REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jovita Sukackaitė, LRT televizijos laida „Panorama“

Lietuvoje vieši Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde. Susitikime su prezidente Dalia Grybauskaite Ch. Lagarde aptarė pasaulio ekonominę situaciją ir Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus. Vyriausybėje susitikusi su premjeru ir finansų ministru Tarptautinio valiutos fondo vadovė diskutavo apie pagrindines rizikas, kurios galėtų sutrukdyti Lietuvai eurą įsivesti jau 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Į Lietuvą porai dienų atvykusi Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde kol kas interviu žurnalistams nedalija. Su ja susitikusi Dalia Grybauskaitė, kaip pirmininkaujančios šalies vadovė, iškėlė ir Europos bankų sąjungos klausimą. Bankų sąjunga padės sukurti bendrą probleminių bankų priežiūrą ir apsaugos mokesčių mokėtojus nuo papildomų išlaidų tokius bankus gelbėjant.

REKLAMA

Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus ir finansų ministro Rimanto Šadžiaus, Tarptautinio valiutos fondo vadovė jiems nepareiškė jokių priekaištų dėl veiksmų siekiant įsivesti eurą. Bet buvo aptartos rizikos, kurios galėtų sutrukdyti tai padaryti jau po pusantrų metų.

„Buvo daugiau kalbama, kokios yra rizikos, kokie pavojai, bet nebuvo pabrėžta, kad kas nors Lietuvoje būtų nepadaryta. Daugiau makro aplinkos situacijos“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak finansų ministro, vienas iš pagrindinių trukdžių gali būti didelės biudžeto išlaidos. Svarbu ir surinkti visus mokesčius, nes, pavyzdžiui, pridėtinės vertės mokesčio šiemet nesurinkta apie 300 mln. litų. Taip pat išlieka ir rizika, kad Lietuva neatitiks infliacijos kriterijaus.

„Infliacijos rizika, žinoma, yra valdoma sudėtingiau. Tai yra faktorius, kuris nuo konkrečios valstybės valdžios nelabai priklauso, bet, kita vertus, infliacija yra rodiklis, kuris apibūdina šalies ekonomikos padėtį. Taigi mūsų vyriausybės ir mūsų visų rūpestis – sveika šalies ekonomikos plėtra. Turi būti plėtra, neturi būti stagnacija, turi būti darbo vietų kūrimas, o ne užimtumo mažinimas“, – sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinį kartą Tarptautinio valiutos fondo vadovas Lietuvoje lankėsi prieš 16 metų. Dabar šias pareigas einanti Christine Lagard su žiniasklaida bendraus ketvirtadienį vyksiančioje diskusijoje „Europos ekonominė integracija: iššūkiai ir galimybės“, kurią tiesiogiai iš Vilniaus universiteto nuo 10 valandos transliuos LRT televizija ir radijas.

Ketvirtadienį Vilniaus universitete vyks diskusija – „Europos ekonominė integracija: iššūkiai ir galimybės“. Dalyvauja TVF valdančioji direktorė C. Lagarde, Europos Centrinio Banko (ECB) vykdomosios valdybos narys Jörgas Asmussenas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ir Lietuvos Respublikos finansų ministras Rimantas Šadžius. LRT televizija ir LRT Lituanica kviečia tiesiogiai stebėti diskusiją liepos 18 d. 10 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų