REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izoliacija, visiems, grįžtantiems iš užsienio, šiuo metu yra privaloma. Dalis žmonių glaudžiasi viešbučiuose, kiti – savo namuose. Tiesa, nors izoliacijoje viešbučiuose tautiečiai gyvena dar vos parą, bet nusikaltimų, nusiskundimų ir viešai transliuojamo nepasitenkino yra itin daug. Visgi skundžiasi ne visi, iš tolimų kraštų grįžę žmonės džiaugiasi, kad Lietuvoje blogiau tikrai nebus. 

Izoliacija, visiems, grįžtantiems iš užsienio, šiuo metu yra privaloma. Dalis žmonių glaudžiasi viešbučiuose, kiti – savo namuose. Tiesa, nors izoliacijoje viešbučiuose tautiečiai gyvena dar vos parą, bet nusikaltimų, nusiskundimų ir viešai transliuojamo nepasitenkino yra itin daug. Visgi skundžiasi ne visi, iš tolimų kraštų grįžę žmonės džiaugiasi, kad Lietuvoje blogiau tikrai nebus. 

REKLAMA

Gyvenimas užsidarius kambaryje viename iš sostinės viešbučių nėra toks baisus, kaip pasakojama, tikina antradienį vakare iš Nigerijos, per Turkiją paskutiniu lėktuvu grįžęs Laurynas. Jaunas IT specialistas džiaugiasi, kad pavyko pasprukti iš Nigerijos sostinės Abudžos, kur dirbo paskutinius porą metų. 

Ten, pasak jo, viruso protrūkis tik prasideda ir jis bus tikrai blogesnis nei Lietuvoje ar kokioje kitoje Europos valstybėje. Krizė ir galimos smurto protrūkis, pasak jauno specialisto, ten beveik neišvengiamas, todėl jis suskubo grįžti namo.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu glaudžiamės lenkų kultūros namuose, Naugarduko gatvėje. Į šį viešbutį mus atvežė vakar vėlai vakare. Esu patenkintas tuo, kaip mus pasitiko oro uoste, nors ir teko palaukti. Nusileido vienu metu trys lėktuvai, tai buvo šiokio tokio sujudimo, bet viskas vyko gana sklandžiai. Lėktuvas iš Stambulo nusileido apie 18 val., o viešbutyje mes buvome apie 22 val. užtruko, bet ką padarysi. Tiesa, vakare valgyti jau nieko negavome, tai su kaimyne pasidalijome vandeniu ir riešutais“, – pasakojo jaunas vyras. 

REKLAMA

Jis tikino, kad iš Nigerijos, kur gyveno, išvykti pavyko paskutiniu lėktuvu. Vos jam pakilus buvo uždaryti visi oro uostai. Manoma, kad tai šaliai gresia itin didelis koronaviruso protrūkis. O štai Stambulo oro uoste, kur persėdo į kitą lėktuvą, jokio rimto patikrinimo vyras nesulaukė, rimčiausias, kai teko eiti per termovizorių, buvo būtent Vilniuje. 

„Oro uoste buvo vandens, ilgai laukėme bagažo, ėjome per patikrą. Vos nusileidus buvo paaiškinta, kad turintys temperatūros bus vežami į ligoninę, liepė užpildyti detalias anketas. Kareiviai reguliavo „srautą“.

REKLAMA
REKLAMA

Supratau, kad reikia paskambinti į savo savivaldybę, maniškė – Vilniaus rajono. Ten atsiliepęs žmogus man pasakė, kad aš ir dar keturi žmonės dviem ekipažais būsime nugabenti į viešbutį. Vienu ekipažu važiavo moteris su dviem vaikais, kitu aš ir dar viena mergina. Tiesa, laukiant bagažo visi žmonės buvo vienoje vietoje..jų buvo daug. 

Mes buvome paskutiniai, kurie paliko oro uostą. Atvykę į viešbutį jau maisto jokio negavome, bet buvome apgyvendinti po vieną. Mano kambaryje yra trys lovos, stoginiai langai, internetas. Išeiti į koridorių negaliu, prieš paliekant oro uostą privalėjome pasirašyti raštą, kuriame rašoma, kokia bus administracinė ar baudžiamoji atsakomybė, jei pažeisime karantiną“, – sakė Laurynas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar, pasak vyro, 14 dienų teks laukti, o vėliau jis tikisi, kad bus išleistas namo. Jis sakė negalįs skųstis, nes kambarys tikrai geras, ne taip, kaip kitur, kur girdisi raudos apie po penkis viename kambaryje gyvenančius žmones. 

„Savivaldybės išsivežiojo savus žmones. Man, manau pasisekė. Giminaičiai gali atnešti lauknešėlius visą dieną, pusryčius taip pat gavau, jie tikrai normalūs: mėsa, sūris, dešrelės. Juos padeda prie durų, nueina, o vėliau į kambarį paskambina ir pasako, kad pasiimkite maistą, jis paruoštas. Į koridorių išeiti negalima, kvėpuoti grynu oru galiu atsidaręs langą“, – aiškino izoliacijoje gyvenantis vyras. 

REKLAMA

Jis aiškino, kad geriau karantinuotis, nei laukti blogiausio. „Uždaro, tai uždaro, jei esi mastantis žmogus, supranti, kodėl tave uždaro. Reikia apsisaugoti, bet kai kurie to nesupranta. Viešbutis, kuriame esu yra pilnas izoliuotų žmonių, ant visų durų užkabinti raštai su užrašu COVID -19“, – pranešė jis.

Anot jo, nuotaika kol kas yra gera, kambaryje įsirengė net mankštinimosi kampelį, o ir darbų – nenutrauks. 

Izoliacija yra privaloma

Nuo antradienio Aurelijaus Verygos sprendimu, visoms sveikatos priežiūros įstaigoms nurodyta informuoti atitinkamos savivaldybės administraciją apie gyventojus, kuriems pasireiškė lengvi COVID-19 simptomai ir kurių būklė leidžia juos gydyti ambulatoriškai ir kurie turi būti pervežami į savivaldybių parengtas patalpas.

REKLAMA

Be to, nuo antradienio visos savivaldybės, kurių teritorijoje yra tarptautiniai sienos kirtimo punktai, įpareigotos visą parą užtikrinti grįžusiųjų pervežimą iš oro uostų, jūrų uosto, kitų pasienio punktų į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos numatytas patalpas.

Savivaldybėms taip pat nurodyta pasirūpinti tinkamomis žmones izoliuoti patalpomis ir užtikrintų jų maitinimą. Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras įpareigotas organizuoti minėtų patalpų apsaugą bei viešąją tvarką.

Tiesa, įsakymą priverstinai karantinuoti iš užsienio parvykusius Lietuvos piliečius, savivaldybės vadina chaotišku. Tuo metu Vyriausybės atstovas žada, kad bus ieškoma sprendimų, kaip procesą supaprastinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės ekstremalių situacijų centro atstovas Giedrius Surplys teigė, jog kylančios problemos yra žinomos ir Vyriausybė ieško sprendimo.

Antradienį įsigaliojus reikalavimui priverstinai izoliuoti iš užsienio parvykusius asmenis, žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie prastas sąlygas viešbučiuose, nerimaujant, kad ilgai bendrose patalpose turintys praleisti atvykėliai gali vienas nuo kito užsikrėsti.

Trečiadienio naktį viename Vilniaus viešbutyje kilo muštynės, vienas žmogus sužalotas peiliu.

Taip pat paskelbtos naujos rekomendacijos ir nurodymai, kaip elgtis viešose vietoje. Rekomenduojama viešose vietose dėvėti medicinines kaukes, išskyrus vairuojant motorines transporto priemones.

REKLAMA

Nesant galimybės dėvėti medicininę kaukę, galima naudoti medžiaginę kaukę, dengiančią nosį ir burną. Taip pat rekomenduojama viešose vietose, kur liečiami daiktai, dėvėti vienkartines pirštines.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 23 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: tai – asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA

Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Asmenys, vyresni nei 65 metai amžiaus, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą.

Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų