REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Seimo rinkimai (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Šie Seimo rinkimai ypatingi: ką būtina žinoti einant balsuoti?

pranešama apie agitacijos pažeidimus

Šį sekmadienį Lietuvoje vyksta eiliniai Seimo rinkimai – Lietuvos piliečiai rinks 13-ąjį Seimą, tačiau po nepriklausomybės atkūrimo tai yra aštunti eiliniai rinkimai. Koronaviruso pandemija pakoregavo ir Seimo rinkimus, todėl šiemet jie vyksta kitaip nei ankstesniais metais.

61

Šį sekmadienį Lietuvoje vyksta eiliniai Seimo rinkimai – Lietuvos piliečiai rinks 13-ąjį Seimą, tačiau po nepriklausomybės atkūrimo tai yra aštunti eiliniai rinkimai. Koronaviruso pandemija pakoregavo ir Seimo rinkimus, todėl šiemet jie vyksta kitaip nei ankstesniais metais.

REKLAMA

Reikia laikytis įvairių saugumo reikalavimų: kaukes privaloma dėvėti tiek balsavimo patalpoje esantiems komisijų nariams, tiek rinkėjams. Einant balsuoti raginama turėti savo rašymo priemonę ir laikytis saugaus atstumo.

Šiemet į 141 Seimo nario kėdę nusitaikę 1 754 kandidatai. Iš jų 758 kovos vienmandatėse rinkimų apygardose. Į vieną Seimo nario vietą taikosi daugiau nei 10 žmonių.

Seimo rinkimuose ketverių metų kadencijai renkamas 141 parlamentaras: 70 – pagal sąrašus ir 71 – vienmandatėse apygardose.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjas su savimi turi atsinešti 3 dalykus

Spalio 11-ąją rinkėjai turi balsuoti savo rinkimų apylinkėse, kurios darbą pradeda nuo 7 val. ryto ir baigia 20 val. vakaro. 

REKLAMA

Rinkėjams einant balsuoti reikia pasiimti asmens dokumentą, dėvėti nosį ir burną dengiančią veido apsaugos priemonę bei turėti savo asmeninį rašiklį.

Pamiršusiems atsinešti rašymo priemones, balsavimo vietoje bus suteikiamos daugkartinės, kurias rinkimų komisijų nariai dezinfekuos.

Atėję balsuoti rinkėjai gaus du rinkimų biuletenius: balsuoti vienmandatėje ir daugiamandatėse rinkimų apygardose.

Vienmandatės rinkimų apygardos biuletenyje rinkėjas turi pažymėti tik vieną kandidatą, už kurį ketina atiduoti savo balsą.

Balsavimo daugiamandatėje rinkimų apygardoje biuletenyje rinkėjai ras nurodytas 17 Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų. Šio biuletenio apačioje bus penki langeliai, į kuriuos rinkėjai galės įrašyti pirmumo balsus ir taip reitinguoti kandidatus.

REKLAMA
REKLAMA

Rekomendacijos dėl laiko ir saugaus atstumo

Rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupes, rekomenduojama ateiti rytinėmis balsavimo valandomis, t. y. nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiau žmonių.

Į balsavimo patalpą taip pat patariama nesivesti kitų asmenų, kurie nebalsuoja, stengtis nesibūriuoti bei laikytis saugaus bent vieno metro atstumo nuo rinkimų komisijų narių ir kitų rinkėjų.

VRK skelbia, kad šių metų Seimo rinkimuose balsavimo teisę turi beveik 2,5 milijono piliečių.

Nuo pirmadienio vyko išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Siekiant išvengti Covid-19 pandemijos plitimo, balsuoti iš anksto šiemet galima net keturias dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų, tačiau dalyje savivaldybių negalima balsuoti pačiame savivaldybės pastate, kaip būdavo anksčiau.

Spalio 7, 8 ir 9 dienomis balsavimas vyko specialiuosiuose punktuose: ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose.

Spalio 9 ir 10 dienomis rinkimų komisijų nariai organizavo balsavimą rinkėjų namuose. Tokią teisę turi rinkėjai, sulaukę daugiau nei 70 m. amžiaus, neįgalieji, juos slaugantys ir prižiūrintys asmenys, taip pat tie, kurie dėl savo sveikatos būklės rinkimų dieną negali atvykti balsuoti į tam numatytas vietas. Į šią kategoriją patenka ir asmenys, sergantys koronavirusu bei esantys saviizoliacijoje.

REKLAMA

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje išankstiniam balsavimui buvo įrengtas ir drive-in principu veikiantis balsavimo punktas ir leidžiama balsuoti automobilyje.

Daugiamandatėje apygardoje mandatų gauna partijos, surinkusios ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Partijų koalicijoms kartelė siekia 7 proc. nuo visų dalyvavusių rinkėjų balsų.

Sociologas: „Tik rugsėjo mėnesį pabudo“

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius, sociologas Vladas Gaidys portalui tv3.lt teigė, kad rugsėjo mėnesio duomenimis, net 18 proc. rinkėjų dar buvo neapsisprendę, už ką balsuoti. Dar 8,8 proc. rinkėjų iš viso ketino nebalsuoti.

REKLAMA

Pasak jo, rinkėjų neapsisprendimą lemia partijų suvienodėjimas. Šiemet kaip niekad vėlai partijos pradėjo deklaruoti savo programas ir programines nuostatas. Paprastai tai būdavo daroma pavasarį.

„Šiemet ilgą laiką buvo kalbama tik apie pandemiją. Tik rugsėjo mėnesį pabudo ir abejotina, ar spėjo rinkėjams paaiškinti.

Šiemet apnyko ir vaikščiojimai nuo durų prie durų, kurie anksčiau buvo populiarūs ir efektyvūs. Prieš 20 metų buvo vieno lyderio partijos, o šiemet tokia lyderių stoka kaip niekad“, – kalbėjo V. Gaidys.

Gauta kelios dešimtys pranešimų apie agitacijos pažeidimus 

Nuo šeštadienio nakties Vyriausioji rinkimų komisija gavo kelias dešimtis pranešimų apie agitacijos pažeidimus, didelė dalis jų susiję su agitacija socialiniuose tinkluose, teigia komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausioji rinkimų komisija gavo kelias dešimtis pranešimų apie agitacijos pažeidimus. Daugiausiai pranešimų buvo susiję su agitacija socialiniuose tinkluose, su agitacija, konkrečiai, socialinio tinklo „Facebook“ grupėse“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė L. Matjošaitytė. 

Jos teigimu, šie rinkimai nuo praėjusiųjų skiriasi tuo, kad anksčiau žmonės informaciją skelbdavo asmeninėse socialinių tinklų paskyrose, dabar tai dažniau daroma uždarose grupėse. 

Pasak L. Matjošaitytės, taip pat gauta pranešimų ir apie agitacijai panaudotus automobilius, o vienas tokių atvejų buvo užfiksuotas Vilniaus geležinkelio stotyje. 

REKLAMA

„Vienas iš pranešimų buvo gautas, kad prie geležinkelio stoties Vilniuje yra automobilis ant kurio yra daugybė rinkimų agitacijos ir kreipėmės mes į policijos pareigūnus, ta informacija pasitvirtino ir agitacija buvo fiksuota“, – pasakojo VRK pirmininkė.  

Ji taip pat priminė, kad iki šeštadienio pirmos valandos nakties paskelbtai agitacijai draudimas negalioja, todėl dalis pranešimų apie reklamą socialiniuose tinkluose, lauko reklamose ar pašto dėžutėse – nepasitvirtino. 

Policijos departamento duomenimis, šeštadienį iš viso buvo gauta 15 su rinkimais susijusių pranešimų, sekmadienį nuo septintos ryto – dar šeši. 

REKLAMA

Pasak departamento atstovo Ramūno Matonio, daugiausiai pranešimų gaunama apie sugadintus ar neleistinus plakatus, naujų ikiteisminių tyrimų nėra pradėta. 

„Nėra tokių, kad būtų nustatytas ar nubaustas kažkas“, – sakė R. Matonis. 

Iš viso nuo išankstinio balsavimo pradžios policija gavo per pusšimtį pranešimų apie galimus pažeidimus, kol kas pradėti du ikiteisminiai tyrimai – dėl galimo balsų pirkimo Kaišiadorių rajone ir dėl Vilniuje neblaivaus vairavusio kandidato į Seimą Virginijaus Šmigelsko. 

Sekmadienį taip pat pranešta, kad Vilniuje nuo pareigų nušalinta buvo neblaivi komisijos narė. Neblaivi rinkimų apylinkės darbuotoja sekmadienio naktį buvo nustatyta ir Pakruojo rajone. 

Stebėkite pokalbį su VRK pirmininke apie tai, kaip atrodys Seimo rinkimai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų