REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurioms šalims griežtinant karantiną ir įvedant net komendanto valandą sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nedrįso svarstyti tokio varianto Lietuvoje. Jo teigimu, tam pirmiausia turėtų būti skelbiama nepaprastoji padėtis.

Kai kurioms šalims griežtinant karantiną ir įvedant net komendanto valandą sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nedrįso svarstyti tokio varianto Lietuvoje. Jo teigimu, tam pirmiausia turėtų būti skelbiama nepaprastoji padėtis.

REKLAMA

„Nežinau, nedrįsčiau komentuoti, bet kiek mano teisinės žinios leidžia, tai su ekstremalia situacija komendanto valanda negali būti skelbiama, tam reikalinga nepaprastoji padėtis. Ją reikėtų skelbti valstybėje, tik tada galėtume kažkokias komendanto valandas įvedinėti“, – aiškino A. Veryga.

Dar ne visos priemonės išnaudotos

Apie nepaprastąją padėtį buvo kalbama ir pirmojo karantino metu. Ar būtų apie ją svarstoma, jei situacija negerėtų?

„Iš nepaprastosios padėties šiandien tikrai nematyčiau jokios pridėtinės vertės. Dar yra priemonių, kurias būtų galima įgyvendinti be nepaprastosios padėties, jos ne visos yra įdiegtos, kaip ir klausėte apie parduotuves, kitas vietas, kurias teoriškai būtų galima riboti ir neįvedant nepaprastosios padėties. 

REKLAMA
REKLAMA

Nes tokiu atveju situacija turėtų būti ypatinga, kad tokias priemones įvedinėtume. Jau dabar kalbame, kad yra per daug suvaržymų gyventojams. Tada labai daug dalykų išsijungtų ir tada  atsidurtume ir valdymo prasme labai sudėtingoje situacijoje“, – komentavo ministras.

REKLAMA

Dalis parduotuvių galėtų užsidaryti

A. Veryga taip pat prakalbo ir apie galimus griežtesnius nuo šeštadienio įsigaliosiančio karantino ribojimus.

„Jei jūs klausiat logikos, kas būtų toliau, jei situacija negerėtų, tai, žinoma, pirmiausia būtų atsisakoma tų dalykų, kurie nėra gyvybiškai būtini, ko galime atsisakyti. Matyt, sveikatos paslaugų negalėsime atsisakynėt, nes tai gyvybiškai būtina. 

Taigi šalys pirmiausia atsisako to, kas nėra žmogui gyvybiškai reikalinga – atsisakė pasilinksminimo vietų, kultūros renginių ir kt. O be maisto žmogus nepabus, parduotuvės turi veikti“, – aiškino  ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Saulius Skvernelis sakė esantis įsitikinęs, kad įvestas karantinas stabilizuos koronaviruso plitimą Lietuvoje, nes tokios priemonės davė gerą rezultatą kitose šalyse. Visgi premjeras atviras – jei per tris savaites nebus pasiektas geras rezultatas, gali būti įvestas dar griežtesnis karantinas.

Kada draudimai švelnėtų

Portalas tv3.lt primena, kad A. Veryga yra įvardijęs ir sąlygas, kada būtų galima sulaukti draudimų švelninimo.

Kaip sakė jis, nors kažkokių konkrečių kriterijų dėl karantino nutraukimo patvirtinta nėra, po trijų savaičių bus vertinama bendra epidemiologinė situacija.  „Galiu tik pasakyti, į ką bendrai būtų orientuojamasi. Tai, aišku, bendrai turi sustoti plitimas ir atvejų skaičiaus augimas. Tai – mažiausiai, kas turėtų įvykti, kad būtų galima ką nors peržiūrėti į švelninimo pusę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir, aišku, situacija turi pagerėti tiek, kad mums nebereikėtų sveikatos sistemos perorientuoti į pagalbą covidiniams pacientams. Tai galiu tik priminti tą mūsų pirminį skaičių lovų, kuris tiesiogiai galėtų būti skiriamos covidiniams pacientams, tai kažkur 400 lovų, kurių užimtumą skaičiavom. Tai kai sveikatos sistema grįš į normalų režimą, plitimas sustos ir pradės mažėti, bus galima kalbėti apie priemonių švelninimą, aišku, tariantis su ekspertais“, – po posėdžio kalbėjo A. Veryga.

Kalbėdama apie susirgimų skaičius ministro pabrėžė, kad net 10 fiksuojamų atvejų per parą reikštų, kad virusas visuomenėje gyvena.

„Nebūtinai konkretus skaičius reikštų, kad situacija yra suvaldoma, tai labai priklausys ir nuo kitų aplinkybių. (...) Bet jei pasieksime tuos 200 atvejų per parą turint galvoje, kad maždaug 6–8 procentai patenka į gydymo įstaigas, tai nebebus nepakeliamas krūvis gydymo įstaigoms“, – sakė ministras. 

REKLAMA

Vyriausybės posėdyje trečiadienį priimtu nutarimu, karantinas Lietuvoje įsigalioja lapkričio 7-osios vidurnaktį ir truks iki lapkričio 29 dienos 24 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų