REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Teisėsaugininkams ikonų vagių veikimo metodai priminė garsaus kunigo Ričardo Mikutavičiaus meno kolekcijos pagrobimo istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę teisiamųjų suole atsidūrė vienos didžiausių pastarojo meto antikvarinių vertybių vagystės dalyviai.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas atvertė vieno turtingiausių šalies kolekcininkų Andrejaus Balyko apiplėšimo bylą. Kaltinamajame akte skelbiama apie 10 mln. litų padarytą turtinę žalą, tačiau vertingų senienų netekęs vilnietis iš pagrobėjų gaujos pareikalavo 50 mln. litų.

Iš vilniečio kolekcininko prabangaus namo 2008 metų spalį buvo pagrobtos 272 ikonos. Per pusantrų metų trukusį tyrimą surasta 11 ikonų Lietuvoje, o kiek vėliau dar septynios – Baltarusijos sostinėje Minske. Net sulaikius ir prakalbinus kai kuriuos plėšikų grupuotės narius, jie neatskleidė, kur slepiama didžioji dalis pavogtos ikonų kolekcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Su kriminaline praeitimi

Prieš teismą stojo dešimt iš įvairių Lietuvos vietų – Vilniaus, sostinės rajono, Kauno, Rokiškio kilę gaujos nariai: Leonidas Epelbaumas, Artūras Skurka, Jevgenijus Malinenkovas, Erikas Griškevičius, Remigijus Byčius, Artūras Barasa (vieno garsaus televizijos laidų prodiuserio svainis – red. past.), Nikolajus Glotko, Aleksandras Gaspalovas, Saulius Jankūnas ir Saulius Navickas.

Išskyrus S. Navicką ir S. Jankūną, visi kiti praeityje buvo teisti arba stoję prieš teismą. Dažniausiai dėl vagysčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik pusantrų metų meno kolekcijos plėšikų gaują gaudę kriminalistai „Balsas.lt savaitei“ pasakojo, kad jos nariai buvo išties puikūs savo srities profesionalai. Sustabdyti juos buvo be galo sunku.

„Visi šie vyrukai paliko įdomių personažų įspūdį. Kai kurie jų iš pradžių per apklausas jautėsi kietais, o mums tai kėlė šypseną, nes netrukus nežabotas jų kietumas akimirksniu išgaravo.

Įtikinėjome, kad jie grąžintų paslėptas ikonas. Bandėme aiškinti, kad netinkamoje vietoje pakištos ikonos pamažu nyksta. Vis dėlto apie galimą slaptavietę žinantys asmenys kažkodėl nusprendė tylėti“, – žurnalistui pasakojo gaujos narius ne vieną valandą kalbinę profesionaliausi šalies operatyvininkai.

REKLAMA

„Šlavė“ brangiausius daiktus

Ši vagių gauja iš tiesų neeilinė, būtent jiems priklauso didžiausia ikonų vagystė Lietuvos istorijoje.

2008 metų spalio 10-osios naktį vyriškiai atvyko prie milijonais litų vertinamus turtus sukaupusio A. Balyko namų sostinėje. Policininkų uniformas vilkėję ginkluoti nusikaltėliai patykojo į namus grįžtančio kolekcininko sūnaus Ornaldo.

Kai šis stabdomas sustojo, plėšikai jį įgrūdo į automobilio bagažinę. Pavežę į netoliese esantį miškelį užpuolikai vyrą mušė, grasino nušauti ir sudeginti, reikalaudami nuotolinio pultelio nuo namo garažo durų.

REKLAMA

Apie pusę trijų nakties į vidų patekę penki asmenys surišo kolekcininko žmoną Janiną ir jaunėlį sūnų Aertoną. Paties namo šeimininko lemtingą vakarą nebuvo – jis viešėjo Paryžiuje, kur ketino išsirinkti naujų antikvarinių daiktų.

Plėšikai turtingų vilniečių namuose šeimininkavo beveik 2 val. Vagys nuo lentynų nušlavė ne tik ikonas, bet pagrobė ir savigynai išduotą pistoletą „Beretta 84 F“, antikvarinių indų rinkinius, senovinius laikrodžius, reto vyno butelius. Taip pat A. Balyko žmonai dovanotus prabangiausių stiliaus namų „Cartier“ ir „Tiffany“ papuošalus iš aukso, sidabro, perlų ir daugybę kitų vertingų daiktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vienos nakties žygis?

Kaltinimą šioje byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis „Balsas.lt savaitei“ sakė, kad surinkta įrodymų, leidžiančių manyti, jog gaujos nariai iki nusikaltimo kone keturiskart akylai stebėjo A. Balyko namų aplinką, fiksavo šeimos narių judėjimų maršrutus.

Pirmieji žvalgybiniai veiksmai užfiksuoti dar 2008 metų gegužę, t. y. likus keturiems mėnesiams iki apiplėšimo.

„Akivaizdu, kad šio susivienijimo nariai susibėgdavo stambiam apiplėšimui ir po to išsiskirstydavo. Tokių gaujų veiksmų nekontroliuoja didesni rykliai – garsiosios kriminalinės gaujos. Juk susivienijimus daug lengviau kontroliuoti, nes jie pasižymi pastovia teritorija, vaidmenimis, hierarchijos požymiais, pavaldumu, nuolatinių ryšių palaikymu.

REKLAMA

Bet tie, kurie sueina, padaro nusikaltimą, o paskui išsilaksto, yra gerokai pavojingesni. Tam tikros aplinkybės leidžia manyti, kad tai ne vienintelis jų padarytas nusikaltimas“, – kalbėjo G. Jasaitis.

Palygino su R. Mikutavičiaus byla

Ilgamečiam prokuratūros vilkui G. Jasaičiui A. Balyko kolekcijos pagrobimas primena 1998 metų vasarą apiplėšto ir nužudyto garsaus kunigo R. Mikutavičiaus bylą.

Tais laikais G. Jasaitis vadovavo nusikaltimą sudėtingomis sąlygomis narpliojusiai Kauno apygardos prokuratūrai. Vėliau tapęs generalinio prokuroro pavaduotoju, po pernykščių reformų jis vėl ėmėsi tirti bylas. Galima sakyti, kad vilniečio kolekcininko nusikaltimo išaiškinimas tapo savotišku G. Jasaičio sugrįžimu prie kriminalinių bylų tyrimo.

REKLAMA

„Ši byla labai primena R. Mikutavičiaus apiplėšimą. Prisiminkime Kauno atvejį, didžioji dalis kunigo kolekcijos, jų pardavimo schema išaiškėjo tik praėjus dvejiems–trejiems metams. Ikonos – specifinis objektas, labiau orientuotas į Rytus: Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą. Tai išskirtinės vertybės. Jei paslėpta dalis nebus sudeginta ar kitaip sunaikinta, vieną dieną iškils į paviršių“, – kalbėjo G. Jasaitis.

Prakeiksmas gaujos nariams

Balyko sakė neabejojantis, kad už grotų sėdintys gaujos nariai žino, kur slepiamos ikonos.

„Juk tie, kurie vaikšto laisvėje, tėra platintojai. Galų gale jie man visi vienodi. Jie subrendę, kai kurie įgiję net aukštąjį išsilavinimą, tačiau jų mintys sukasi tik apie tai, kaip ką nors apgauti. Tai – profesionalai“, – aiškino nukentėjusysis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras nuo pirmos dienos įtarė, kad prie apiplėšimo rankas yra pridėjęs anksčiau jo namuose lankęsis L. Epelbaumas.

„Po vagystės pažįstami kolekcininkai pranešė, kad siekiama realizuoti mano namuose net 30 metų puoselėtas ikonas. Plėšikai jas pasiūlė įsigyti Rusijos antikvariato gildijos viceprezidentui, Šveicarijoje gyvenančiam rusų tautybės kolekcininkui, anksčiau valdžiusiam garsią naftos kompaniją. Juk jie abu mano geri pažįstami. Tai nelaimingas sutapimas ar prakeikimas? Jiems šios ikonos tikrai prakeiktos.

Malonu, kad dabar jie sėdi. Esu tikras, kad jie visi sulauks griežtų bausmių. Manau, po tokio įvykio šie žmonės daugiau niekada nenorės prisiliesti prie ikonų“, – „Balsas.lt savaitei“ kalbėjo plėšikų auka tapęs kolekcininkas A. Balyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų