REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiukšlių vežėjams pradėjus platinti sąskaitas už praėjusių metų paskutinį ketvirtį ir šiais metais suteiktas paslaugas, kai kurie Biržų rajono gyventojai nustėro. Jie sužinojo, kad turės mokėti už šiukšlių išvežimą iš garažų ir sodų, nors ten konteinerių nebuvo pastatyta.

Šiukšlių vežėjams pradėjus platinti sąskaitas už praėjusių metų paskutinį ketvirtį ir šiais metais suteiktas paslaugas, kai kurie Biržų rajono gyventojai nustėro. Jie sužinojo, kad turės mokėti už šiukšlių išvežimą iš garažų ir sodų, nors ten konteinerių nebuvo pastatyta.

REKLAMA

Į redakciją kreipėsi biržietė Violeta (pavardė redakcijai žinoma, - red. past.). Moteris gavo sąskaitą už šiukšlių išvežimą. Prašoma sumokėti ne tik už šiuos metus, bet ir 2017 metų paskutinį ketvirtį. Ją nustebino tai, kad reikia sumokėti už šiukšlių išvežimą iš Pastaunyko garažų sodų bendrijos. Tačiau prie garažo nėra jokio šiukšlių konteinerio. Taigi, išeina, kad pinigų prašoma už paslaugą, kuri neatliekama.

Moters kaimynai skundėsi, kad jie Liepų sodų bendrijoje turi sodą ir turės mokėti už šiukšlių išvežimą iš šios bendrijos. Keisčiausia, kad ir čia šiukšlių konteinerių nėra.

REKLAMA
REKLAMA

„Skambinau į Panevėžį, klausiau, į kokį konteinerį man garažų šiukšles reikia nešti. Man pasiūlė nešti į arčiausiai esantį. Bet prie garažų privatūs namai, o artimiausias konteineris - Gimnazijos gatvėje“, - stebėjosi ponia Violeta.

REKLAMA

Biržietė Miglė Budriūnienė taip pat turi garažą Pastaunyko gatvėje.

„Turime mokėti penkis eurus už ketvirtį. Taip išeina, kad už metus turėsime sumokėti 20 eurų. Iš kur tokie pinigai? Ir už ką – už orą? Pinigai gi iš dangaus nekrenta, jie uždirbami. Garaže mes jokios veiklos nevykdome, net mašiną dažniausiai laikome aikštelėje prie namo, o ne garaže“, - kalbėjo M. Budriūnienė.

Moteris skundėsi, kad dėl naujos šiukšlių išvežimo tvarkos ji jau ir taip nukentėjo. Moka už namie deklaruotą sūnų, nors jis čia ir negyvena. Apmokestinta ir kaime esanti sodyba, nors ten niekas negyvena ir niekas nedeklaruotas. Pasipiktinusi moteris žadėjo kreiptis į rajono tarybos narius, kad svarstytų šiuos klausimus aukščiausiu lygiu.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia sodų konteinerių nėra

Į redakciją paskambinusi Likėnų sodų bendrijoje sodą turinti moteris stebėjosi, kodėl ji turi mokėti, jei konteinerio šalia sodų nėra. „Jei nori, kad sumokėtume, turi suteikti paslaugą. Dabar mums ir už mašinų plovimą atsiųs sąskaitą, pasakys, nors ir neplauni mašinos, bet susimokėk“, -stebėjosi moteris.

Biržiečiai Jonas ir Rimutė Klybai gavo mokestį už šiukšlių išvežimą iš sodo, esančio „Žilvičio“ sodų bendrijoje. Atėjo sąskaita už šiuos metus. Joje nurodoma ir skola už praėjusių paskutinį ketvirtį.

„Dar suprasčiau, jei konteineris būtų pastatytas. Dabar jo nėra, o už paslaugą mes turime mokėti. Be to, žiemą juk niekas į sodus nevažiuoja, o mokėti turiu už visus metus“, - stebėjosi vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis mano, kad rajono taryba, priėmusi sprendimą ir pakeitusi šiukšlių išvežimo ir apmokėjimo tvarką, padarė didelę klaidą. 

„Žilvičio“ sodų bendrijos pirmininkas Rimantas Variakojis sakė, kad jam niekas konteinerio pastatyti šalia sodų nesiūlė.

„Gal siūlė, bet aš miegojau. O gal pasiūlymas skambėjo „bobutei į kaimą“, - ironizavo bendrijos pirmininkas.

Jis gavo sąskaitą, kad turi mokėti už garažą Širvėnos bendrijoje. Šalia šių garažų konteinerių irgi nėra.

Remiasi aplinkos ministro įsakymu

UAB „Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras“ Rinkliavų administravimo ir kontrolės padalinio vadovė Agila Zalatorienė sako, kad garažų ir sodų savininkai mokestį mokėti privalo.

REKLAMA

„Yra aplinkos ministro 2017 metais priimtas įsakymas, kuris įpareigoja apmokestinti tam tikras išskirtas nekilnojamojo turto turėtojų grupes. Sodai ir garažų bendrijos įeina į šį sąrašą“, - sakė A. Zalatorienė.

Ji pripažino, kad dėl šio mokesčio kyla daug pykčių. Daugelis savininkų teigia, kad šiukšles išsiveža su savimi ir išmeta į savo individualius konteinerius. Bet tokia yra tvarka.

Pasak A. Zalatorienės, mokesčiai metams už šiukšlių vežimą iš šių vietų nėra dideli. Už sodą pastovi dalis siekia 3,70 euro, kintama 3,90. Už garažą pastovi dalis siekia 2,80 euro, kintama 1,20 euro.  Pašnekovė teigė, kad, jei konteinerių nėra, dar nereiškia, kad mokesčio mokėti nereikia.

REKLAMA

„Dar startuodami ieškojome sodų ir garažų bendrijų pirmininkų. Skambinome, kalbėjome. Sakėme, kad apmokestinsime ir kad reikia konteinerius pastatyti. Vieni teigė nesantys pirmininkai, kiti aiškino, kad konteinerių nestatys, kol negaus mokesčio. Dalis susitvarkė ir konteinerius pasistatė. Vasarą, kai didesnis žmonių judėjimas, juos mes dažniau išvežame“, - teigė A. Zalatorienė.

Pašnekovės manymu, Biržų rajone šiuo metu konteinerius turėtų būti pasistatę 40 procentų garažų ir sodų bendrijų.

Konteinerių turi reikalauti?

Biržų rajono savivaldybės ekologas Vytautas Džėja šiuo metu nedirba. Savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Giedrius Neviera kalbėjo apie principą, kuriuo vadovaujamasi surašant sąskaitas: „teršėjas moka“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Nevierai atrodo, kad už sodų bendrijas mokėti turėtų tik tie, kas ten gyvena. Tačiau kaip tiksliai yra, jis sakė nežinantis. Pašnekovo įsitikinimu, žmonės dėl to turi aiškintis su atliekų vežėjais.

G. Nevieros nuomone, garažų bendrijos turėtų pirmininkų reikalauti, kad būtų pastatyti konteineriai.

„Jei žmonėms kas nors neaišku, gali skambinti sąskaitose nurodytais telefonais ir aiškintis“, - įsitikinęs skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų