REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaišiadoryse mokytoja dirbanti Orinta keturis mėnesius sapnavo košmarus ir svarstė, ar jai teks sėstis į kalėjimą. Pasirodo, kad vienoje Lietuvoje veikiančioje elektroninių pinigų įstaigoje Orintos vardu buvo atidaryta sąskaita, apie kurią moteris nė nebuvo girdėjusi, iki kol vieną dieną jai nepaskambino policija ir neapkaltino sukčiavimu. Situacija domėjosi laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

Kaišiadoryse mokytoja dirbanti Orinta keturis mėnesius sapnavo košmarus ir svarstė, ar jai teks sėstis į kalėjimą. Pasirodo, kad vienoje Lietuvoje veikiančioje elektroninių pinigų įstaigoje Orintos vardu buvo atidaryta sąskaita, apie kurią moteris nė nebuvo girdėjusi, iki kol vieną dieną jai nepaskambino policija ir neapkaltino sukčiavimu. Situacija domėjosi laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

REKLAMA

Kaip jaustumėtės jūs, jei sužinotumėte, kad kažkas jums nežinant jūsų vardu atidarė sąskaitą banke, kurioje jau 4 metus plaukioja tūkstantinės sumos? Tai sužinojusi Orinta iš nervų negalėjo nustoti drebėti. Negana to, už veiklą, apie kurią moteris nė nežinojo, jai grėsė kalėjimas, o byla buvo iškelta ne Lietuvoje, o Austrijoje.

„Norėčiau perduoti jums visiems žinutę, kaip gali atsitikti Lietuvoje su žmonėmis, kai jų duomenys yra pavogti. Atsidaroma sąskaita banke nuo nulio, su paprasta nuotrauka, banko kortele ir vagiami iš kitų žmonių pinigai jūsų vardais. Labai noriu pasakyti, kad būkite budrūs ir kad Lietuvoje daugiau tokių bankų neliktų“, – į lietuvius kreipėsi nuo sukčių nukentėjusi Orinta.

REKLAMA
REKLAMA

Orinta ir jos vyras – mokytojai. Jie sukūrė gražią šeimą ir augina 5 vaikus. Jie niekada nebūtų pagalvoję, kad jų šeimą užgrius tokia nelaimė. Orinta į laidos „Prieš srovę“ redakciją paskambino vos tik jai paskambino Kaišiadorių policija. Moteris laidos žurnalistų paprašė jai padėti išsiaiškinti, kas įvyko.

REKLAMA

„Įsivaizduokite, jeigu aš būčiau nuvažiavusi į Austriją atostogų, tai mane būtų suėmę ir būtų uždarę. Aš taip išsiaiškinau. Ir mes, pavyzdžiui, keliaujame, ir su mokytojais keliaujame, ir su šeima keliauju. Tai man sakė, kad man būtų trukę tik kirsti Austrijos sieną ir būčiau aš ten uždaryta“, – pasakojo Orinta.

Paklausta, kokią klaidą galimai padarė Orinta, kad jai nutiko tokia bėda, ji ilgai nedvejojo ir atsakė: „Kad tapatybės kortelę laikiau telefone nusifotografavusi – vat čia mano didžiausia klaida, aš taip pagalvojau. Turbūt palikau aš kažkur telefoną kabinete ir išėjau.“

REKLAMA
REKLAMA

Į pareigūnus kreipėsi indus nusipirkęs austras

Nors Orinta nieko nenutuokė, jos vardu atidarytoje banko sąskaitoje ištisus 4 metus „sėkmingai“ vyko įvairios operacijos, iki kol vienas Austrijos pilietis nenusprendė nusipirkti indų.

Austrijoje gyvenantis žmogus garsioje Anglijos internetinėje parduotuvėje išsirinko ir užsisakė indų už 800 eurų. Pinigus vyras sumokėjo, bet indus matė kaip savo ausis.

Pasirodo, kad parduotuvės atstovu prisistatęs asmuo atsiuntė austrui elektroninį laišką, kuriame nurodė, kad neva keičiasi parduotuvės sąskaita ir jis pinigus turi pervesti į kitą, kažkodėl Lietuvoje registruotą sąskaitą.

Kai austras pasiskundė vietos policijai, į kokią sąskaitą pervedė pinigus ir jų neteko, austrų pareigūnai pamatė juodu ant balto, kad toji mįslingoji sąskaita priklauso Kaišiadorių mokytojai Orintai. Tik jos gyvenamoji vieta nurodyta ne Kaišiadorys, o Mažeikiai, nurodytas ir kitas telefono numeris, kurio Orinta nei turėjo, nei matė, nei girdėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieną dieną moteris sulaukė Kaišiadorių policijos skambučio. Ji galvojo, kad jai paskambino dėl viršyto greičio, tačiau atvykusi į komisariatą moteris nesuprato, kuo yra kaltinama ir kas išvis vyksta.

„Kai nuvažiavau ir pamačiau, kad pildo, jog esu įtariamoji, tai, žinokit, rankos pradėjo drebėti. <...> Tie policininkai net neįsigilinę, kas čia įvyko, ir iškart puolimas, kad vat jau aš nusikaltėlė. Aš pradėjau verkti, o mane vos ne aktore išvadino. Blogai jaučiausi, kad mane kaltina ir patys net nežino, kuo kaltina“, – akistatą su pareigūnais prisiminė Orinta.

Moteris pareigūnus tikino, kad ji turi tik vieną „Swedbank“ sąskaitą. Patys pareigūnai Orintai nepaaiškino, kodėl ji yra apklausiama, o moteris viską suprato tik gavusi dokumentus apie įtarimus.

REKLAMA

Moteris ramiai nemiegojo ištisus keturis mėnesius ir sapnavo košmarus. Nervinosi ir jos šeimos nariai, kurie nežinojo, kas laukia Orintos.

Laimė, po keturių mėnesių Austrijos pareigūnai pranešė, kad jiems trūksta Orintos kaltės įrodymų, todėl įtarimus jai panaikino. Tačiau dabar moteris nori tik vieno – kad tokie „bankai“, nuo kurio nukentėjo Orinta, Lietuvoje daugiau nebeveiktų.

„Man norisi, kad tokie bankai būtų uždaryti. Negalima taip daryti su žmonėmis. Bandysiu išsiaiškinti, kaip įmanoma taip daryti, kodėl įmanoma. Aš jaučiuosi nukentėjusi, kad galima šitaip lengva ranka pervedinėti pinigus. Tai žinot, kas ten vyksta tame banke? Aš žinau, kad teisybę sunkiai rasiu, bet ieškosim. Ir su advokate pasitariau. Na, gal kova su vėjo malūnais, bet darysiu viską. Iškelsim bylą bankui“, – laidoje „Prieš srovę“ tvirtai teigė Orinta.

REKLAMA

Bankas atsisako bendrauti su žurnalistais

Kartu su laidos „Prieš srovę“ komanda Orinta nuvyko ir į mįslingąjį banką. Tačiau žurnalistų banko atstovė neįsileido ir griežtai uždraudė viešinti bet kokią informaciją. Jie įsileido tik Orintą, o iš įstaigos išėjusi moteris ėmė drebėti.

Orinta pirmą kartą pamatė mįslingą jos vardu atidarytą sąskaitą. Pasirodo, kad moteris turi net vieną sąskaitą – esą be jos žinios sąskaitos atidarytos ir šiame, ir dar viename kitame banke.

„Jie pasakė, kad su žurnalistais jie bendrauti nenori, nes jie gali ir mane apkaltinti, kad aš juos šmeižiu. Nes aš pati kalta, kad asmens duomenų neišsaugojau. <...> Reikia nusiraminti, atsisėsti, nueiti pas advokatę ir apie viską kalbėtis. Žiūrėsime, ką ji pasakys. Pasirodo, tu nežinai, kiek Lietuvoje tu sąskaitų turi“, – teigė Orinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Orintos vardu atidarytoje sąskaitoje plaukiojo ne tik iš austro išvilioti 800 eurų. Ten įplaukdavo tūkstantinės sumos ir visos tą pačią dieną kažkieno būdavo pervedamos dar į kitą sąskaitą, atidarytą kitoje panašioje elektroninių pinigų įstaigoje.

Koks sutapimas – abiejų įstaigų steigėjas yra tas pats asmuo.

Lietuvos bankui įstaiga puikiai žinoma

Laidos „Prieš srovę“ komanda nuvyko į Lietuvos banką – valstybinę įstaigą, kuri turėtų kontroliuoti, kad jokiame banke sukčiavimo nebūtų.

Lietuvos banko atstovė žurnalistus patikino, kad Orintos vardu sąskaitas atidariusi įmonė visai nėra bankas, o elektroninių pinigų įstaiga.

REKLAMA

Pasirodo, kad toji įmonė už pinigų plovimo prevencijos pažeidimus jau yra bausta ketvirčio milijono eurų bauda.

„Tai yra elektroninių pinigų įstaiga. Pinigų plovimo prevencijos kontekste ji buvo tikrinta“, – pasakojo Lietuvos banko atstovė Eglė Kontautaitė.

Tai kas taip įmantriai Orintos vardu sukčiavo? Ar Lietuvos bankui pavyks tai nustatyti?

Visą reportažą apie Orintos situaciją ir daugiau detalių pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų