REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
S. Čaplinskas (nuotr. stop kadras)

Nuolatinis karantino tęsimas ir testavimo dėl koronaviruso kvotų įvedimas medicininiu atžvilgiu yra visiška nesąmonė, tvirtina Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas prof. Saulius Čaplinskas. Jo teigimu, yra visai pamiršta, kokiu tikslu karantinas buvo įvestas, o epidemiologinių duomenų, kurie pagrįstų jo tęsimo būtinumą, vis dar neturime.

117

Nuolatinis karantino tęsimas ir testavimo dėl koronaviruso kvotų įvedimas medicininiu atžvilgiu yra visiška nesąmonė, tvirtina Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas prof. Saulius Čaplinskas. Jo teigimu, yra visai pamiršta, kokiu tikslu karantinas buvo įvestas, o epidemiologinių duomenų, kurie pagrįstų jo tęsimo būtinumą, vis dar neturime.

REKLAMA

„Klausimas, kiek dar galime gyventi karantino sąlygomis. Mes pamiršome, kad karantinas buvo įvestas tam, kad visi pasiruoštume, jog ateis toks laikas, kai turėsime suvaldyti viruso plitimą. Suprantama, kad ta rizika bus, jei nesisaugosime, neidentifikuosime tų, kurie turi virusą.

Tačiau mes negalime visą laiką gyventi karantine, kol nebus išrasta vakcina. Nebus ji greitai išrasta, o jei ir bus, neaišku, kiek ji bus veiksminga, nes dar lieka daug neatsakytų klausimų dėl imuniteto susidarymo“, – portalui dėstė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikavo kvotas

Jo teigimu, yra visiškai klaidinga laikytis tokios filosofijos, kad karantinas yra privalomas, o ne užsiimti žmonių testavimų ir atsakomybės mokymu. 

REKLAMA

„Juo labiau dabar girdime, kad bus įvestos testavimo kvotos ir apribojimai. Tai yra labai pavojinga ir tikrai nepadės suvaldyti situacijos.

Kaip tik turėtume eiti prie tikslinių priemonių – atlikti kuo daugiau testavimų identifikuojant kuo daugiau žmonių, kurie simptominiai ir ypač besimptomiai viruso nešiotojai“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Jo manymu, per šį karantino laiką žmonės įrodė, kad yra sąmoningi ir supranta rizikas.

„Jie laikėsi saviizoliacijos, nešiojo kaukes vien dėl to, kad tai privaloma, net ir ten, kur jas dėvėti absurdiška. Tai ir toliau turėtų būti ugdomas sąmoningumas ir ieškoma viruso ten, kur jis yra. Ir tada jau ten taikyti karantino, izoliavimo, gydymo priemones“, – akcentavo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Epidemiologinių duomenų neturime

ULAC vadovo teigimu, Lietuvoje iki šiol stokojama tikrų epidemiologinių duomenų.

„Dabar gi tas karantinas dėl teisinių priemonių man kaip medikui skamba juokingai. Tai iš medicininės pusės yra visiškas nonsensas. Jei norime remtis epidemiologiniai rodikliais, tai padėkime juos ir nurodykime, kokių kriterijų siekiame. 

Iki šiol ausys kaista klausant, kaip Nacionalinis visuomenės sveikatos centras plikus skaičius pateikia kaip epidemiologinius rodiklius. Tai –  viso labo paprasta statistika, o ne epidemiologija, atspindinti realią dinamiką. Iki šiol negirdžiu jokios analizės, jokio vertinimo, aiškių prognozių ir rekomendacijų, o dabar tik buriama iš kavos tirščių. Telieka apgailestauti, kad ministras turi labai silpnus ir nekompetetingus patarėjus“, – savo nuomonę išsakė S. Čaplinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarsto kitas teisines priemones

Portalas tv3.lt primena, kad antradienį premjeras Saulius Skvernelis užsiminė, kad karantinas vasarą galėtų būtų nebepratęsiamas.

Vis dėlto sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nebuvo linkęs skubėti atšaukti karantiną.

Paklaustas, kiek realu, kad karantinas po gegužės 31 d. nebus pratęstas, o liks galioti tik ekstremalioji padėtis, ministras konkretumo stokojo, tačiau pabrėžė, kad tam tikri ribojimai turėtų išlikti ilgam siekiant, kad virusas šalyje neišplistų.

„Šiuo metu teisininkai kaip tik atlieka vertinimą ir bando sudėlioti visas aplinkybes, kurios nebegalėtų būti taikomos apsisprendus nebetęsti karantino. Aš suprantu visuomenės pyktį, nes pats tas žodis „karantinas“ jau daugumai kelia tam tikrą nepasitenkinimą nepaisant to, kad pats karantinas švelninamas ir daugybės sąlygų atsisakoma“, – antradienį spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad kartu su teisininkais žiūrima, jei vis tik būtų toks siūlymas atsisakyti paties karantino kaip režimo, ar užtektų infekcijų kontrolei ekstremaliosios situacijos, kurią būtų galima palikti galioti ir palikti operacijų vadovo sprendimus.

„Nuo šio vertinimo ir priklausys, bus ar ne pratęsiamas karantinas. Nes liga niekur neišnyko, Europoje situacija išlieka sudėtinga. Tad privalome saugoti savo piliečius nuo įvežtinių atvejų.

Supraskime, kad jei staiga nustoja galioti bet koks iki tol buvęs režimas, bet jokios atrankos pasipila skrydžiai, tai tam tikri žmonės, žinodami, kad čia situacija yra gana nebloga, galėtų atskristi čia“, – įspėjo ministras.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad jei tokiu atveju nebus taikoma jokių reikalavimų nei karantinavimui, nei tikrinimui, izoliavimui, bus sulaukta labai rimtų problemų. 

Todėl ir didžiausia problema ir klausimas išlieka, ar atšaukus karantiną būtų galima taikyti privalomą asmenų izoliaciją. 

„Mano asmenine nuomone, visuomenei paaiškinant, dėl ko tas karantinas kaip režimas yra svarbus, jį gal pasilikti ilgesniam laikui toliau atsisakant ribojimų, kur yra saugu, bet pasiliekant galimybę labai operatyviai sureaguoti į situaciją“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu karantinas šalyje pratęstas iki gegužės 31 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų