi sau netinkamuose suoluose, o tai ilgainiui lemia stuburo problemas“, – sako R. Lingienė.

Veryga: tokia situacija netoleruotina

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad išaiškėjusi padėtis sostinės darželiuose kelia nerimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų