REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime antradienio vakarą po parlamentarų ginčų ir nesutarimų įstrigo sprendimas mokėti užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams didesnius atlyginimus. Medikų bendruomenės nariai pasipiktino tokiu politikų elgesiu ir jiems negailėjo karčių žodžių. Pasak medikų, jie liko absurdiško politikavimo įkaitais, o kai kurie jų net pradėti laikyti antrarūšiais.

Seime antradienio vakarą po parlamentarų ginčų ir nesutarimų įstrigo sprendimas mokėti užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams didesnius atlyginimus. Medikų bendruomenės nariai pasipiktino tokiu politikų elgesiu ir jiems negailėjo karčių žodžių. Pasak medikų, jie liko absurdiško politikavimo įkaitais, o kai kurie jų net pradėti laikyti antrarūšiais.

REKLAMA

„Šiandien ryte prezidentas aiškiai ir nedviprasmiškai išsakė nuomonę. Manau, kad šiandien ne laikas diskutuoti opozicijai su pozicija. Medikai, kurie dirba priešakinėse linijose – jie turi gauti žymiai didesnius atlyginimus, nes jie rizikuoja savo ir savo artimųjų sveikata, gelbėdami kitų žmonių gyvybes“, – teigė Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Kęstutis Štaras.

Prezidentas Gitanas Nausėda fiasko pavadino Seime antradienio vakarą įstrigusį sprendimą mokėti užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams didesnius atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Man sunku be emocijų apie šitą klausimą kalbėti – tai yra vakarykštis fiasko parlamente, kitaip jo ir nepavadinsi, nesugebant susitarti dėl to, kas buvo medikams pažadėta – padidinti atlyginimus žmonėms, kurie dirba karštuosiuose taškuose“, – žurnalistams trečiadienio rytą sakė G. Nausėda.

REKLAMA

Pasak jo, nepriimtas sprendimas įtvirtino visuomenės sąmonėje požiūrį, jog parlamentu pasitikėti negalima: „Politikavimas pačia blogiausia to žodžio prasme ir man visiškai neįdomu, kas dėl vakarykščio fiasko kaltas: ar dešinieji, ar kairieji, ar viršutiniai, ar apatiniai. Kalti visi, nes sprendimas nepriimtas.“

Pikta dėl valdžios sprendimų: ragina įsiklausyti

Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas pripažino, kad yra pikta dėl tokių valdžios sprendimų ir norėtųsi supratimo, o ne politikavimo.

„Gydytojai ir slaugytojai supranta. Eina, dirba, rizikuodami savo ir artimųjų sveikata. Taip pat norėtųsi, kad būtų supratimas ir įsiklausymas iš politikų, o ne politikavimas. Atsiranda labai daug diletantų, kurie pradeda mokyti medikus, kaip dirbti ir ką daryti. Įtampa tarp darbuotojų yra.

REKLAMA
REKLAMA

Taip supriešinama visuomenė. Ne tik man pikta, bet ir vadovams pikta, kada kai kur trūksta žmogiškųjų resursų, ypač rajonuose. Yra vyresnio amžiaus gydytojų ir slaugytojų, o jie žinodami, kad yra labiausiai pažeidžiamoje amžiaus grupėje, jie turi įkalbinėti, kalbėtis, kad gyventojams būtų teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Noriu pabrėžti, kad nėra aiškumo iš institucijų, kurios priima sprendimus. Daug neišaiškinimų ir dviprasmiškų dalykų pateikiama gyventojams, o jie pirmiausia kontaktuoja su medikais. Kai nurodymai keičiasi kiekvieną dieną – tai sunku ir medikams ir gyventojams. Kaip ir su testais, tyrimais – daug neaiškumų. Kai ligoniai išrašomi iš ligoninių, arba tie, kurie persirgo ir gavo diagnozę, turi būti du neigiami virusologiniai atsakymai, bet pagalbos telefonas tokių pacientų nepriima, neregistruoja, neatitinka tų atvejų aprašo“, – pažymėjo K. Štaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimus prašo kelti visiems

Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas mano, kad medikams atlyginimus reikėtų pakelti diferencijuotai, tačiau visiems.

„Valstybė tikrai turi galimybių, juo labiau, kad privalomojo sveikatos draudimo rezerve yra apie 600 milijonų eurų. Ta situacija, kokia susiklostė, ji neturėtų tęstis iki begalybės, tai, manau, kad to rezervo turėtų pakakti. Reikia paskaičiuoti ir priimti sprendimus, pasižiūrėti į resursus, nes iki begalybės taip pat negalima didinti“.

Pasak K. Štaro, kasdien gydymo įstaigų vadovai bendrauja, susijungia ir išsako savo problemas: „Kiekviena situacija yra netolygi. Paimkime ir Ukmergės atvejį ar kitus taškus. Tiekimas yra sutrikęs ir mes kartais skoliname vieni kitiems priemones iki to, kol ateis, kad užtikrintume savo darbuotojų sveikatą.

REKLAMA

Kalbat apie mūsų įstaigą, kai įkūrėme pirmuosius tris mobiliuosius punktus, tai buvo reikalavimas, kad turėtų būti slaugytojai. Ateidavo gydytojai, kurie šiuo metu nedirba, kaip fizinės medicinos reabilitacijos specialistai. Jie eidavo į priešakines linijas net neklausdami, koks bus atlyginimas.“

K. Štaras teigė, kad trečiadienį su gydymo įstaigų vadovais turi konferenciją ir aptars susidariusią situaciją.

Medikai – absurdiško politikavimo įkaitai

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovo pavaduotoja Jurgita Sejonienė taip pat kritikavo Seimo narius, kurie nesugebėjo nutarti dėl medikų algų kėlimo.

„Rezultatą vertiname blogai ir pritariame, ką šiandien išsakė prezidentas. Gaila, kad dabar medikai lieka absurdiško politikavimo įkaitai. Labai gaila, kad sveikatos priežiūros sistemos darbuotojai šiuo metu yra klasifikuojami – vieni verti, o kiti tik vos ne valytojos, nors jos taip pat dirba svarbų ir rizikingą darbą. Jiems reikia valyti visas patalpas, kur gydomi COVID-19 pacientai ir jiems rizika yra didelė. Labai negražu ir neetiška, tokius žmones vos ne antrarūšiais laikyti.

REKLAMA

Patys medikai ne visi patiria vienodas rizikas. Yra tų, kurie dirba priešakinėse linijose kaip infektologai, priėmimo skyrių gydytojai, intensyvios terapijos gydytojai. Ačiū Dievui, dar jie neturi daug sunkių pacientų, bet matome, kad jų daugėja su kiekviena diena. Neabejotina – jų rizikos yra didžiausios ir darbas sudėtingiausias. Visą dieną išbūti su pilna apranga, kostiumu, visomis apsaugomis, kauke, akiniais, vien tai yra labai sudėtinga, nekalbant apie didesnes rizikas užsikrėsti“, – kalbėjo J. Sejonienė.

Pasak jos, yra specialybių, kurios nekontaktinės, kaip ir jos, radiologė.

„Daugiau dirbu su vaizdais, o dabar, kai sumažėjo planinių konsultacijų, tai mes praktiškai iš viso nesutinkame pacientų. Tikrai ne visos specialybės vienodoje rizikoje, tačiau būti ligoninėje yra pavojingiau nei namie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką mes dabar matome, yra 64 užsikrėtę medikai. Kiek iš jų infektologai ar kitos rizikingos specialybės, ten yra visi – akių ligų gydytojai, terapeutai, reumatologai, krūties chirurgai.

Tai tos, kurios neva pagal kai kuriuos Seimo narius būtų nekontaktiniai. Iš pradžių buvo teigiama, kad jiems apsaugų nereikia, nes jie nekontaktiniai su COVID-19 pacientais, o dabar sako, kad jie tų ir priedų neverti. Tai yra tikras absurdas“, – kalbėjo J. Sejonienė.

Tikisi, kad Seimas ras sutarimą

Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas Andrius Macas mano, kad Seimas greitai ras sprendimą dėl atlyginimų didinimo medikams.

„Manau, kad Seimas susitars ir nereikia pergyventi. Manau, kad dauguma medikų nesijaudina šiai minutei. Norisi paprašyti visų, kad į mus žvelgtų kaip į dirbančius medikus, kurie stengiasi padėti Lietuvos žmonėms, kuriems nėra lengva. Visas pasaulis nežino, kaip dirbti su šia infekcija ir tik mokosi pirmąjį mėnesį, kaip ją valdyti.

REKLAMA

Bus dar visko ir visokių sunkumų. Laikas nesibarti, laikas dirbti ir vieniems kitus palaikyti. Šalyje turime daug prognozuojančių, kurie pateikė prognozes, kada gali būti pikas. Ligoninės turi laiko ruoštis. Pagal vienas prognozes – to laukiame po Velykų. Mes ruošiamės, daugėja apsaugos priemonių ir strateginių sprendimų iš Sveikatos apsaugos ministerijos“, - sakė A. Macas.

Prezidentas davė paskutinį šansą

Prezidentas mano, kad reikiamo sprendimo nepriėmę politikai nedirbo savo darbo ir neįvykdė pažado. G. Nausėda tikisi, kad trečiadienį Seimas nebekartos tos klaidos.

„Tikiuosi, kad užteks ir sveiko proto, ir, pagaliau, sąžinės jausmo, kad šiandien tas sprendimas būtų priimtas ir mes nustotume pykdyti visuomenę ten, kur tai yra visai nereikalinga, kenksminga visomis to žodžio prasmėmis“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA

Jis žadėjo, kad jeigu tai nebus padaryta, iniciatyvos imsis pati Prezidentūra.

„Jeigu Seimas nepriims sprendimo, jeigu jie yra vienas kito atžvilgiu alergiški, tiksliau, pasiūlymų atžvilgiu alergiški, tai gal mes pateiksime tokį įstatymo pakeitimą ir teiksime jį Seimui, bet aš labai noriu tikėtis, kad šito nereikės“, – sakė G. Nausėda.

Antradienį Seime įstrigo siūlymas ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams mokėti nuo 50 iki 100 proc. didesnius atlyginimus karantino laikotarpiu.

Per priėmimo procedūrą pritarta konservatorių Antano Matulo ir Raimundo Martinėlio pataisai, kad paskelbus karantiną visiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams būtų mokama 50 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies dydžio priedas. Tiems, kurie dirba su ypač pavojinga užkrečiamąja liga sergančiais pacientais ar vykdo epidemijų profilaktiką, būtų skiriami nuo 100 iki 150 proc. priedai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pritarus šiai pataisai, valdantieji nesiregistravo viso projekto priėmimui, todėl nepavyko surinkti būtino minimalaus 71 Seimo nario skaičiaus.

Pateikė naują pasiūlymą: antradienį žada priimti

Valdantieji trečiadienį pateikė naują siūlymą didinti koronaviruso židiniuose dirbančių medikų algas. Naują iniciatyvą „valstiečių“ atstovai registravo kitą dieną po to, kai Seime panaši iniciatyva žlugo dėl valdančiųjų ir opozicijos ginčo. 

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė „valstietė“ Astos Kubilienė bei jos frakcijos kolega Darius Kaminskas registravo pataisą, kad ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams atlyginimų koeficientai būtų didinami nuo 60 iki 100 procentų.

REKLAMA

Atlyginimai būtų keliami atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, darbo krūvį. Padidinti atlyginimai būtų skaičiuojami nuo karantino pradžios. Karantinas siekiant šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą paskelbtas kovo 16 dieną.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis BNS sakė garantuojantis, kad naujai registruotas projektas bus priimtas kitą antradienį.

„Antradienį įstatymas bus priimtas, aš dėl to esu tikras, nes mes su visais dabar dėliojamės ir balsus skaičiuojamės, galės ištraukinėti (opozicija – BNS) kiek nori korteles. Įstatymas bus priimtas antradienį, man tai nekelia abejonių“, – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

„Valstiečių“ vadovas kritikavo opozicijos atstovus, sakydamas, kad savo siūlymu atlyginimus kelti visiems medikams jie „padarė taip, kad už įstatymą buvo neįmanoma balsuot“, ir „jiems visiškai nusispjaut, kiek tai kainuoja pinigų“.

R. Karbauskis taip pat teigė, kad smarkiai didinti algas medikams, kurie tiesiogiai nedirba su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais, būtų nesąžininga kitų viešojo sektoriaus darbuotojų, turinčių tokias pat grėsmes užsikrėsti virusu, pvz., policininkų, atžvilgiu.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė BNS komentuodama situaciją pažymėjo, kad siūlomas sprendimas galios nuo karantino paskelbimo pradžios, tad nėra esminio skirtumo, ar jis būtų priimtas šią, ar kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra planas, kad jis artimiausiame posėdyje, o jis numatytas antradienį, balandžio 7 dieną, grįžti prie šių įstatymo projektų. Esminis dalykas, aš manau, kad (įsigalios – BNS) ne nuo priėmimo datos, o nuo karantino pradžios turėtų veikti šito įstatymo įsigaliojimas. Karantinas paskelbtas kovo 16 dieną“, – sakė vicepirmininkė.

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis trečiadienį paskelbė kreipimąsi į Seimo narius, kuriame apgailestauja dėl antradienio situacijos.

„Krizės akivaizdoje visi vedami, tikiu, gerų ketinimų pademonstravome susipriešinimą, kurio rezultatas – nepriimtas įstatymas, kuriuo turėjo būti pakelti atlyginimai medikams karantino laikotarpiu. Negebėdami ištesėti pažado – pakertame pasitikėjimą visu parlamentu ir netgi valstybe. Dėl to nuoširdžiai apgailestauju, tačiau sprendimas privalo būti rastas“, – į Seimo narius kreipėsi TS-LKD vadovas.

Konservatorių lyderis skelbia su opozicijos atstovais surinkęs parašus, kad dar šią savaitę būtų kviečiamas neeilinis posėdis ir priimti sprendimai dėl medikų atlyginimų kėlimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų