REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį vidurdienį protesto akciją surengusios profsąjungos ir nevyriausybinės organizacijos valdžią reikalavo naikinti LEO LT, nedidinti „Sodros“ mokesčio ir netarnauti oligarchams bei ginti visuomenės interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Gedulo ir vilties dienos išvakarėse surengtoje protesto akcijoje buvo pagerbtos ir stalininės deportacijos aukos bei įspėjama valdžia, kad dabartiniai jos veiksmai taip pat ištremia lietuvius - verčia važiuoti iš šalies bei geresnio gyvenimo ieškoti svetur.

REKLAMA

Nors tikėtasi, kad į renginį prie Vyriausybės rūmų ir paminklo Tautinės giesmės kūrėjui Vincui Kudirkai susirinks 4 tūkst. pilietiškai nusiteikusių žmonių, tačiau mitinge jų buvo tik apie tūkstantį. Dauguma susirinkusiųjų - garbingo amžiaus profesinių sąjungų, susivienijimų, nevyriausybinių organizacijų, radikaliųjų politinių jėgų atstovai. Į renginį atvyko mitinguotojų ir iš Klaipėdos, Kauno, Alytaus, Varėnos, kitų šalies miestų ir miestelių.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusieji rankose laikė kelias dešimtis organizacijų vėliavų, plakatus su užrašais „Konstitucinėms teisėms taip“, „Leo ne“, „Neatiduokim „liūtui“ savo vaikų ateities“, „Politika ir valdžia - ne verslas. Vykdykite priesaiką, tarnaukite tautai“. Daugelis jų žvangino varpeliais, o aktorių skaitoma lyrinė poezija, skambanti minorinė muzika palietė kiekvieno širdį.

Organizacijų atstovai miniai sakė kalbas. Reikalauta valdžios ir politikų veiksmų teisėtumo, skaidrumo bei asmeninės atsakomybės už socialiai nesubalansuotus ir valstybei žalingus sprendimus. Daugiausia dėmesio skirta LEO LT. Mitingo organizatorius, Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) pirmininkas Kęstutis Čilinskas perskaitė rezoliuciją, kurioje reikalaujama valdžios imtis veiksmų ir panaikinti nacionalinės energetikos bendrovės LEO LT įkūrimo sandorį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Čilinsko, šia akcija norėta įspėti Vyriausybę, nes ji šiuo metu užsimūrijusi apgaulės betonu.

„Vyriausybei yra įspėjimas, kad atsižvelgtų į piliečių nuomonę. Milijono piliečių, balsavusių už Prezidentę, kurios pagrindinis nurodytas tikslas - likviduoti LEO LT, pripažinti negaliojančiu sandoriu ir kovoti prieš oligarchiją. Be to, Vyriausybė pati tai buvo įsipareigojusi daryti, tik staiga šiuo metu pakeitė savo nuomonę“, - žurnalistams sakė jis.

JDJ vadovo teigimu, Vyriausybė turi kuo greičiau kreiptis į teismą, kad LEO LT sandoris būtų pripažintas negaliojančiu.

REKLAMA

Renginyje dalyvavęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sakė, kad profsąjungos reikalauja, jog valdžia tarnautų žmonėms.

„Gresia „Sodros“ mokesčių didinimas, kalbama apie pensijų mažinimą, Darbo kodekso liberalizavimą. Yra pakankamai daug problemų. (...). Todėl LEO LT paliekame profesionalams, kurie gali priimti tuos sprendimus“, - kalbėjo A. Černiauskas.

Garbę atstovauti valdžiai rengiamame mitinge organizatoriai buvo suteikę tik išrinktajai Prezidentei Daliai Grybauskaitei, tačiau nei ji, nei kiti aukšti valdžios pareigūnai jame nepasirodė.

REKLAMA

Piliečiai raginti pasirašyti už Seimo narių atlyginimų susimažinimą, siūlymą kuo skubiau priimti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą.

Valandą trukęs mitingas praėjo taikiai. Jį vainikavo V. Kudirkos eilėraščio „Varpas“ deklamavimas, Vyriausybę įspėjantis čaižus varpo dūžis, vieningai minios sudainuotas Lietuvos himnas ir ryžtingai skanduota „Lietuva“.

Organizatoriai teigia, kad tai įspėjamasis žingsnis, ir neatmeta galimybės rudenį imtis drastiškesnių priemonių.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų