REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusėjo 28–30 dienomis trys Lietuvos kariuomenės ginkluotės kontrolės inspektoriai su vertinamuoju vizitu lankysis Baltarusijos karinių oro pajėgų šturmo aviacijos bazėje Lydoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vizitas organizuojamas pagal 1999 m. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Vienos dokumentą.

REKLAMA

Remiantis šiuo dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus bei karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų bei vizitų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais tai bus pirmasis Lietuvos kariuomenės ginkluotės kontrolės inspektorių vizitas Baltarusijoje. Pernai Lietuvos ekspertai Baltarusijoje atliko vieną vertinamąjį vizitą.

***

Šiandien 56 Šiaurės Amerikos ir Azijos valstybes vienijančios ESBO nare Lietuva 1991 metais. Pagrindinai organizacijos tikslai – nedalomas saugumas, konfliktų prevencija ir pokonfliktinis sureguliavimas. ESBO yra numačiusi kompleksą priemonių didinti saugumą ir pasitikėjimą tarp savo narių karinėje srityje: reguliariai keičiamasi informacija apie kiekvienos valstybės karines pajėgas, biudžetą, karinį planavimą ir tam tikras karinės veiklos rūšis. Teikiamai informacijai patikrinti numatytos verifikacijos priemonės – kitų valstybių regionų inspekcijos bei duomenų vertinamieji vizitai į kitų valstybių karinius dalinius. Taip įsitikinama, kad juose nevykdoma nepaskelbta karinė veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos krašto apsaugos ministerija kiekvienais metais teikia ESBO duomenis apie Lietuvos kariuomenę, karinį biudžetą, gynybos planavimą ir numatomas karines pratybas pagal Vienos 1999 m. dokumento reikalavimus.

Lietuva priima ESBO šalių duomenų patikrinimo vizitus ir regiono inspekcijas, laikydamasi visų Vienos 1999 m. dokumente numatytų reikalavimų. Vienos 1999 m. dokumentas numato, kad pagal esamus limitus Lietuva per metus turi priimti vieną informacijos vertinamąjį vizitą ir tris inspekcijas.

Remiantis Vienos 1999 m. dokumentu, Lietuva papildomai dvišališkai vykdo pasitikėjimą ir saugumą stiprinančias priemones su Suomija, Švedija, Rusijos Federacija (dėl Kaliningrado srities), Baltarusija.

Nuo 2005 m. Lietuva prisijungė prie 1992 m. Atviros erdvės sutarties, kurios narėmis gali būti visos ESBO šalys. Remiantis šia sutartimi kiekviena šalis-sutarties dalyvė turi teisę vykdyti ir įsipareigojimus priimti kitų šalių tam tikslui skirtų sertifikuotų lėktuvų skrydžius savo oro erdvėje. Lėktuvai, skrisdami šalies-sutarties dalyvės oro erdve, naudodamiesi sutartimi leidžiamomis priemonėmis tiria, ar inspektuojamoji valstybė laikosi prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų ginklų kontrolės srityje. Skrydžių metu gauti duomenys yra prieinami visoms valstybėms-sutarties dalyvėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų