REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos 2 metukų sūnų namuose dviem paroms be maisto ir vandens palikusi bei pas draugą lėbavusi motina penktadienį išgirdo teismo sprendimą.

Vos 2 metukų sūnų namuose dviem paroms be maisto ir vandens palikusi bei pas draugą lėbavusi motina penktadienį išgirdo teismo sprendimą.

REKLAMA

Dėl tokių veiksmų nuspręsta moterį pripažinti kalta ir paskirti vienerių metų laisvės apribojimo bausmę.

Moteris įpareigota metus nustatytu laiku nuo 22 val. iki 6 val. būti namuose. Taip pat ji turės nuolat registruotis policijos įstaigoje.

Teismas pabrėžė, kad motinai buvo paskirta švelnesnė bausmė, nes ji teisiama pirmą kartą. Ji privalės metus lankyti elgesio pataisos programą, nevartoti alkoholio ir rūpintis vaikais.

Prieš teismo posėdį 27-erių moteris žurnalistams teigė, kad labiausiai bijo atsidurti už grotų. Ji kartojo, jog pasitaisė. Pridūrė, kad jai labai padėjo psichologai, socialiniai darbuotojai.

Teisėjas Saulius Vanagas po posėdžio pasidalijo priimto nuosprendžio motyvais: „Ji gailėjosi, padarė išvadas dėl savo veiksmų. Jai trūksta socialinių įgūdžių. Galvojo išvykti dviem valandoms, tačiau užsibuvo dvi paras.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas nusprendė, kad motina išvadas padarė. Ji augina du vaikus. Turėjo problemų per tą laiką. Administracine tvarka buvo bausta. Bet moteris deda pastangas. Apriboti tėvų valdžią nesirengiama. Nė vienas mes negimstame su socialiniais įgūdžiais, reikia juos ugdyti. Ji bando mokytis auginti vaikus. Specialistai padeda jai, yra priežiūra, jai teikiamos socialinės paslaugos.“

REKLAMA

Atgailavo dėl savo poelgio

Naujienų portalas tv3.lt rašė apieš šią Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmuose už uždarų durų nagrinėjamą bylą. Moteris teisme atsidūrė, nes dvi paras namuose paliko 2 metų vaiką.

Mažametį palikusi ir lėbauti pas pažįstamą vyrą išvykusi motina šiandien atgailauja dėl savo neapgalvoto poelgio ir tikina, kad pasimokė iš padarytos klaidos.

Dviejų vaikų motinai dėl tokio poelgio teoriškai grėsė net įkalinimas iki penkerių metų. Vis dėlto, jau ankstesniuose posėdžiuose buvo užsiminta, kad greičiausia bus apsiribota švelnesne, su laisvės atėmimu nesusijusia, bausme. Pavyzdžiui, lankyti programą, kuri skirta nuo alkoholio priklausomiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Savo poziciją dėl teisminio proceso išsakė tiek 2-mečio mama, tiek vaiką atstovaujanti advokatė, tiek prokurorė. Tiesa, prieš tai norisi priminti paties šių metų gegužės mėnesį nutikusio įvykio aplinkybes.

Pasigedo artimieji

Naujienų portalas tv3.lt rašė, kad gegužės pabaigoje Kupiškyje net dvi paras girtaujančios motinos paliktas pusantrų metų berniukas užrakintuose namuose vienas išbuvo galimai nevalgęs ir negėręs.

Taip vaikas laiką leido, kol į namus, pasigedusi giminaitės, neužsuko krikštamotė su teta. O atrakinus socialinio buto duris, abi moteris ir iškviestus pareigūnus šokiravo dar tai, kad sūnų į lėbavimą su naujuoju draugu iškeitusi motina bute paliko grojančią muziką, jog kaimynai neišgirstų mažylio verksmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažyliui socialiniame būste 27-erių metų motina surengė tikrą išgyvenimo dramą: užrakintame bute sūnų palikusi vieną be vandens ir valgio, pati išdūmė lėbauti į kitą kaimą su menkai pažįstamu draugu. Kaip pasakojo kaimynai, jei ne vaikų pasigedusios giminaitės –krikšto mama su teta – neaišku, kuo viskas būtų pasibaigę. Susijaudinusios moterys pagalbos nedelsiant kreipėsi į šeimą lankančią socialinę darbuotoją, kuri ir iškvietė pareigūnus.

„Ji išvyko gegužės 22 d., susipažinusi socialiniuose tinkluose su vaikinu, o vaikas buvo vienas rastas 24 d., tai beveik 2 paros laiko. Tai tikrai jautėsi, kad jis nusilpęs ir buvo pristatytas medikų į Kupiškio ligoninės priėmimo skyrių, būtent ten buvo apžiūrėtas ir konstatuotas bendras organizmo nusilpimas“, – tuomet sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintaras Misiūnas.

REKLAMA

Motiną pareigūnai surado neblaivią. Be to, ši dar mėgino gudrauti, išsisukinėdama nuo atsakomybės. „Motina buvo rasta visai kitame rajono krašte ir jai nustatytas 0,6 promilės girtumas. Bendraujant su ja, iš pradžių moteris neigė, kad tą vaiką paliko, ir pagal jos elgesį tiesiog bandė laviruoti vaiko palikimo faktą. Vėliau pripažino, kad vaikas namuose yra paliktas“, – pasakojo G. Misiūnas.

Tačiau veido nenorėjusi rodyti kaimynė atskleidė dar daugiau šokiruojančių aplinkybių. Esą du vaikus – 6-erių metų mergytę ir pusantrų berniuką – turinti kupiškietė juos nuolat palieka vienus. Nors socialinės tarnybos ją ir stebi. Mmoteris už tą patį, tai yra savo mažamečių vaikų nepriežiūrą ir pareigų nevykdymą, jau yra bausta net 4 kartus. Po šio incidento, išsiblaiviusi moteris su abiem vaikais tada buvo apgyvendinta socialines paslaugas teikiančiame pagalbos šeimai krizių centre.

REKLAMA

Daug kas pasikeitė

Į teismo rūmus praeitame posėdyje atvykusi 2-mečio mama iš pradžių nenoriai bendravo su žurnalistais. Vis dėlto, vėliau ji bent trumpai pasidalijo savo mintimis:

„Aišku, kad gailiuosi, jog palikau vaiką. Noriu jį auginti. Gerai dabar sekasi su vaikais. Su jais kartu gyvenu (Pagalbos šeimai centre – aut. past.). Pasimokiau iš šios klaidos. Daug kas pasikeitė po to įvykio. Nebepalieku vieno mažiuko namuose.

Taip išėjo, kad palikau. Nesvarbu, kur važiavau. Palikau tą muziką. Ji visą laiką groja. Žinoma, kad supratau, jog mažiukas vienas namuose. Negalėjo jis pats pasirūpinti savimi. Nepasakosiu, kaip buvo. Nebuvau girta.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Motina dievagojosi, kad pirmą kartą taip nutiko. Ji sutiko, kad paliktam be priežiūros mažamečiui galėjo nutikti bet kas. Paklausta, kas vaikui galėjo nutikti, ji atsakė: „Ką aš žinau, kas. Jis galėjo susižeisti.“

Moteris teigė nežinanti, ko tikėtis iš teismo. Nors ji buvo rasta neblaivi, tačiau tikino, jog nieko nešventė. Prieš tai teigusi, kad buvo blaivi, ji šiek tiek išsiduoda: „Šiek tiek neblaivi buvau. Vartojau šiek tiek...“

Sudėtingas atvejis

Panevėžio apygardos prokuratūros I-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė TV3 pasakojo, kad moteriai gali būti skiriamas laisvės atėmimas iki 5 metų arba bauda, arba areštas, arba laisvės apribojimas.

REKLAMA

„Logiškai mąstant, tam vaikui grėsmė buvo reali. Jis buvo paliktas beveik dvi paras. Jo gyvybei buvo iškilusi reali grėsmė, tokio amžiaus jis bet ką galėjo padaryti. Taip, medikai nustatė, kad jokių sužalojimų nebuvo. Jie konstatavo, kad jokio sveikatos sutrikimo jam nebuvo nustatyta.

Bet tai nekeičia fakto, kad vaikas buvo paliktas vienas. Iš didelės grėsmės, situacija baigėsi pakankamai sėkmingai, nes su vaikiuku nieko neatsitiko. Motinos elgesio motyvai nėra aiškūs, dar neišnagrinėjome bylos, tada bus aiškesnė situacija.“

Mažamečio interesus atstovaujanti advokatė Eligija Norkienė-Paplauskė taip pat pabrėžė sukeltos grėsmės dydį: „Taip, be abejo, kad buvo didelė grėsmė. Beveik dvi paras paliktas mažametis. Neaišku, kiek realiai to vandens ar sumuštinių jam buvo palikta. Patekus į vidų, puodelis vandens buvo tuščias.

REKLAMA

Vaikas galėjo susižaloti, nukristi nuo tos pačios palangės, nes užfiksuota, kad jis per langą žiūrėjo. Galėjo atsukti prietaisus, dujas, degtukus surasti. Dviejų metų vaikas negali savimi pasirūpinti. Per tas dvi dienas moters artimieji ir socialiniai darbuotojai daug kartų skambino, rašė jai. Bet motina ignoravo tai ir nekėlė. Ji suprato dėl ko skambinama.

Artimieji norėjo išsiaiškinti, kur yra vaikas. Kažkuriuo momentu ji dar teigė, kad vaikas esą yra kartu su ja. Tai reiškia, kad tyčia apgavo kitus žmonės, nors ir žinojo, kad mažametis yra vienas namuose. Artimieji, socialiniai darbuotojai iš pradžių bandė su ja bendrauti.“

Anot advokatės, moteris neteista, tačiau jos elgesys traktuojamas kaip apysunkė veika. „Yra numatytas laisvės atėmimas, bet yra ir paprastesnių sankcijų. Visas akcentas turėtų būti ne į laisvės atėmimą, o kuo daugiau skirti jai tokių veiklų ir programų, susijusių su alkoholio vartojimu ir pan. Tam, kad ji darytų išvadas. Akivaizdu, kad ji neturi socialinių įgūdžių. Ir seniai yra stebima tarnybų“, – pabrėžė E. Norkienė-Paplauskė.

Teisininkė pridūrė, kad tokio pobūdžio byla teismuose yra labai reta. Mat įprastai tėvai baudžiami administracine tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų