REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad merginą žiauriai sumušęs ir seksualiai prievartavęs 18-metis Mantas Icikevičius nenusipelnė sėsti už grotų.

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad merginą žiauriai sumušęs ir seksualiai prievartavęs 18-metis Mantas Icikevičius nenusipelnė sėsti už grotų.

REKLAMA

Išnagrinėjus apeliacinius skundus nuspręsta, kad smurtautojas papildomai privalės metus dalyvauti elgesį keičiančioje programoje.

Teismas padidino ir neturtinę žalą, kurią M. Icikevičius turės sumokėti nukentėjusiai merginai. Vietoj anksčiau priteistų 5 tūkst. eurų, neturtinė žala padidinta iki 10 tūkst. eurų.

Primename, kad pirmos instancijos teismas M. Icikevičiui buvo paskyręs 3 metų ir 4 mėnesių bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Perspektyvos vilčių neteikia

Nukentėjusią merginą ir jos artimuosius atstovaujantis advokatas Mindaugas Vasiliauskas tv3.lt teigė, kad jį nuliūdino toks teismo sprendimas:

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėjomės kitokio (sprendimo – aut. past.). Tikrai manau, kad mūsų apeliacinis skundas turėjo būti tenkinamas ir teisiamajam turėjo būti paskirta griežtesnė bausmė. Gerai, kad buvo padidinta neturtinė žala, bet ji tikrai yra nepakankama bausmė kaip už tokį nusikaltimą.

REKLAMA

Teisiamasis pateikė dokumentus dėl savo gero elgesio, bet ir taip akivaizdu, kad po to, ką padarė, jo elgesys turėjo būti nepriekaištingas. Turėjo būti griežčiau vertinamas pats veikos pavojingumas, o ne tai kaip asmuo elgėsi po to.

Mes akcentavome, kaip žiauriai buvo pasielgta su mergina, kokie sunkūs sužalojimai jai buvo padaryti, kaip ciniškai jis elgėsi tuoj pat po nusikalstamos veikos padarymo. Bet į tai atsižvelgta nebuvo.“

Advokatas pridūrė, kad susipažinus su teismo motyvais bus nuspręsta dėl kasacinio skundo Lietuvos Aukščiausiajam Teismui:

REKLAMA
REKLAMA

„Tik tiek, kad Aukščiausiasis Teismas priima labai mažą dalį tokio pobūdžio skundų. Šio teismo formuojama praktika iki šios bylos buvo labiau ne nukentėjusiųjų, o teisiamųjų naudai.“

Advokatas pridūrė, kad mergina toliau geria vaistus, ją kankina nemiga, skausmai. „Sprendimas tiek ją, tiek jos tėtį labai nuliūdins“, – apibendrino M. Vasiliauskas.

Prokuroro pozicija

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijaus Stanislovaitis pabrėžė, kad šiandien priimtas teismo sprendimas sugriežtino atsakomybę nuteistajam:

„Jis įpareigotas papildomai dalyvauti elgesį keičiančioje programoje. Taip pat padidinta neturtinė žala. Bet kuriuo atveju, toks sprendimas nuvils nukentėjusiųjų pusę. Teismas išsamiai pasisakė dėl bausmės. Ne visada nukentėjusio asmens lūkesčiai sutampa su teisingumo vykdymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apeliacinėje instancijoje bylą nagrinėjo ne vienas, o trys teisėjai, kurie atsakė į skundų argumentus. Negalima pasakyti, kad teisingumo vykdymas nuėjo ne ta kryptimi. Sprendimas nėra galutinis. Dėl to galima pateikti kasacinį skundą per 3 mėnesius.“

Prokuroras pridūrė, kad sprendimas tokioje byloje atitinka teismų praktiką, kai nepilnamečiui asmeniui yra skiriama laisvės atėmimo bausmė.

Trys kaltinimai

Naujienų portalas tv3.lt praėjusių metų lapkritį rašė, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė, vadovavusi ikiteisminiam tyrimui, kurio metu buvo nustatinėjamos įvykių kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone aplinkybės, bylą su kaltinamuoju aktu perdavė Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmams.

REKLAMA

Tuomet 17 metų jaunuoliui iš Jurbarko kaltinimai buvo pareikšti pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 metų gegužės 26 dieną, kuomet kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone buvo sumušta 16 metų mergina. Per pusę metų, kuomet truko ikiteisminis tyrimas, atliktos trys dešimtys apklausų, kurių daugumoje turėjo dalyvauti ir psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Ikiteisminio tyrimo metu gautose teismo medicinos bei psichiatrijos ekspertų išvadose nurodyta, kad nukentėjusios merginos patirti sužalojimai ir dėl jų kilusios pasekmės jos sveikatai, vadovaujantis teisės aktuose nustatytais kriterijais, kvalifikuotini kaip nesunkūs.

Todėl 17 metų jaunuoliui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – nesunkus sveikatos sutrikdymas. Kiti kaltinimai pareikšti dėl sunkių smurtinių nusikaltimų padarymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų