REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės institucijų ir įstaigų atstovai nežinojo, kad, pasirašant sutartis dėl reagentų pirkimo su įmone „PMS International“, Šarūnas Narbutas už tarpininkavimą gaus atlygį, BNS informavo Generalinė prokuratūra.

Valstybės institucijų ir įstaigų atstovai nežinojo, kad, pasirašant sutartis dėl reagentų pirkimo su įmone „PMS International“, Šarūnas Narbutas už tarpininkavimą gaus atlygį, BNS informavo Generalinė prokuratūra.

REKLAMA

„Iki dabar, apklausus daugiau nei 10 asmenų, ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra gauta duomenų apie tai, kad vykdant didelės vertės koronaviruso reagentų pirkimą šiame procese dalyvavę ir sprendimus priėmę Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovai būtų žinoję apie tai, kad derybose ir sutarčių derinime dalyvavęs Šarūnas Narbutas veikia kaip asmuo, turintis finansinį interesą šių sutarčių sudaryme“, – BNS teigė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Jos teigimu, toliau nustatinėjamos „abejonių keliančios šio asmens sutarties su Ispanijoje registruota įmone pasirašymo aplinkybės, įtariamojo vykdytos tarpininkavimo veiklos teisėtumas“.

REKLAMA
REKLAMA

Buvę apklausti liudininkais anksčiau patvirtino Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, vicekancleris Lukas Savickas, taip pat sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos laikinasis vadovas Henrikas Ulevičius.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame tyrime ketvirtadienį taip pat apklaustas kaip liudytojas.

Jis teigė, kad buvęs Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Š. Narbutas neinformavo nei jo, nei jo komandos apie tai, kad gaus atlygį už tarpininkavimą pirkimuose.

„Bet kas man atrodo tikrai keista ir nesąžininga – tai, kad apie tai nebuvo niekam pasakyta. Nei aš, nei mano komanda apie tai nežinojom, kad minimas asmuo gavo už tai kažkokį uždarbį. Manau, kad tai nėra neteisėta, bet apie tokius dalykus reikia pasakyt“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Pats Š. Narbutas praėjusią savaitę teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai ir tyrime apklausti liudytojai „suprato“, kad jis atstovauja Ispanijos įmonei.

„Ministerija ir visi asmenys, ir taip pat liudytojai, nurodyti šituose dokumentuose, jie aiškiai pasakė, kad jie suprato, jog aš esu tarpininkas. Iš tikrųjų, manęs niekas neklausė, ar tu atlieki tai už užmokestį ir, matyt, čia ir yra epizodas“, – teigė jis.

STT tyrime dėl reagentų pirkimų buvęs Š. Narbutas įtariamas prekyba poveikiu.

Įtariama, kad Š. Narbutas daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų pirkimuose veikė kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir Ispanijos bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tyrimo duomenimis, valstybės institucijoms kovo mėnesį siekiant ypatingai skubiai įsigyti didelį kiekį koronaviruso (COVID-19) tyrimo reagentų ir pradėjus derybas su vienos užsienio įmonės įgaliotu atstovu, įtariamasis ėmė veikti kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir minėtos bendrovės“, – skelbė teisėsauga.

Taip pat įtariama, kad jis įmonės atstovui galėjo būti nurodęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimą šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus pirkimams, į Š. Narbuto asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta daugiau nei 300 tūkst. eurų.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove „PMS International“. 

REKLAMA

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, kad laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų. 

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš savaitę mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.

Š. Narbutas įtarimus neigia ir sako, kad minėta suma buvo atlygis už veiklą, vykdomą pagal individualią pažymą, turint visus reikiamus dokumentus.

REKLAMA

Buvęs POLA prezidentas Š. Narbutas yra įvairių darbo grupių ir organizacijų tarybų ir valdybų narys.

Jis yra Nacionalinės sveikatos tarybos narys, taip pat dirba „Investuok Lietuvoje“ bei e.sveikatos valdybose.

Jis taip pat yra Sveikatos apsaugos ministerijos Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo tarybos narys ir buvęs jos pirmininkas bei Nacionalinės vėžio profilaktikos ir kontrolės programos įgyvendinimo ir onkologinės pagalbos organizavimo stebėsenos tarybos narys.

Savo interesų deklaracijoje Š. Narbutas taip pat nurodo esąs Vilniaus miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos narys, Kauno klinikų pacientų tarybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų