REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji imasi tvarkyti situaciją, kad vaikui prireikus izoliuotis po mokykloje nustatyto COVID-19 ar kitų aplinkybių tėvai galėtų gauti ne tik nedarbingumą, bet ir ligos išmoką. Taip pat ruošiami pakeitimai ir dėl turinčiųjų saviizoliuotis suaugusiųjų, kurie grįžo iš paveiktos šalies arba turėjo kontaktą su sergančiuoju. 

Valdantieji imasi tvarkyti situaciją, kad vaikui prireikus izoliuotis po mokykloje nustatyto COVID-19 ar kitų aplinkybių tėvai galėtų gauti ne tik nedarbingumą, bet ir ligos išmoką. Taip pat ruošiami pakeitimai ir dėl turinčiųjų saviizoliuotis suaugusiųjų, kurie grįžo iš paveiktos šalies arba turėjo kontaktą su sergančiuoju. 

REKLAMA

Šiems skubos tvarka teikiamiems siūlymams trečiadienį pritarė Vyriausybė, dėl to dar turės nubalsuoti Seimas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) visų pirma siūlo ligos išmoką tėvams už izoliacijoje esančius kontaktą su sergančiuoju turėjusius vaikus mokėti ir tais atvejais, kai mokykloje nėra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas.

Išmoka – tik iki vaikui sukaks 8-eri

Šiuo metu ir nedarbingumą, ir ligos išmoką už izoliacijoje esantį vaiką tėvai gali gauti tik tuomet, kai ugdymo įstaigoje paskelbiamas tam tikras režimas – laikinas kontaktinio ugdymo nutraukimas klasei, kelioms klasėms ar visai mokyklai. Jis būti skelbiamas tik suderinus su savivaldybe.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, išmoka gali būti mokama tik už darželinukus, priešmokyklinukus ir pradinukus.

Jei tokio režimo nėra, tėvai gali pretenduoti tik į nedarbingumą – tai reiškia, kad tuo metu, kai tėvai prižiūri vaiką, turi teisę neiti į darbą, tačiau už tai jiems nėra mokami pinigai.

REKLAMA

„Ligos išmoką už vaikus iki ketvirtos klasės pabaigos ar vyresnius vaikus su negalia siūlome mokėti įvertinę šiuo metu esančią situaciją, kai nustačius COVID-19 apsikrėtusį asmenį atskiriems su susirgusiuoju bendravusiems vaikams paskiriama izoliacija, bet jie dar nėra pakankamai savarankiški pabūti namuose vieni.

Gaudami ligos išmoką vaiko izoliacijos metu jo tėvai turės galimybę stebėti, ar vaikas gerai jaučiasi, padėti mokytis. Norime pastebėti, kad nors vaikas izoliacijos metu gali būti sveikas, tačiau vaiko tėvai turėtų užtikrinti, kad būtų laikomasi visų izoliacijos reikalavimų – nesilankyti viešuose renginiuose, nebendrauti su pašaliniais žmonėmis ir panašiai“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos išmoką siūloma mokėti ir vaikams su negalia iki 21 metų, kai jie mokosi pagal bendrojo ar specialiojo ugdymo programą.

Galės gauti išmoką ir grįžę iš užsienio arba po kontakto su sergančiuoju 

Be kita ko, kaip teigiamam įstatymo aiškinamajame rašte, taip pat siūloma numatyti, kad ekstremaliosios situacijos ir (ar) karantino metu suaugusiųjų izoliacijos laikotarpiu ligos išmokas būtų galima mokėti, jeigu asmuo lankėsi užsienio šalyje (-yse) ir dėl jo apsilankymo užsienio šalyje (-yse) jam taikoma izoliacija arba jis turėjo sąlytį su pavojinga užkrečiamąja liga sergančiu asmeniu.

Pabrėžiama, kad abiem atvejais asmeniui neturi būti galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba darbdavys jam nepaskelbė prastovos Lietuvos Respublikos darbo kodekso 47 straipsnio1 dalies 2 punkte nustatytu atveju. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligos išmoką siūloma mokėti asmeniui taikomos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. Išmoka būtų lygi 62,06 procento išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Be kita ko, siūloma nustatyti išimtį, kad ligos išmoka nemokama, kai asmuo (taip pat – ir vaikas) į užsienio šalį, kuri jo išvykimo iš buvo įtraukta į patvirtintą užsienio šalių, iš kurių grįžus į Lietuvą privaloma izoliacija, sąrašą, išvyko ir joje lankėsi kitais nei profesiniais, tarnybos ir (ar) darbo tikslais.

Tiek suaugusiųjų, tiek vaikų ar neįgalių asmenų iki 21 metų izoliacijai ligos išmokas siūloma mokėti, iki Vyriausybė atšaukia ekstremaliąją situaciją ir karantiną, t. y. iki pasibaigia abi nurodytos aplinkybės.

REKLAMA

Taip pat bus siūloma Seimui, kad ligos išmokos būtų išmokamos visiems tėvams ir už ankstesnius laikotarpius iki įstatymo pakeitimo įsigaliojimo.

Portalas tv3.lt primena rašęs, kad tėvai jau skundžiasi ir su baime vesdami sloguojančius vaikus į ugdymo įstaigas.

Įspėjo mokyklas dėl atsakomybės

Savo ruožtu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ne kartą pabrėžė, kad nedarbingumas tėvams nepriklauso, jei vaikai yra išsiųsti į izoliaciją, tačiau jie nėra patvirtinti kaip aukštos rizikos kontaktai.

„Gerbiame mokyklos sprendimą izoliuotis, dirbti nuotoliniu būdu, bet reikia prisiimti šio sprendimo pasekmes, nes jei vaikai negali mokytis vieni, jų tėvai nedarbingumo dėl vaikų priežiūros tikrai negaus, nes epidemiologinio pagrindo izoliacijai nebuvo“, – įspėjo ji. 

REKLAMA

R. Lingienė ne kartą akcentavo, kad taip pat mokinių, kurie dabar yra izoliacijoje, tėvai neturi izoliuotis, nes tai yra vadinamasis kontakto, t.y. antrinis kontaktas.

„Tai yra tarptautinė praktika, tai nelaikoma didelės rizikos kontaktu. (...) Jei tėvai, kuriems nereikia izoliuotis, prižiūri mažamečius vaikus, kurie buvo antriniai kontaktai, tai jie negaus nedarbingumo pažymėjimo“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų