REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų birželio 1-osios visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose gydymo įstaigose turi būti tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad tiek profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, tiek gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę turi įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Tačiau pastaruosius priima ne visos ugdymo įstaigos. Specialistai tikina, jog reikalingas pereinamasis laikotarpis. 

Nuo šių metų birželio 1-osios visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose gydymo įstaigose turi būti tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad tiek profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, tiek gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę turi įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Tačiau pastaruosius priima ne visos ugdymo įstaigos. Specialistai tikina, jog reikalingas pereinamasis laikotarpis. 

REKLAMA

Nors tvarka nauja, situacija – sena, įsitikinę kai kurie tėvai. Esą pokyčiams įgyvendinti nebuvo iki galo pasiruošta, todėl tiek jiems, tiek ir gydytojams tenka dvigubas darbas.

Suvedę duomenis į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą, gydytojai privalo išrašyti ir popierinį jo variantą.

„Man pačiai, kaip gydytojai, teko ne kartą perrašinėti į popierinę pažymas, išduotas kitų įstaigų, nes nepriėmė, pavyzdžiui, sporto būreliai, muzikos mokyklos ir t. t.“ – teigė klinikos „Mama, aš sergu“ vadovė, gydytoja Indrė Plėštytė – Būtienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Aušra Zarambienė sako, jog naujai tvarkai nebuvo pasiruošta. Dėl to kenčia tiek tėvai, tiek medikai.

„Įstatymai priimami, tvarka keičiama, bet nepasiruošta jos įgyvendinimui. Situacija tokia, kad vieni tėvai iki šiol nežino apie galimybę gauti elektroninę vaiko sveikatos pažymą. Gydytojai ne visus informuoja apie tai.

REKLAMA

Kita problema, kad ne visos ugdymo įstaigos priima elektronines sveikatos pažymas. Tad tėvai priversti vėl grįžti į sveikatos įstaigą, kad gydytojas išduotų ir popierinę sveikatos pažymą. Dvigubas darbas.

Pasirodo, ne visos neformalaus ugdymo įstaigos, turi prisijungimą prie sistemos, kurioje matytų vaiko sveikatos pažymą.

Tėvams taip pat neramu, kad gal ir kai kurios ugdymo įstaigos „nemato“ vaiko sveikatos pažymėjimų. Tad iš tiesų, pasikeitus tvarkai – daug nerimo ir nežinomybės.

Pasikalbėjus su tėvais, išsiaiškinome, kad vis dėl to dauguma siekdami išvengti nesusipratimų, renkasi popierinius pažymų variantus“, – tv3.lt pasakojo A. Zarambienė.

REKLAMA
REKLAMA

Reikalingas pereinamasis laikotarpis

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Rizikos sveikatai valdymo skyriaus patarėja dr. Rita Sketerskienė teigia, kad nuo šių metų birželio 1 d. duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose gydymo įstaigose turi būti tvarkomi elektroniniu būdu.

„Elektroniniu būdu užpildytas ir pasirašytas vaiko sveikatos pažymėjimas patenka į Elektroninę sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą (ESPBI IS), iš kurios yra perduodamas į Higienos instituto Vaikų sveikatos stebėsenos informacinę sistemą (VSS IS). Su VSS IS dirba visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, vykdantys sveikatos priežiūrą mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, pakeitus vaiko sveikatos pažymėjimo formą ar pildymo tvarką, reikalingas pereinamasis laikotarpis, kad būtų atlikta analizė ir techniniai pakeitimai tiek ESPBI IS, tiek ir pačių įstaigų informacinėse sistemose, todėl gali kilti laikinų trikdžių.

Atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu VSS IS kaupiami ir naudojami tik bendrojo ir profesinio ugdymo įstaigas lankančių vaikų sveikatos pažymėjimų duomenys.

Vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas (darželius), sveikatos pažymėjimo duomenis VSS IS numatoma kaupti 2019–2020 m., įgyvendinus VSS IS plėtros projektą ikimokyklinėse ugdymo įstaigose.

Iki to laiko vaiko sveikatos pažymėjimus ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirbantiems visuomenės sveikatos priežiūros specialistams tėvai gali perduoti asmeniškai (į rankas) arba išsiuntę elektroniniu paštu pažymos peržiūrėjimo kodą ir vaiko gimimo datą. Kodas sugeneruojamas tėvams prisijungus prie www.esveikata.lt portalo", - teigė dr. R. Sketerskienė. 

REKLAMA

Pašnekovė primena ir dar vieną labai svarbų pokytį neformaliojo švietimo įstaigose. 

„Svarbu žinoti, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. yra panaikintas reikalavimas į vaikų neformaliojo švietimo įstaigas pristatyti Vaiko sveikatos pažymėjimo kopijas. Vadovaujantis Lietuvos higienos norma švietimo teikėjai, vykdantys neformaliojo švietimo programas (išskyrus organizuojančius kūno kultūros ir sporto pratybas), turi užtikrinti, kad mokiniai iki 18 metų jose dalyvautų tik švietimo sutartyje numačius prievolę tėvams (globėjams, rūpintojams) pateikti informaciją apie profilaktinio sveikatos tikrinimo išvadas, jeigu gydytojo sprendimu, mokinio dalyvavimas konkrečioje neformaliojo švietimo veikloje gali turėti įtakos jo sveikatai. Tokiu atveju profilaktinio patikrinimo išvadas neformaliojo švietimo būreliams turi pateikti tėvai", - aiškino dr. R. Sketerskienė. 

REKLAMA

Sveikatos patikrinimas ne tik dėl pažymos

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai šeimos gydytojai profilaktiškai patikrino per 440 tūkstančių vaikų.

Profilaktiškai tikrintis sveikatą pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą kasmet privaloma visiems vaikams iki 18 metų. Už šią patikrą mokėti nereikia, nes vaikai yra draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Paslaugos teikiamos tose įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis.

Norint patikrinti vaiko sveikatą ir gauti vaiko sveikatos pažymą, pirmiausia reikia iš anksto užsiregistruoti ir laiku atvykti pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą. Rekomenduojama vaiko sveikatos patikrai užsiregistruoti pas tą gydytoją, prie kurio vaikas yra prirašytas, nes jis geriausiai žino savo paciento sveikatos būklę. Svarbu nepamiršti, kad vaiką iki 16 metų turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų, kitaip gydytojas negalės atlikti patikrinimo, nes nebus raštiško tėvų arba globėjų sutikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kasmetinis vaiko sveikatos patikrinimas – labai reikalingas ne tik ugdymo įstaigai, bet ir pačiai šeimai. Tėveliai turėtų suprasti, kad pas gydytoją vaikui reikia apsilankyti ne dėl formalumo, o tam, kad būtų išsamiai patikrinta jo sveikata. Juk tikrindamas vaiko sveikatą, gydytojas stengiasi ne tik įvertinti bendrą sveikatos būklę, bet ir išaiškinti galimas lėtines ligas bei užkirsti joms kelią", – pabrėžė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Pasak jos, šeimos gydytojas patikrinimo metu įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams.

REKLAMA

Gydytojas odontologas profilaktinio tyrimo metu patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, esant reikalui, skiria gydymą.

„Beje, profilaktinis vizitas pas odontologą – puiki proga tėvams priminti apie galimybę silantuoti vaikų nuo 6 iki 14 metų krūminius dantis ir taip apsaugoti vaikų dantukus nuo karieso", – teigė O. Burokienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų