REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyskupų konferencija, reaguodama Popiežiaus aptartą gėjų teisių temą, penktadienį kreipėsi į visuomenę prašydama nepamiršti įsiklausymo ir supratimo. Tuo metu Laisvės partijos kandidatė į Seimą Ausma Sakalauskaitė, kuri neslepia savo homoseksualumo, pasakoja, kad dėl netrolerancijos homoseksualumui buvo atleista iš vargonininkės pareigų bažnyčioje. Šventežerio kunigas, kuris atleido moterį, sako tai padaręs, nes ji yra ne tik muzikė, bet ir politikė, kuri eina į Seimą ir balsuos už visiškai antikrikščionišką, antibažnytinę poziciją, kad lesbietės galėtų tuoktis. 

Lietuvos vyskupų konferencija, reaguodama Popiežiaus aptartą gėjų teisių temą, penktadienį kreipėsi į visuomenę prašydama nepamiršti įsiklausymo ir supratimo. Tuo metu Laisvės partijos kandidatė į Seimą Ausma Sakalauskaitė, kuri neslepia savo homoseksualumo, pasakoja, kad dėl netrolerancijos homoseksualumui buvo atleista iš vargonininkės pareigų bažnyčioje. Šventežerio kunigas, kuris atleido moterį, sako tai padaręs, nes ji yra ne tik muzikė, bet ir politikė, kuri eina į Seimą ir balsuos už visiškai antikrikščionišką, antibažnytinę poziciją, kad lesbietės galėtų tuoktis. 

REKLAMA

Spalio 23 d. Lietuvos vyskupų konferencija išplatino pranešimą, kuriame paskelbė, kad: „Žiniasklaidoje šiuo metu intensyviai aptariamos režisieriaus Jevgenijaus Afinejevskio filme Francesco išsakytos Popiežiaus mintys apie būtinybę neatstumti homoseksualių asmenų atspindi nuolatinį Šv. Tėvo norą padėti asmenims, atsidūrusiems sunkiose situacijose. Bažnyčios nariai kviečiami nepažeidžiant tikėjimo ir Bažnyčios mokymo jautriai ir neabejingai pažvelgti į tuos mūsų bendrabūvio atvejus, kurie reikalauja įsiklausymo ir supratimo. Minėtasis filmas dabartinio Bažnyčios mokymo nekeičia."

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį vakare Lietuvoje į viešumą iškilo istorija, kad bažnyčioje Lazdijų rajone, Šventežeryje, buvo atleista lesbietė vargoninkė, kuri neslepia savo seksualinės orientacijos.

REKLAMA

Kaip sako pati A. Sakalauskaitė, moteris kunigo buvo atleista iš vargonininkės pareigų, nes „daug piktų liežuvių užatakavo kunigą“. Kunigas sako, kad spaudimo iš bažnyčios bendruomenės atleisti vargoninkę dėl jos lytinės orientacijos nepatyrė, o moteris buvo atleista dėl propagandos. 

„Prieš savaitę, rinkimų dieną, turėjau du išpuolius ir du kartus kviečiau policiją. Dienos metu, per choro repeticiją į Sinagogą įsiveržė neblaivūs jaunuoliai. Parėkalojo „Sveika Marija malonės pilnoji“ ir išėjo. Juokinga niekam nebuvo. Nors pagalvoju, kad faina jog maldų tekstus atsimena. Vėliau prasiėjo kumščiais per organizacijos langus vėlai vakare, rėkdami, kai buvome viduje. Vėlgi, smagu nebuvo. Bet stiklai liko vietoj, tai čia prie tų gerų žinių, kad stiklint naujai langų nereikėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Nu, ačiū policijos pareigūnams, kurie turi kantrybės ginti, saugoti, padėti. Bet ir patys sako, kad įrankių, kurie veiktų panašaus pobūdžio veikėjus nedaug. 

Sekmadienis. Ir šiandien yra ta Šventa diena, kai mielai gročiau Mišiose. Spėkit kodėl negroju? Nes daug piktų liežuvių užatakavo kunigą. Ne vietinių. O tų, kurie toli, bet galvoja, kad yra Dievai“, – socialiniame tinkle rašo Ausma Sakalauskaitė. 

Vėliau socialiniame tinkle savo nuomonę išsakė ir Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. 

„Šiandien pasirodė taip pat dar viena labai liūdna naujiena. Mūsų vienmandatininkė iš Kalvarijos Ausma Sakalauskaitė, kuri neslepia savo homoseksualumo, ir iki šiol sėkmingai grojo vargonais Šventežerio bažnyčios mišiose, yra klebono nebepageidaujama. Toks sprendimas priimtas po jos rinkiminio video klipo. Kitaip tariant, žmogui dėl jo asmeninio gyvenimo ir politinių pažiūrų nebeatsirado vietos bendruomenėje, kuri pati iš savęs turėtų skelbti atvirumą. Ir didžiausias paradoksas yra tas, kad šiandien didžiojoje pasaulio žiniasklaidoje skamba Popiežiaus Pranciškaus požiūris, kad tos pačios lyties poros turi turėti galimybę sudaryti partnerystę. Akimirka, kai bandai būti šventesnis už popiežių ir užveri duris kitokiam. Ir teikia vilties gal tik tai, kad ir Bažnyčioje yra žmonių, norinčių įsiklausyti į Popiežių, keisti ją ir atverti visiems“, – rašė. A. Armonaitė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Šventežerio Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios kunigu Egidijum Juravičium, jis teigė, kad A. Sakalauskaitė iš tiesų buvo atleista, tačiau ne dėl homoseksualumo, o dėl, jo žodžiais tariant, moters skelbiamos propagandos. 

Tiesa, kunigas pripažįsta, kad A. Sakalauskaitė dirbo gerai ir dėl to jai priekaištų neturi. 

„Ji pas mus dirbo virš dviejų metų. Kai aš ją priėmiau dirbti, aš nežinojau [kad ji homoseksuali], nes mano vargonininkė išėjo ir man labai greitai reikėjo ieškoti naujos. Man parodė, kad ji Vilniuje dirba mokytoja, atvažiuoja pas tėvus į tėviškę ir ji sekmadieniais vis tiek būna bažnyčioje, tai galėtų pagroti. Tai aš ją priėmiau, o po kelių mėnesių man viena parapijietė pasakė, kad internete yra straipsnis ir ten pasakė, kad ji lesbietė. Bet ji jokių propagandų neskelbė, gražiai grojo ir viskas labai buvo puiku. 

REKLAMA

Ir dabar ėjom į rinkimus ir aš nustebau, kad ji ne tik muzikė, bet ir politikė, to nežinojau. Ir buvo propaganda, kad ji eina į Seimą ir balsuos už visiškai antikrikščionišką, antibažnytinę poziciją, kad lesbietės galėtų tuoktis. Tai nereikia jokių išvedžiojimų ir samprotavimų, paėmiau Katekizmą ir visiems perskaitau: „Bažnyčios tradicija, pasiremdama Šventuoju Raštu, kuris homoseksualizmą laiko dideliu iškrypimu, visada skelbė, kad homoseksualūs veiksmai pačia savo prigimtimi yra netvarkingi.“ Veiksmai yra netvarkingi, ne pats buvimas homoseksualiu, o veiksmai. O ji sako, kad ji nori susituokti su partnere. 

Aš vis paklausiu žurnalistų, jei aš dabar parsivesčiau į kleboniją sugyventinę, tai žmonės pakels triukšmą, kad jiems tokio klebono nereikia. Ar jūs mane gintumėte? Negintumėte. Tai normalu, kad žmonės pakėlė triukšmą, kad tokios vargonininkės nereikia“, – sako kunigas. 

REKLAMA

Paklausus, ar kunigas patyrė spaudimą dėl vargonininkės iš bažnyčios bendruomenės – parapiečių ar kitų kunigų – E. Juravičius teigia, kad spaudimo nebuvo. 

„Aš įtariu, kad niekas nežinojo. Aš ir pats buvau pamiršęs, kad ji lesbietė. Ji nei veiksmu, nei žodžiu neišsidavė, kad ji lesbietė. Tik man viena moteris kažkada pastebėjo, kad mūsų vargonininkė kaip berniukas, tada ir prisiminiau, kodėl kaip berniukas atrodo. Bet irgi niekam nieko nesakiau. Tų vargonininkų niekur nėra, va kur bėda, nėra iš ko rinktis“, – sako kunigas. 

Pasak kunigo, bažnyčios darbuotojams keliami aukštesni reikalavimai, neužtenka vien būti kataliku. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bažnyčios darbuotojams yra aukštesni reikalavimai. Pati suprantat, kad negali dirbti. Neužtenka būti kataliku, neužtenka būti pakrikštytam, neužtenka gyventi pagal katalikų bažnyčios mokymą“, – priduria kunigas. 

Naujienų portalas tv3.lt skelbė, kad Popiežius Pranciškus pareiškė remiantis tos pačios lyties civilinę partnerystę. Dokumentiniame filme „Francesco“ išsakytos mintys yra pirmas toks pritarimas gėjų santykių įteisinimui iš katalikų popiežiaus lūpų.

„Homoseksualūs žmonės turi teisę būti šeimoje. Jie yra Dievo vaikai, – cituojamas jis viename iš interviu filmui. – Ką mes turime turėti tai yra civilinės partnerystės įstatymas; tokiu būdu jie būtų teisiškai apsaugoti. Aš už tai pasisakau“. 

REKLAMA

Anksčiau, eidamas arkivyskupo pareigas Buenos Airėse, popiežius Pranciškus pritarė civilinei gėjų porų partnerystei. Tačiau jis niekada anksčiau nebuvo išsakęs to jau būdamas Katalikų bažnyčios popiežiumi, rašoma naujienų agentūros AFP pranešime.

Dokumentinio filmo autorius Evgeny Afineevsky yra žinomas savo ryšiais Vatikane, asmeniškai gerai pažįsta popiežių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų