REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Didysis Palangos gaisras 1938 m. Fotogr. Ignas Stropus, Palangos viešosios bibliotekos nuotraukų fondas

Karšta ir saulėta gegužės 10-oji išaušo ir Palangą sukrėtusios tragedijos dieną. Ši diena prieš 80 metų į Lietuvos istoriją įėjo dėl įvykusio didžiojo Palangos gaisro, be pastogės palikusio 1500 gyventojų.

31

Karšta ir saulėta gegužės 10-oji išaušo ir Palangą sukrėtusios tragedijos dieną. Ši diena prieš 80 metų į Lietuvos istoriją įėjo dėl įvykusio didžiojo Palangos gaisro, be pastogės palikusio 1500 gyventojų.

REKLAMA

Šiandien tragediją jau retas prisimena, mažai ir kas girdėjo apie jį. Tačiau apsilankę Palangos miesto bibliotekoje, rastų ne tik unikalių kadrų, bet ir istoriją. Šiuo metu veikia ir paroda „Dingusi Palanga“, eksponuojama Palangos viešosios bibliotekos parodų salėje. Suteikiame progą jums sužinoti ar prisiminti šią tragediją, galbūt dabar į miestą žvelgsite kitaip, vaikščiodami jo gatvėmis šią vasarą.

Užsiliepsnojo klebonija

„Lietuvos žinios“ 1938 m. gegužės 11 d. numeryje aprašė Palangą nusiaubusį gaisrą, per kurį 1500 žmonių liko be pastogės, 300 trobesių virto pelenais, o nuostoliai siekė milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

Gaisras kilo prieš pietus, 11 val. Palangos klebonija, Vytauto gatvėje. Iš jos ugnis dėl stipraus vėjo persimetė į gretimus namus, apimdama Vytauto, Jūratės, Pirties, Maironio, Kretingos, Smilčių, Turgaus, Malūnų gatves ir vėliau nusisuko į Senąją Palangą.

REKLAMA

Kaip rašoma laikraštyje, Klaipėdos paštas bandė susisiekti su Palangos paštu, bet išgirdo tik vieną frazę: „mes degam, jau bėgam“. Sudegė apie 150 gyvenamųjų namų ir tiek negyvenamų namų bei dar daug apdegė.

Į nelaimės vietą pirmieji ugniagesiai atvyko tik po valandos, įsisiautėjus ugniai. Gaisrą gesino Palangos, Klaipėdos ir Kretingos ugniagesių komandos.

Liko kaip stovi

Liepsnos ir dūmai matėsi už kelių kilometrų nuo Palangos. O mieste girdėjosi tik žmonių klyksmai, aimanos ir dejonės.

Gaisras plito nestabdomai. Per porą valandų buvo apimta visa Šiaurinė Palangos dalis. Šiurpus ir baisus vaizdas buvo Palangoje. Moterys blaškėsi gabendamos savo daiktus toliau nuo namų, vyrai tempė sunkesnius.

REKLAMA
REKLAMA

Užsidegus gimnazijai, mokiniai ir mokytojai per langus mėtė brangesnius daiktus. Visi, kas tik galėjo ir pajėgė, iš savo namų ir darboviečių į gatvę tempė brangesnį turtą.

Visgi, daugelis gyventojų, nebuvo namuose ir tik grįžę rado vietoje namų – pelenų krūvas. Todėl liko kaip stovintys. Motinos su vaikais ant rankų tik stovėjo ir stebėjo, kaip per 15-20 min. iš jų namų – nieko nebelieka.

Nuostoliai siekė 2 mln. litų. Visuomenės buvo prašoma organizuoti Palangos nukentėjusiųjų gyventojų rėmimą ir šelpimą. Ministrų kabinetas nukentėjusiems paremti paskyrė 50 tūkst. litų.

Palangos gyventojus šis gaisras paveikė itin skaudžiai, kadangi įvyko prieš pat vasaros sezoną, kuomet dauguma vietinių gyventojų užsidirba didžiąją dalį pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per milžinišką gaisrą sudegė visa Vytauto gatvė, pradedant klebonija, baigiant paskutiniu namu Šventosios uosto link. Be to, sudegė: Gimnazijos, Jūratės ir Maironio gatvės. Iš didesniųjų pastatų sudegė gimnazijos rūmai, keletas pradžios mokyklų, pašo namai.

Visą dieną šiurpųjį gaisrą fotografavo ir vienas žinomiausių Lietuvos fotografų Ignas Stropus. Gaisro metu sudegė jo ateljė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų