REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Jūros šventės pristatymas (nuotr.: VšĮ Klaipėdos šventės)

Pristatyta Jūros šventės programa. Šiemet ji kaip niekad stilinga bei turtinga renginių. Joje ne tik pasaulinė premjera, bet ir menininkų iš Japonijos bei Vokietijos pasirodymai, Baltic Sail burlaiviai, įspūdingi koncertai, užburianti Teatro aikštė, kino skveras bei jau pamilti šokantys fontanai. Šventės dalyviai ners ne tik į muzikos, bet ir skonių jūrą. Renginių netruks net ir šventės išvakarėse.

36

Pristatyta Jūros šventės programa. Šiemet ji kaip niekad stilinga bei turtinga renginių. Joje ne tik pasaulinė premjera, bet ir menininkų iš Japonijos bei Vokietijos pasirodymai, Baltic Sail burlaiviai, įspūdingi koncertai, užburianti Teatro aikštė, kino skveras bei jau pamilti šokantys fontanai. Šventės dalyviai ners ne tik į muzikos, bet ir skonių jūrą. Renginių netruks net ir šventės išvakarėse.

REKLAMA

Paskutinį liepos savaitgalį, 27-29 dienomis, Klaipėdoje vyks populiariausias vasaros renginys – jūros šventė, šiemet jau 59-oji. Trijų dienų fiestos moto: „Tas jausmas, kai...“. Sakinį organizatoriai kviečia užbaigti savaip.

„Šį kartą šventės moto, paliekantis begalę vietos fantazijai ir žaismingai kviečiantis savo mintyse atrasti tinkamą pabaigą. „Tas jausmas, kai apsuka galvą“, „Tas jausmas, kai nesinori namo“, „Tas jausmas, kai nakties per maža“, „Tas jausmas, kai pavydi pats sau“ – taip mes – organizatorių komanda iššifravome savo pačių daugtaškį.

REKLAMA
REKLAMA

Skleisdami Jūros šventės žinią kurkite savo pabaigas, savo asociacijas, kvieskite visus į Klaipėdą, nes Jūros šventė – visos Lietuvos šventė“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė.

REKLAMA

Mada ir šventė

Šių metų Jūros šventės įvaizdžio ir stiliaus kūrėja, žinoma dizainerė - Julija Janus. Anot organizatorių, šiai menininkė stilistika patikėta siekiant formuoti pozityvų šventės įvaizdį ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje. Be to, Jūros šventė - vienas seniausių renginių Lietuvoje, išsaugojęs pagarbą jūrinėms tradicijoms, nesivaikantis pigaus modernumo. Tad šventės kūrėjams Julijos Janus kūryba ir ženklo filosofija - artima ir priimtina.

„Šventės organizatorių kvietimas prisidėti prie Jūros šventės stiliaus kūrimo buvo ir netikėtas, ir kartu labai malonus - manau, tai pelnytas mano kūrybos įvertinimas. Daugybė vilniečių kiekvieną vasarą važiuoja į Klaipėdą tam, kad sudalyvautų Jūros šventėje. Ji tarsi žymi patį gražiausią laiką Lietuvoje ir simbolizuoja atostogas prie jūros.

REKLAMA
REKLAMA

Tai begalinė „atostoga“, jausmas kuris asocijuojasi su begaline jūra, vėju, su tik Klaipėdai būdinga kultūra. Mes Klaipėdą aplankome tik vasarą, todėl tas Jūrso šventės laikas ypatingas. Šventės temą aš interpretavau savaip - „Tas jausmas, kai rauna stoga“, - sako Julija Janus.

Renginiai šventės išvakarėse

Ir nors oficiali Jūros šventė startuoja liepos 27 d., jos išvakarėse renginių netruks. Dangės upėje vyks azartiškos žinomų, drąsių, bet neprofesionalių buriuotojų lenktynės „Pagauk optimistą Dangėje“.

Jaunieji Klaipėdos buriuotojai metė iššūkį drąsiausiems miesto moterims ir vyrams - suvaldyti pačią mažiausią jachtą „Optimist“ ir ja nuplaukti varžybinę trasą. Šiais „Optimist“ klasės laivais vaikai nuo 6 - 7 metų pradeda mokytis buriavimo meno ir šio tipo jachtas išauga iki 16 metų. Tad į mažus, vos 2,36 m. ilgio laivelius sės buriavimo sportui ir jūrai neabejingi žinomi Lietuvos žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dangės upėje pirmas sutiko susigrumti su gamtos stichijomis Arvydas Vaitkus, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

Varžybos vyks liepos 26 d., tarp Biržos ir Pilies tiltų, komentatoriaus aikštelė prie „Žvejo” paminklo. Varžybų startas 18 val.

Kviečia į Smiltynę

Ketvirtadienio vakarą šventės svečiai kviečiami į Smiltynę. Ten vyks poezijos ir bardų muzikos vakaras „Skrydis į naktį“. Smiltynėje, Kuršių nerijos nacionalinio parko vasaros amfiteatre pasirodys Ieva Narkutė, grupė „Baltos varnos“, Giedrius Vaškys, eiles skaitys D. Molytė-Lukauskienė, D. Rekis, M. Rupšaitė, A. Laurutis. Renginyje skambės jau žinomos ir dar negirdėtos Lietuvos kūrėjų dainos bei posmai.

REKLAMA

Liepos 26 d. Dienovidžio skvere laukiami kino gerbėjai. Juos jau trečius metus iš eilės suburs kino skveras.

Žiūrovai išvys publikos simpatijas pelniusius filmus - „Tyli naktis“, „Kandelarija“. Muziką dalins klaipėdietis Karolis Rupkus, grupė „Sisters on Wire“. Lauks Lietuvos kūrėjų trumpametražių filmų programa, susitikimai su kūrėjais. „Kino pavasario“ erdvė įsikurs Dienovidžio skvere.

Kino erdvę pristatanti telekomunikacijų bendrovė „Balticum-TV“ Jūros šventės svečius pasitiks dosniai ir kūrybingai. Kino mylėtojų čia lauks šventiniai „Balticum-TV“ suvenyrai, atrakcijos ir pažintys.

Eisena ir atidarymo koncertas

Tradiciškai trijų dienų renginių fiestą į miestą atneš - iškilminga jūrinė eisena, vienijanti daugiau nei 7000 žmonių. Liepos 27 d., penktadienį, 18 val. eisena kaip ir pernai startuos iš J. Janonio gatvės. Toliau eisenos dalyviai keliaus Herkaus Manto gatve, pasuks į Naujojo Sodo g., Naujoji Uosto g., Pilies g. ir pasieks Kruizinių laivų terminalą. Eisenos dalyvių pristatymas numatytas už Pilies tilto.

REKLAMA

Kaip ir pernai Jūros šventės didžiąją eiseną bus galima stebėti internetu – tam susivienija visi didieji Lietuvos ir Klaipėdos internetiniai portalai.

Kruizinių laivų terminale vyks ir šventės atidarymo koncertas. Jame pasirodys grupė „Colours of Bubbles“ kartu su šv. Kristoforo kameriniu orkestru. Po jų į sceną lips „Naktinės personos bei grupė „Golden Age“ kartu su DJ Gesha. Koncerto pradžia 20 val.

Pasaulinė premjera

Jūros šventės išvakarėse laukia ir vienu esminių šiųmetės šventės akcentų tapsiantis, bendras VšĮ „Klaipėdos šventės“ ir Italijos teatro „Teatro dei Venti“ projektas - spektaklis-legenda „Mobis Dikas“. Unikalus pastatymas, sujungęs praeitį ir dabartį, Italiją ir Lietuvą, teatrą, šokį ir žmogaus fantaziją apie baltąjį banginį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūros šventės svečiai pirmieji išvys šią grandiozinę premjerą, kuri dar šiais metais aplankys Maltą, Veneciją, Kolumbiją.

„Spektaklis labai stiprus savo scenografija, muzika ir emocine įtaiga. Prie 20 profesionalių aktorių, tarp kurių italai, meksikiečiai, prancūzai, prisijungs ir klaipėdiečiai - jau nuo kitos savaitės lauksime vaikų bei senjorų registracijos į liepos 16-23 dienomis vyksiančias kūrybines dirbtuves. Jose kartu su italų režisieriumi mūsų žmonės taps spektaklio dalimi“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Goda Giedraitytė.

Judanti 13 metrų ilgio ir 7 metrų pločio platforma, į veiksmo vietą bus atitempiama ir čia virs laivu-žuvimi. Spektaklis bus rodomas 3 Jūros šventės vakarus – liepos 26, 27, 28 d. Klaipėdos piliavietėje.

REKLAMA

Šokantys fontanai - sausumoje

Viena iš labiausiai Jūros šventės svečių pamėgtų pramogų – šokantys fontanai. Kasmet pasirodymus žiūrovai stebėdavo Jono kalnelyje, tačiau šiemet dėl šioje vietoje vykstančių rekonstrukcijos darbų, šokantys fontanai perkeliami kitur, į Klaipėdos piliavietę.

Pasirodymus šioje vietoje bus galima stebėti penktadienį ir šeštadienį, liepos 27-28 d., kas pusvalandį nuo 23 val iki 1 val nakties. Įspūdingu šokančių fontanų šou šiemet skiriamas šimtmetį švenčiančiai mūsų valstybei – „Komplimentas Lietuvai“.

Menininkai iš Japonijos ir Vokietijos

Kūlių Vartų gatvės atkarpoje, antrąją Jūros šventės dieną, sutiksite ir svečius iš Japonijos - tradiciniais japoniškais būgnais – wadaiko – grojančią grupę „Daigen-gumi“. Wadaiko, dar žinomi kaip taiko būgnai, yra tradiciniai japoniški mušamieji instrumentai, senovėje naudoti ritualinėse apeigose, vykstant mūšiams arba teatro pasirodymuose.

REKLAMA

Dabar šiuos būgnus galima išgirsti japoniškuose festivaliuose ir būgnais grojančių trupių pasirodymuose. Tekančios saulės šalies muzika visus norinčius šeštadienį kvies į nemokamas kūrybines dirbtuves

Į Jūros šventę atvyks ir gatvės teatro menininkai. Kūrėjai į Klaipėdą atsigabens 6 gyvūnus. Anot organizatorių, tokių iki šiol niekas nebus matęs. Tai dideli, kiek nerangūs gyviai pagaminti iš atitarnavusių daiktų – dviračių, įrankių, automobilių dalių. Šeši neįtikėtini gyvūnai, liepos 26, 27, 28 dienomis išeis ganytis į aikštę prie skulptūros „Neringa“. Jie pasirodys ir liepos 26 d. prie Dangės upės, kuomet vyks varžybos „Pagauk optimistą Dangėje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teatro aikštė

Tradiciškai Teatro aikštė ir vėl įkvėps savo magija ir subtilumu. Lemputėmis papuoštoje erdvėje bus galima pasimėgauti ramesne muzika. Liepos 27 d. čia koncertuos grupė „Driezhas“, bus galima išvysti ir šių metų Eurovizijos dalyvę Ievą Zasimauskaitę.

Liepos 28 d. Teatro aikštėje koncertuos elektronikos grupė iš Vengrijos „IALAZ“, grupė „Garbanotas bosistas“, Giedrė Kilčiauskienė.

Abi dienas koncertai prasidės 20 val.

Šventės dalyviai bus kviečiami mėgautis naujais skoniais Kūlių Vartų gatvės atkarpoje, ties alaus darykla. Čia įsikurs pikniko erdvė. Ji išsiskirs ekskliuzyvinių produktų prekyba, maisto vagonėlių įvairove, barbekiu maistu. Čia netruks maisto ir gėrimų degustacijų.

REKLAMA

Jūros šventės metu pasigrožėti bus galima ir Baltic sail burlaiviais. kurie šventės metu svetingai atvers savo denius ir neleis pamiršti, jog Jūros šventės esmė ir pradžių pradžia – mūsų vienintelė jūra.

Didysis koncertas ir fejerverkas

Didžiojoje Jūros šventės scenoje, Kruizinių laivų terminale, liepos 28 d., šeštadienį koncertuos grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, po jų į sceną žengs „Royce“, o koncertą užbaigs Andrius Mamontovas. Koncerto pradžia 20 val.

Jūros šventės fejerverkas planuojamas šeštadienio vidurnaktį.

Kruizinių laivų terminale, žmonės turintiems negalią bus įrengta speciali pakyla. Šalia dirbs ir savanoriai, padėsiantys neįgaliesiems saugiai ant jos patekti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų