REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ir Baltarusijos ginkluotės kontrolės ekspertai iš Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose trečiadienį Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvu AN-30B virš Lietuvos teritorijos atliks žvalgomąjį skrydį.

REKLAMA
REKLAMA

Žvalgomasis skrydis, priklausomai nuo oro sąlygų, planuojamas trečiadienio rytą.

Skrydis bus atliekamas pagal tarptautinę Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Atviros oro erdvės sutartį. Tai bus pirmas šiais metais Rusijos ginkluotės kontrolės ekspertų žvalgomasis skrydis, rengiamas pagal šią sutartį.

REKLAMA

Skrydžio metu lėktuve bus ir keli Lietuvos atstovai. Jie stebės, kaip laikomasi nustatyto maršruto, kada įjungiamos fotokameros, kaip veikia kita aparatūra.

Atviros oro erdvės sutartis, kuria siekiama didinti pasitikėjimą ir tarpusavio supratimą tarp sutartį pasirašiusių šalių, buvo pasirašyta 1992 m. Helsinkyje. Lietuva šią sutartį ratifikavo 2004 m., sutartis įsigaliojo 2005 m. liepą.

Panašūs mokomieji skrydžiai pagal Atviros oro erdvės sutartį buvo atlikti 1999 m. iš Estijos ir 2001 m. - iš Latvijos. 2005 m. spalio bei lapkričio mėnesiais Lietuvoje lankėsi Rusijos ir Didžiosios Britanijos, 2006 ir 2007 m. vasarą, 2008 m. ir praėjusių metų gegužę - Rusijos ir Baltarusijos delegacijos, kurios atliko stebėjimo skrydžius virš šalies teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA

Visus kartus Baltijos šalyse rengtuose skrydžiuose dalyvavo ir Lietuvos karininkai.

2003 m. vasarą pagal tą pačią sutartį į Lietuvą atlikti žvalgybinio mokomojo skrydžio virš trijų Baltijos šalių buvo atskridęs JAV karinis orlaivis OC-135. Tą kartą skrydyje dalyvavo daugiau nei 30 kariškių iš JAV, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Didžiosios Britanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų