REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje, informavo ir kaip atrodys kasdienis gyvenimas atšaukus karantiną. 

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje, informavo ir kaip atrodys kasdienis gyvenimas atšaukus karantiną. 

REKLAMA

Nors apie pokyčius pasibaigus karantinui ministras kalbėti nenorėjo skubėti, pabrėžė, kad išėjimas iš šio režimo vyks panašiai kaip ir įėjimas.

„Šiandien nedrįsčiau visko susakyti, nes vis tik tai yra kolegialūs sprendimai ir pirmadienį kaip šiuos klausimus aptarinės COVID-19 valdymo komitetas. Aišku tai, kad liks dalis sprendimų dėl judėjimo apribojimų, ypač iš tų šalių, kur viruso plitimas yra žymiai didesnis nei mūsų ar kitose Europos šalyse. 

Taip pat ribojimai masiniuose renginiuose turėtų išlikti, nes iki vasaros pabaigos yra sudėliotas planas, kaip renginiai turėtų atsinaujinti pagal dalyvių skaičių. O dalis privalomų nurodymų pasibaigus karantinui keisis į rekomendacinio pobūdžio – tiek kalbant apie veido, nosies, burnos apsaugos priemonių dėvėjimą, tam tikrų izoliacijos reikalavimų laikymąsi.

REKLAMA
REKLAMA

Mes tiesiog žingsnis po žingsniu grįžtame atbuline tvarka taip, kaip įėjome į karantiną. Viskas prasidėjo nuo rekomendacijų, žmonės jų laikėsi“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Ribojimai gali vėl griežtėti

Ministras priminė, kad vis tiek esant poreikiui išlieka galimybė skelbi židininius karantinus. 

„Jei matysime, kad situacija blogėja, visko gali būti – gali būti net ir skrydžių ribojimų, kurie gali sugrįžti, jei matysime, kad situacija blogėja, bet kol kas tai yra daugiau teorinių pasvarstymai, nes situacija Europoje gerėja“, – sakė jis. 

A. Veryga pabrėžė, kad tiek ribojimai reikalingi ne jam, ne premjerui, o visiems žmonėms: „Tai, kad žmonės laikėsi tų taisyklių, rekomendacijų, yra prielaidos, dėl ko mes sėkmingai suvaldėme infekcijos plitimą. Jei elgsimės neatsakingai, turėsime su tuo susijusias pasekmes." 

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad trečiadienį premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad kitą savaitę priėmus sprendimą nuo birželio vidurio atšaukti karantiną, Lietuvoje tebegaliotų valstybės lygio ekstremali situacija.

Šis teisinis režimas, anot premjero, reikštų, kad būtų panaikinti visi iki šiol galioję apribojimai, išskyrus du – masinių renginių draudimą ir apribojimą keliauti į kai kurias šalis.

Gydymo įstaigose varžtų neatleis

Vis dėlto gydymo įstaigos toliau turės dirbti padidintos infekcijų kontrolės sąlygomis.

„Tam tikri dalykai gydymo įstaigose tikrai išliks – tiek pacientų srautų valdymas, tiek reikalavimai laikytis tam tikrų higienos sąlygų. Šiuo metu kaip tik peržiūrinėjame higienos normas ir tvarkas, nes kaip jau buvo ne kartą minėta, turėsime prisitaikyti prie vadinamos naujos realybės ir gydymo įstaigos turės išlaikyti padidintą budrumą dėl įstaigų kontrolės valdymo. Be to, ir dabar atleidinėjama labai daug ribojimų, kurie susiję ir su gydymo įstaigomis", – pabrėžė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per vakar – vos trys nauji atvejai

Lietuvoje per paskutinę parą nustatyti 3 nauji koronaviruso atvejai. Viso nuo epidemijos pradžios fiksuoti 1687 susirgimai. Šiuo metu vis dar serga 334 asmenys, jau 1273 laikomi pasveikusiais.

Izoliacijoje šiuo metu yra 294 asmenys, paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys. Nuo birželio 1 d. užfiksuoti 4 įvežtiniai atvejai.

Nuo COVID-19 infekcijos mirė 71 žmogus, 9 užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių. Per parą Lietuvoje atlikti 5928 tyrimai dėl koronaviruso, bendras jų skaičius siekia daugiau nei 321 tūkstantį.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

REKLAMA

Pakeistas atvejo apibrėžimas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atsižvelgusi į su kelionėmis susijusius pokyčius, įsigaliojusius nuo birželio 1 d. , tikslina atvejo apibrėžimą. Nuo šiol galimai sergančiu, t. y. įtariamu atveju, bus laikomas žmogus, jaučiantis koronavirusinei infekcijai (COVID-19) būdingus simptomus ir keliavęs ar gyvenęs tose užsienio valstybėse, kurios valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu įtrauktos į SAM kiekvieną pirmadienį skelbiamą šalių sąrašą. Jame nurodyta, kokios prevencijos, grįžus iš šių valstybių, privalu imtis.    

Taip pat ir toliau įtariamu užsikrėtusiu koronavirusine infekcija bus laikomas simptomus jaučiantis ir artimą kontaktų su sergančiu ar galimai užsikrėtusiu per pastarąsias 14-lika dienų turėjęs žmogus.     Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad, įvertinus Lietuvos epidemiologinę situaciją, nuo birželio 1-osios, tyrimai koronavirusinei infekcijai nustatyti atliekami pagal naują tvarką. Numatyta, kad profilaktinis testavimas bus vykdomas atsižvelgus į savivaldybės epidemiologinius rodiklius arba, kitaip tariant – įvertinus riziką konkrečioje savivaldybėje. Tikslingai toliau bus tiriami simptomus jaučiantieji, taip pat į ligonines planine tvarka guldomi pacientai bei užfiksavus infekcijos židinius, pavyzdžiui – užsikrėtus bendrabučio gyventojui.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Numatyta, kad toliau bus testuojami visi žmonės, kuriems pasireiškia bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomas, t. y. temperatūra, kosulys, dusulys ir kita. Kaip ir iki šiol, bus tiriami visi naujai į ligonines planiniam gydymui, t. y. operacijoms, planinėms procedūroms, guldomi pacientai, taip pat žmonės, kuriuos ištirti nurodys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, dirbantys infekcijos židiniuose, pavyzdžiui, kai susirgimo atvejis nustatomas bendrabučio tipo name. Be to, ir toliau tyrimai bus atliekami siekiant patvirtinti, kad žmogus jau pasveiko, vadinamieji – pakartotiniai tyrimai.  

Tai reiškia, kad privalomai nebus testuojami visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai, kaip yra šiuo metu. Jie bus tikrinami tuo atveju, jei jaus koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų