REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

REKLAMA

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje užregistruotas 61 naujas užsikrėtimo atvejis. Nemaža dalis iš šių atvejų susiję su židiniais Radviliškio ir Raseinių ligoninėse bei Vilniaus progimnazijoje. Latvijoje per parą nustatyti keturi koronaviruso atvejai, Estijoje – 36, Lenkijoje – 757 atvejai ir 17 mirčių.

* Virusas sparčiai plinta Čekijoje. 10 mln. gyventojų turinčioje šalyje per parą užregistruota daugiau kaip 3 tūkst. naujų atvejų. Medikai perspėja, kad ligoninėse gali imti trūkti vietų pacientams. Vyriausybė sutrumpino barų ir naktinių klubų darbą iki vidurnakčio, įvestas privalomas kaukių dėvėjimas moksleiviams nuo 11 metų. Europos Sąjungoje sparčiau nei Čekijoje virusas plinta tik Ispanijoje, Madride jau pranešama apie lovų ligoninėse trūkumą.

* Izraelyje penktadienį 14 val. Lietuvos laiku įsigaliojo karantinas. Gyventojams draudžiama išeiti toliau nei 500 metrų nuo savo namų, išskyrus būtinas keliones į parduotuvę ir darbą, uždaromos mokyklos, barai ir dalis parduotuvių, draudžiami daugiau nei dešimties žmonių susibūrimai patalpų viduje. 

REKLAMA
REKLAMA

Situacija Baltarusijoje:

* Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ketvirtadienio vakarą paskelbus apie sienų su Lietuva ir Lenkija uždarymą, judėjimas pasienyje penktadienį vyko įprasta tvarka. Lietuvos vadovai kalbas apie sienų uždarymą pavadino provokacija, tačiau perspėjo, kad Lietuva atsakydama į tokius veiksmus taip pat uždarytų sieną Baltarusijos kroviniams, o tai labai pakenktų jos trapiai ekonomikai.

REKLAMA

* Lietuvoje esanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja vaizdo ryšiu kreipėsi į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos posėdį. Ji sakė esanti pasirengusi „dalyvauti dialoge su valdžia ir surasti taikų sprendimą krizei“ bei paragino „nutraukti smurtą prieš taikius gyventojus“, paleisti politinius kalinius ir įleisti į šalį Jungtinių Tautų specialųjį pranešėją. Baltarusija, Rusija, Kinija ir Venesuela prašė nerodyti S. Cichanouskajos vaizdo pareiškimo, tačiau joms jo užblokuoti nepavyko.

* Minsko prokuratūra paskelbė, kad drauge su milicija ieško tėvų, kurie į protesto akcijas ateina su vaikais, ir vėliau tai gali tapti pagrindu sprendimams dėl nepalankių sąlygų šeimoje.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo nuosprendis. Vilniaus apygardos teismas skyrė dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę teroro aktą sostinėje pasikėsinusiam surengti jaunuoliui. Neonacistinėmis pažiūromis domėjęsis 1999 metais gimęs Gediminas Beržinskas pernai spalį prie „Western Union“ pastato sienos paliko savadarbį sprogmenį, tačiau jis nesprogo. Vaikinas savo kaltę pripažino.

Krizė Lenkijoje. Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno koalicija dėl gyvūnų teisių įstatymo atsidūrė prie žlugimo slenksčio. „Dabar įmanoma bet kokia galimybė: ir mažumos vyriausybė, ir pirmalaikiai rinkimai“, – pareiškė vyriausybės atstovas Piotras Mulleris. Ginčas kilo, kai mažesnieji koalicijos partneriai atsisakė balsuoti už gyvūnų teisių įstatymą, kurį pateikė „Įstatymo ir teisingumo“ lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų