REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karštoji koronaviruso linija kaista ir nuo skambinančiųjų dėl pakartotinio Covid-19 tyrimo atlikimo. Ministras Aurelijus Veryga ir medikai pabrėžia, kad tai nėra reikalinga. Todėl dėl pasveikimo fakto patvirtinimo nei šeimos gydytojai turėtų nuogąstauti, nei darbdaviai to reikalauti. 

Karštoji koronaviruso linija kaista ir nuo skambinančiųjų dėl pakartotinio Covid-19 tyrimo atlikimo. Ministras Aurelijus Veryga ir medikai pabrėžia, kad tai nėra reikalinga. Todėl dėl pasveikimo fakto patvirtinimo nei šeimos gydytojai turėtų nuogąstauti, nei darbdaviai to reikalauti. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras paragino gyventojus neskambinti į Karštąją liniją dėl pakartotino PGR testo atlikimo pasveikimui įrodyti. 

„Jis nėra reikalingas, noriu tą priminti, kadangi iš šeimos gydytojų susilaukiame klausimų, nuogąstavimų, kad yra bijoma konstatuoti pasveikimą neatlikus pakartotinio PGR teksto. (...) Yra bijomasi leisti tokį žmogų į darbą ir tai papildomai apkrauna karštąją liniją visiškai nereikalingu darbu“, – sakė jis.

Testas gali būti teigiamas, bet žmogus nebeužkrečia

Santaros klinikų Infekcinių ligų korpuso vadovė Ligita Jančorienė priminė, kad pandemijos pradžioje, kai tik buvo paskelbta apie virusą, buvo tokia tvarka, kad reikia sulaukti dviejų neigiamų PGR tepinėlių 24 val. laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet per tą ilgą laiką jau sukaupta pakankamai daug medžiagos ir įrodymų, kad koronavirusas paprastai neišlieka gyvybingas ilgiau nei 10 dienų“, – akcentavo L. Jančorienė.

REKLAMA

Remiantis naujomis paskelbtomis gairėmis, pabrėžiama, kad izoliacijos trukmė užsikrėtus ir persirgus Covid-19 infekcija tikrai turėtų būti trumpinama.

„Visi asmenys, kurie perserga lengva ir vidutinio sunkumo Covid-19 infekcijos forma, lieka užkrečiami ne ilgiau nei 10 dienų. Kad tie testai gali ilgiau išlikti teigiami, tą rodo ir jau mūsų sukaupta patirtis tiriant pacientus. (...) Tačiau viruso aptikimas nėra tolygus galimybei užkrėsti kitą“, – aiškino medikė.

Todėl ji pabrėžė, kad ir kartoti tyrimus nėra reikalinga, išskyrus sunkias ligos formas, kai virusas gali būti išskiriamas iki 20 dienų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Išimtys gali būti daromos esant imunosupresinėms būklėms, tą dar reikės ministerijos raštuose patikslinti“, – sakė L. Jančorienė ir pridūrė, kad tokiais atskirais atvejais gali būti numatytos kitos tvarkos.

Daugiausiai mirčių nuo pandemijos pradžios

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 735 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 181 iš jų registruotas Kauno, 129 Klaipėdos, 128 Vilniaus, 80 Šiaulių, 78 Telšių apskrityse. Dar 38 atvejai registruoti Tauragės 37 Panevėžio, 31 Marijampolės, 21 Alytaus ir 12 Utenos apskrityse. 

Taip pat fiksuotos 7 mirtys. Tai didžiausias per parą registruotų mirčių skaičius dėl koronaviruso nuo pandemijos pradžios. Dėl kitų priežasčių mirė du užsikrėtusieji. Nuo COVID-19 iš viso mirė 157 žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė 57 užsikrėtusieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė 13 tūkst. 823 asmenys, 8918 – tebeserga, 4691 – pasveiko.

Izoliacijoje šiuo metu yra 29 tūkst. 636 žmonės. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 396 įvežtiniai atvejai.

Praėjusią parą ištirti 12 tūkst. 736 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 1 mln. 10 tūkst. 596 ėminiai.

Dauguma atvejų užsikrėtė nuo kontakto

Iš naujų atvejų didžioji dauguma registruoti, kai asmenys užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas. Tuo metu, atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruoti 138. Tačiau šie skaičiai dar tikslinti, nes ne visų atvejų epidemiologiniai tyrimai šiuo metu baigti. 

REKLAMA

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 415 žmonių, 35 iš jų – reanimacijoje, su deguonies kaukėmis gydomi 176 pacientai, 22 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Iš beveik 17 tūkst. visų ligoninėse esančių lovų šiuo metu užimta per 10 tūkstančių. Reanimacijos lovų užimta daugiau nei pusė: 366 iš 637 esamų.

Iš 572 lovų su dirbtine plaučių ventiliacija užimta yra 191, iš 6,1 tūkst. lovų su deguonimi užimta apie 1,9 tūkstančio.

Vaizdai, kaip atliekamas Covid-19 tyrimas – video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų