REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) dėl neteisingų Baltarusijos atstovų viešų komentarų, esą Lietuva neturi priekaištų dėl Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitos, nota kreipėsi į Baltarusijos užsienio reikalų misteriją.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija pareiškia, kad Lietuva iš esmės nesutinka su pastarąja informacija ir turi garbės priminti, kad 2010 m. birželio 18 d. Minske vykusiame Lietuvos ir Baltarusijos atstovų susitikime, o vėliau ir 2010 m. liepos 9 d. išsiųstame Lietuvos Respublikos aplinkos misterijos laiške Baltarusijos Respublikos gamtinių resursų ir aplinkos apsaugos ministerijai buvo pažymėta, kad poveikio aplinkai vertinimo procesas nėra baigtas“, – rašoma notoje.

REKLAMA

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, remdamasi anksčiau išsakyta informacija, artimiausiu metu tikisi sulaukti oficialaus atsakymo į minėtąjį 2010 m. liepos 9 d. Lietuvos aplinkos ministerijos laišką ir maloniai prašo Baltarusijos paaiškinimų dėl Baltarusijos oficialių asmenų pareiškimų dėl tariamai užbaigtų Baltarusijos planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procedūrų ir dėl Lietuvos tariamai neturimų prieštaravimų dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, Lietuva nepritaria atominės elektrinės statyboms Baltarusijoje esančioje Astravo aikštelėje, maždaug 50 kilometrų atstumu nuo Vilniaus, nes planuojamos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimas (PAV) nėra pakankamai išsamus.

„PAV ataskaitoje apsiribota tik vienintelės Astravo aikštelės analize. Tai neatitinka Espo konvencijos nuostatų, reikalaujančių nulinės, vietos ir technologinių alternatyvų palyginimo. Atliekant poveikio aplinkai vertinimą visos alternatyvos turi būti vertinamos pakankamai išsamiai, kad būtų galima priimti aplinkos apsaugos ir socioekonominiu požiūriu palankiausią sprendimą“, – rašoma Aplinkos ministerijos parengtame dokumente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerijos nuomone, Baltarusija nepakankamai argumentuoja ir reaktoriaus tipo pasirinkimą.

Lietuva Baltarusijos prašo parengti pakartotinį PAV ataskaitos svarstymą Lietuvoje ir reiškia norą dalyvauti dvišalėse žodinėse konsultacijose.

Lietuva jau anksčiau yra Baltarusijai nusiuntusi maždaug 40 su planuojamomis atominės elektrinės statybomis susijusių klausimų. Iki šiol atsakymai gauti ne į visus klausimus, o kai kurie atsakymai Aplinkos ministerijos netenkina.

Baltarusiai planuoja pastatyti du branduolinius reaktorius Gardino arba Mogiliovo srityje. Pirmenybė teikiama Astravo aikštelei Gardino srityje. Atstumas nuo šios vietos iki Lietuvos sienos - 23 kilometrai. Pradėti statyti elektrinę numatoma 2010 m., o eksploatuoti pirmąjį reaktorių - 2016 metais. Elektrinės galia siektų daugiau kaip 2 tūkst. megavatų.

REKLAMA

Dvi galimos aikštelės branduolinės jėgainės statyboms Mogiliovo srityje buvo minimos tik pačioje proceso pradžioje, tačiau vėliau baltarusiai susikoncentravo ties Astrave esančia aikštele.

Todėl oficialioje Lietuvos pozicijoje dėl atominės elektrinės statybų teigiama, kad Baltarusija nepakankamai dėmesio skyrė alternatyvų paieškoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų