REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinio būsto nuomininkų problemos ir gudrybės

Kaip užsidirbti ir nemokėti už būstą?

Į socialinį būstą gali pretenduoti tik mažas pajamas gaunantys asmenys, neturintys nuosavo būsto. Tačiau kai kurie iš jų savo tikrą pragyvenimo šaltinį slepia arba nė negyvena skirtame bute, name.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais atvykusi komisija randa nuniokotas patalpas arba svetimus asmenis, nes nuomininkas būstą neteisėtai pernuomoja.

REKLAMA

Į posėdį „su kvapu“

Joniškio rajono socialinio būsto fondo naudojimo komisija (toliau – Komisija) atvyksta į Žagarės seniūniją.

Duris pravėręs alkoholio tvaiku dvelkiantis pusamžis vyras pasiteisina iš ryto buvęs „kaip agurkėlis“, tuo tarpu sulaukti posėdžio blaiviam nepavyko.

Socialinio būsto nuomininkas skolingas 100 litų. Suma nedidelė, bet prieš tris mėnesius ji buvo dvigubai mažesnė.

Prašomas pasiaiškinti vyras tikina: atiduos gegužę, gavęs pinigų iš Ispanijos.

Žmogus nerišliai bando aiškinti, kad svečioje šalyje kartais dirba, kartais ne, bet iš ten vis gauna po 400 eurų. Tačiau metinėje pajamų deklaracijoje kažkodėl nurodė neturįs jokių pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Administracijos direktoriaus pavaduotojas ir šios Komisijos pirmininkas Aivaras Rudnickas perspėja: per savaitę nuomininkas privalo padengti skolą ir butą susitvarkyti, nes sulaukta signalų, kad jis apverstas aukštyn kojomis. Vyriškis pats pritaria, kad jo butas apšnerkštas.

Neprižiūrėjo šildymo sistemos

Į kabinetą įžengia smulki jauna moteris. Per žiemą ji buvo užsienyje, be priežiūros paliktame bute nuo šalčio sprogo šildymo katilas, sugadinti radiatoriai.

Komisijos pirmininkas sako, kad moteris pagal sutartį atsakinga už patikėtą būstą ir turi atlyginti nuostolius, patirtus dėl jos kaltės. Moteris turi darbą, jos pajamos per mėnesį siekia daugiau kaip pusantro tūkstančio litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris žada sumokėti už remontą, bet akivaizdu, kad nežino, kas jį galėtų atlikti. Paieškomis užsiims seniūnas.

Baiminasi gaisro kaimynystėje

Dar viena moteris prašo pagalbos dėl neįgalios kaimynės, kuri į socialinį būstą tempia šiukšles, atliekas, tad sklinda blogi kvapai, veisiasi parazitai. Kitoje namo pusėje gyvenantys žmonės baiminasi galimo gaisro.

Netvarkoje gyvenanti žagarietė nieko įsileisti nenori, yra konfliktiško būdo. Komisija svarsto galimybę kreiptis pagalbos į medikus.

Nuomininkės reikalavimai

Pasitarę komisijos nariai skuba į Daukšių kaimą pas tris vaikus auginančią moterį.

Seniūnas A. Urbonas pakeliui pasakoja, kad skirtame būste buvo sudėtos naujos durys, suremontuotas stogas, vietos pakanka, bet dabar nuomininkė reikalauja, kad būtų perstatyta rūkstanti krosnis, išvalytas kaminas ir pakeista elektros instaliacija.

REKLAMA

Moteriai paaiškinama, kad ji pirmiau turi sudaryti sutartį su „Lesto“, tik tada bus tvarkoma instaliacija. Per devynis mėnesius, kai čia gyvena, ji to padaryti „nesuspėjo“. Taip pat raginama bent dalimis mokėti 132 litų nuomos skolą.

Realiai būste negyvena

Žagarės seniūno Alvydo Urbono teigimu, su socialinio būsto nuomininkais būna ir didesnių bėdų.

Šiuo metu seniūnijoje yra keturi būstai, kuriuose realiai niekas negyvena. Nuomininkai išvykę į užsienį, kitus Lietuvos miestus. Nuomos mokestį jie sumoka per giminaičius, artimuosius ir tarsi nėra preteksto iškeldinti.

REKLAMA

Tačiau aplinkiniai žmonės nepatenkinti, kad valdžia neduoda butų šeimoms, kurios iš tikrųjų šiuo metu neturi, kur dėtis, glaudžiasi pas artimuosius, pažįstamus, bando nuomotis gyvenamą plotą, nors pagal pajamas gali pretenduoti į savivaldybės teikiamą būstą.

Ieškoma būdų iškeldinti

„Nėra paprasta įrodyti, kad nuomininkas negyvena. Tenka ieškoti liudininkų, o kaimynai nenori pyktis ir vengia raštu patvirtinti faktą,“ – pasakojo seniūnas.

Pasitarus su savivaldybės teisininkais minėtiems asmenims registruotais laiškais išsiųsti perspėjimai, kad pagal buities tyrimo aktus nustatyta – jie skirtame būste negyvena ilgiau kaip šešis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl, vadovaujantis Civilinio kodekso 6.591 straipsniu, šie asmenys praranda teisę į socialinį būstą ir privalo iki nurodytos datos išsikraustyti.

Kitu atveju, savivaldybė kreipsis į teismą dėl priverstinio iškeldinimo.

Seniūno nuomone, kai kurie šių nuomininkų gudriai siekia galimybės socialinį būstą privatizuoti. Mat po kelerių metų, jeigu nustatomas 70 procentų būsto nusidėvėjimas, asmuo, jį nuomojęs, pigiai už kelis tūkstančius litų įsigytų.

Trys asmenys buvo iškeldinti

Socialinio būsto fondo naudojimo komisija, per praėjusius metus aplankiusi visas Joniškio rajono seniūnijas, susidūrė su įvairiais apgaulės atvejais.

REKLAMA

Viena moteris su vaiku skirtame būste negyveno, nuomojosi butą Šiauliuose.

Kitas nuomininkas – našlaitis – išimties tvarka gavo naują įrengtą butą. Tačiau vyras netrukus išvyko į užsienį, palikdamas beveik landynę.

Trečias nuomininkas gyveno pas draugę, tuo tarpu, butą pernuomojo savo bičiuliams, kurie ten keitėsi, būstas tapo panašus į nekokios reputacijos užeigą.

„Matyt, vyriškis galvojo socialinį būstą pasilaikyti kaip atsarginį variantą, jei draugė iš savo namų išvarytų, – „Šiaulių kraštui“ pasakojo Socialinio būsto fondo komisijos narė Rita Tamašauskienė. – Visi šie asmenys per teismą iškeldinti.“

REKLAMA

Pasak Žagarės seniūno A. Urbono, yra buvę net tokių atvejų, kai asmuo dirba didmiestyje, gauna didelę algą, bet oficialiai rodo vos 200 litų per mėnesį ir naudojasi socialiniu būstu. Bet už tokią sumą Kaune ar Vilniuje neišgyvensi. Tik aplinkiniais keliais pavyko sužinoti, kad realus asmens uždarbis – didesnis nei vidutinis šalyje.

Didžiausios skolos – už šildymą

R. Tamašauskienės teigimu, nuomininkams, kurie skolingi, kas du mėnesius rašomi perspėjimai. Jeigu skolingas asmuo gauna socialinę pašalpą ir sutinka, sudaroma sutartis, išdėstomas grafikas, pagal kurį socialinių išmokų darbuotojas išskaičiuoja tam tikrą sumą kas mėnesį. Tačiau ne visi nuomininkai suinteresuoti savo skolas mažinti tokiu būdu, jei randa kitų svarbesnių poreikių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybei socialiniuose būstuose gyvenantys nuomininkai Joniškio rajone šiuo metu skolingi nuomos mokesčio daugiau kaip 13 tūkstančių litų.

Didžiausios socialinio būsto nuomininkų skolos yra už šildymą. Per visą rajoną metų pradžioje jos siekė 55 tūkstančius litų.

Tačiau, R. Tamašauskienės pastebėjimu, skolos sumažėjo lyginant su senesniais laikais, nes praėjusiais metais Komisija apvažiavo visas seniūnijas, tikrindama padėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų