REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Dainius Žalimas paskirtas Konstitucinio Teismo (KT) pirmininku.

Už jo skyrimą KT vadovu ketvirtadienį slaptame balsavime pasisakė 85 Seimo nariai, 10 buvo prieš, 12 susilaikė. Trys biuleteniai buvo sugadinti.

REKLAMA
REKLAMA

D.Žalimo skyrimui KT pirmininku pritarė jo kandidatūrą svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ir dauguma parlamentinių frakcijų.

REKLAMA

Šią savaitę Seime kaip kandidatas vadovauti KT prisistatęs D.Žalimas veiklos prioritetais įvardijo spartesnį bylos nagrinėjimą ir aiškesnį sprendimų pristatymą.

D.Žalimo kandidatūrą į Konstitucinio Teismo vadovus siūlo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pagal Konstituciją, Konstitucinio Teismo pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas prezidento teikimu.

Tarptautinės teisės ekspertas, Vilniaus universiteto profesorius D.Žalimas pastaruoju metu laikinai ėjo teismo pirmininko pareigas, kai šiemet baigėsi pastaruosius trejus metus teismui vadovavusio Romualdo Kęstučio Urbaičio kadencija.

REKLAMA
REKLAMA

D.Žalimas Konstitucinio Teismo teisėju paskirtas 2011 metų kovo mėnesį, jo kadencija baigsis 2020 metais. Konstitucinį Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. D.Žalimas yra dalyvavęs ES bei kituose tarptautiniuose mokslinių tyrimų projektuose, susijusiuose su žmogaus teisėmis, demokratizacija bei totalitarizmo nusikaltimų aukų atminties įteisinimu, teikęs ekspertines nuomones, dirbęs Nuolatinio arbitražo teismo Hagoje nariu nuo Lietuvos.

Kandidatas į Konstitucinio Teismo pirmininkus daug prisidėjo tiriant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dienos tarptautinius ir konstitucinius teisinius pagrindus bei įnešė svarų indėlį Lietuvos integracijos į NATO srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Žalimas yra apdovanotas Lietuvos Šaulių Sąjungos garbės ženklu „Parlamento gynėjas" ir NATO atminimo ženklu.

Konstitucinio Teismo pirmininkais anksčiau yra buvę Juozas Žilys, Vladas Pavilonis, Egidijus Kūris, Kęstutis Lapinskas, Romualdas Kęstutis Urbaitis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų