REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamento kanceliarijos darbuotoja iš skandalingos istorijos išsisuks be nuobaudų. Nei aukščiausiai valstybės institucijai, nei tarnautojai garbės nedarantį faktą apsispręsta tyliai pamiršti.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kanceliarijos darbuotoja, užsigeidusi vienu metu gauti ir atostoginius, ir darbo užmokestį, dėl savo moralinio veido gali būti rami. Seimo kanceliarijos vadovas Jonas Milerius neketina kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ši įvertintų su Teisės departamento Darbo ir socialinės teisės skyriaus vedėjos Jadvygos Andriuškevičiūtės pernykštėmis atostogomis susijusią istoriją. Įžvelgusi galimą nusižengimą valstybės tarnautojo etikai kreiptis į VTEK parlamento kanceliarijos vadovus paragino Valstybės kontrolė.

REKLAMA

Nubaudė finansininkes

LŽ rašė, kad pernai rugpjūtį ilgametė Seimo kanceliarijos darbuotoja J.Andriuškevičiūtė buvo išleista trijų mėnesių anksčiau nepanaudotų atostogų. Už jas Seimo buhalterija valdininkei suskaičiavo maždaug 20 tūkst. litų atostoginių. Seimo kanceliarijos skyriaus vadovo mėnesio atlyginimas, be priedų už stažą ir kvalifikacinę klasę, atsižvelgiant į valdininko kategoriją, svyruoja apie 4 tūkst. litų. Jau po dviejų savaičių laikinasis parlamento kancleris Gedeminas Aleksonis atšaukė skyriaus vedėją iš atostogų. Skandalas kilo, kai J.Andriuškevičiūtė nepanoro grąžinti pinigų už nepanaudotas atostogas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo valdininkei atlyginimo bei atostoginių už tą patį laikotarpį neleidusios gauti Seimo finansininkės Dalė Špakauskienė ir Dalia Žimkuvienė iš G.Aleksonio sulaukė tarnybinių nuobaudų.

Šiuo bei dar keliais tuo pat metu Seimo kanceliarijoje kilusiais skandaliukais susirūpinusi Seimo valdyba pagalbos kreipėsi į Valstybės kontrolę. Šiuo metu kontrolieriai atlieka finansinį 2009 metų Seimo kanceliarijos auditą, kurio metu vertinamas ir darbo užmokesčio lėšų naudojimo teisėtumas. Auditą ketinama baigti iki birželio 1-osios. Tik tuomet įstatymas leis viešai skelbti ir komentuoti patikrinimo rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrolierius sudomino prierašas

Vis dėlto išaiškinimą dėl J.Andriuškevičiūtės Valstybės kontrolė pateikė anksčiau. Kontrolierių nuomonė vienareikšmė - už J.Andriuškevičiūtės nepanaudotas atostogas (98 dienas) išmokėta suma turi būti laikoma avansu, įskaitomu į darbo užmokestį. Lygiai taip pat padėtį vertino Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Pasak jos specialistų, darbuotojo sutikimas grįžti iš atostogų kartu yra ir sutikimas grąžinti pinigus už nepanaudotas atostogas.

Tačiau kontrolieriai pastebėjo itin įdomų dalyką. G.Aleksonio įsakyme dėl J.Andriuškevičiūtės atšaukimo ši darbuotoja padarė jai finansine prasme naudingą prierašą - "sutinku su sąlyga, kad man nebus daroma išskaita iš darbo užmokesčio už atšauktas atostogų dienas". Valstybės kontrolierių teigimu, J.Andriuškevičiūtė, kaip karjeros valstybės tarnautoja, turi laikytis Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklių bei jose įtvirtinto nesavanaudiškumo principo. "Valstybės tarnautojas privalo savo veikloje vadovautis visuomenės viešaisiais interesais, vykdydamas savo tarnybines pareigas neturėti asmeninių interesų ir nesiekti naudos sau", - teigiama kontrolierių išvadose. Jų nuomone, dėl šios priežasties valdininkės elgesį turėtų įvertinti VTEK.

REKLAMA

Aistrų nekurstys

"Dėl šios istorijos mūsų žmonės pakankamai nukentėjo ir daugiau jokių aistrų tikrai nekurstysime", - LŽ sakė J.Milerius, paklaustas, kodėl atsisako minties kreiptis į VTEK. Pasak kanclerio, iš šios istorijos pasimokyta ir padarytos reikiamos išvados. Kiekvieną mėnesį iš J.Andriuškevičiūtės atlyginimo išskaičiuojama tam tikra suma už nepanaudotas atostogas. LŽ duomenimis, valdininkė jau grąžino 15 tūkst. litų.

J.Mileriaus teigimu, panaikintos ir tarnybinės nuobaudos minėtoms dviem Seimo finansininkėms, jų atsiprašyta. Be to, kanclerio sudaryta komisija rengia Darbo kodekso patikslinimą, kad ateityje panašūs dalykai nesikartotų. Tą padaryti rekomendavo ir Valstybės kontrolė.

REKLAMA

Sausio pabaigoje Seimo valdyba turėtų sulaukti VTEK sprendimo dėl kito parlamento valdininko, buvusio laikinojo kanclerio G.Aleksonio veiksmų. Pernai spalį žiniasklaida jį pričiupo tarnybinį BMW automobilį naudojant kaip nuosavą. Iš biudžeto išlaikomą automobilį G.Aleksonis nuolat laikė savo namo garaže. Kalbėta, kad mašinoje buvusi navigacinė įranga, leidžianti stebėti automobilio judėjimą, specialiai buvo išmontuota.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų