REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Karantino zonoje Italijoje gyvenanti lietuvė operos solistė Julija Samsonova-Khayet (tv3.lt fotomontažas)

Šiaurės Italijoje sekmadienį buvo paskelbtas karantinas ir apribotas judėjimas visame Lombardijos regione bei kitose zonose. Prieš paskelbiant karantiną šimtai keleivių skubėjo įšokti į paskutinį traukinį, kad neliktų raudonojoje zonoje, o tai sukėlė transporto chaosą. 20 metų Italijoje gyvenanti lietuvė operos solistė Julija Samsonova-Khayet tv3.lt teigė, kad savaitgalį kilo nereikalinga panika.

669

Šiaurės Italijoje sekmadienį buvo paskelbtas karantinas ir apribotas judėjimas visame Lombardijos regione bei kitose zonose. Prieš paskelbiant karantiną šimtai keleivių skubėjo įšokti į paskutinį traukinį, kad neliktų raudonojoje zonoje, o tai sukėlė transporto chaosą. 20 metų Italijoje gyvenanti lietuvė operos solistė Julija Samsonova-Khayet tv3.lt teigė, kad savaitgalį kilo nereikalinga panika.

REKLAMA

Žmonės bijojo, kad nebegalės išvykti ir grįžti į namus, o tai yra netiesa. Lombardijos regione daug asmenų atvyksta darbo reikalais ir jie bijojo likti uždaryti viešbutyje, todėl skubėjo išvykti iš raudonosios zonos pas savo šeimas.

„Prieš vidurnaktį paskelbiant įsakymą valdžia dar pasakė, kad visos ligoninės yra pilnos ir nėra lovų intensyviai priežiūrai bei trūksta gydymo aparatūros. Buvo pasakyta, kad nėra galimybių padėti žmonėms, todėl išsigandę gyventojai skubėjo išvažiuoti“, – prisiminė J. Samsonova-Khayet.

REKLAMA
REKLAMA

Italijos vyriausybė sekmadienį paskelbė karantino zoną visame Lombardijos regione ir keturiolikoje Šiaurės ir Centrinės Italijos provincijų, įskaitant Milaną ir Veneciją. Šioje zonoje draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš teritorijos be pagrįstos neatidėliotinos priežasties, tačiau iš karantino zonos užsienio šalių piliečiai gali išvykti namo.

REKLAMA

Kovodama su viruso plitimu Italija taip pat visoje savo teritorijoje uždarė mokyklas, muziejus, kino teatrus, teatrus, naktinius klubus, kazino ir kitas pasilinksminimo vietas. Nepaprastosios priemonės turėtų būti taikomos iki balandžio 3 dienos. Karantino paskelbimas tiesiogiai paveiks 16 mln. žmonių šalies klestinčioje šiaurinėje dalyje, įskaitant Lombardiją ir mažiausiai 14 provincijų kaimyniniuose regionuose.

Lietuvė operos solistė gyvena nežinioje: viskas kaip filme

Milano centre gyvenanti operos solistė tv3.lt pripažino gyvenanti nežinioje. Moteris ir jos šeima kol kas jaučiasi puikiai ir koronavirusu nėra užsikrėtę, tačiau jaudinasi dėl rytojaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Nežinau, galbūt rytoj jau būsiu užsikrėtusi ir reikės eiti į ligoninę, bet kol kas man situacija atrodo nereali. Mes nematome sergančių žmonių, greitosios pagalbos automobilių. Žiūrime televiziją, stebime žinias ir atrodo kaip paraleli situacija, kaip koks filmas.

Kol kas mieste viskas gerai – parduotuvės atidarytos, juose pilna maisto. Visa mūsų šeima esame namuose, nes teatrai uždaryti, taip pat ir kur aš dirbu „La Scala“, mokyklos taip pat nedirba iki balandžio mėnesio. Ugdymo įstaigos planuoja mokyti nuotoliniu būdu ir mokslo metus baigti internetu“, – kalbėjo pašnekovė.

Operos solistė pažymėjo, jog valdžia stengiasi apriboti judėjimą Šiaurės Italijoje ir kitose regionuose, tačiau vietiniai gyventojai į tai nekreipia dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt būtų geriau, kad uždraustų griežtai ir neleistų išeiti iš tų zonų, gal tada būtų rezultatas. Dabar žmonės čia tikrai neklauso ir visur keliauja. Italų toks charakteris – jie laisvi ir jie nenori klausyti apribojimų. Čia labai demokratiška šalis ir jie neįpratę girdėti diktatūrinių dalykų.

Šeštadienį matėm, kaip picerija buvo pilna žmonių. Italams labai sunku kažką uždrausti. Jie negali atsisakyti bendravimo, ledų, picos.

Mes su šeima daugiau būname namuose – neiname į restoranus, parduotuves ar kitas uždaras erdves. Bet italai lankosi visur. Mes su vaiku tik išeiname pasivaikščioti į parką, nes labai sunku nuolat sėdėti namuose. Gatvėse jaučiasi, kad mažiau žmonių, bet parkuose pilna.

REKLAMA

Kiti sako man, kodėl einame su vaiku į tokią vietą, bet kaip galima vaikui uždrausti žaisti, gyventi. Jis turi jausti, kad gyvenimas tęsiasi ir tikėti ateitimi“, – sakė pašnekovė.

Moteris dukrai sukūrė internetinę draugų grupę, kurioje kasdien susiskambina su draugais ir pabendrauja: „Šiaip Milanas didžiulis ir susitikti sunku, bet ir dėl koronaviruso geriau, kad taip bendrautų vaikai“.

Atšaukė koncertus Vilniuje: bijojo, kad viruso neperduotų ir mamai

Operos solistė J. Samsonova-Khayet kovo viduryje turėjo atvykti į Vilnių – aplankyti čia gyvenančią mamą ir surengti tris koncertus, tačiau viską atšaukė.

REKLAMA

„Nusprendžiau nevažiuoti. Galbūt aš turiu tą virusą, tačiau jo nejaučiu ir tikrai nenorėčiau jo perduoti savo mamai ar kitiems žmonėms. Mano mama neturi stiprios sveikatos, turi ir kitų ligų, tai tikrai būtų baisu.

Esu atsakingas žmogus ir tikrai nenorėčiau grįžus į Lietuvą kažkam padovanoti koronavirusą. Kol kas mes sėdime namuose ir jaučiamės gerai – galbūt ir nežinome, ar sergame“, – sakė moteris.

Italijoje gyvenančios lietuvės du draugai jau yra užsikrėtę koronavirusu. Vienas draugas buvo iš pirmųjų Italijoje užsikrėtusių žmonių. Pasak pašnekovės, pirmiausia jis susirgo plaučių uždegimu, pakilo temperatūra, jautėsi blogai, tačiau tris savaites niekas nedarė tyrimų dėl koronaviruso. Tik po trijų savaičių padarė tyrimus ir atsakymas buvo teigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tuomet uždarė visą „La Scalos“ teatrą, nes jis yra vienas iš mūsų solistų. Padarė tyrimus ir kitiems, kurie kontaktavo su juo, bet tyrimai buvo neigiami. Aš su juo bendravau prieš ligą, tai neatsidūriau tame sąraše.

Jis gydėsi namuose. Dabar jau jaučiasi gerai ir nebeturi temperatūros. Vis mums parašo, kad neturi viruso bijoti“, – teigė J. Samsonova-Khayet.

Koronavirusu taip pat užsikrėtė solistės draugė vienos Milano gydymo įstaigos chirurgė: „Prieš dvi dienas mums paskambino jos dukra ir pasakė, kad mama jaučiasi blogai. Turi labai aukštą temperatūrą. Kol kas ji gydosi namuose. Vakar dar paskambinau jiems ir paklausiau, kaip jaučiasi – tai pasakė, kad dar blogiau. Bet ji pati chirurgė, manau, kad žino, kaip ir ką daryti“.

REKLAMA

Centrinėje Italijoje – taip pat jaučiamas nerimas

Centrinėje Italijos dalyje, Umbrijos zonoje, su šeima gyvenanti kita lietuvė Aušra (pavardė redakcijai žinoma – aut.past.) teigė, kad situacija ten geresnė ir apribojimų taikoma mažiau, tačiau jaučiasi, kad gyventojus sukaustė nerimas.

„Žmonės yra panikoje. Tas jaučiasi, nes gatvės ištuštėjusios, restoranai uždaryti, kinas, teatrai nedirba. Gyventojai kalba, kad labai keista situacija. Žmonės stengiasi plauti rankas ir daugiau būti namie.

Iš pradžių visi galvojo, kad virusas greitai praeis, bet dabar jau sudėtingesnė situacija. Ir visi jau bijo ateinančios krizės, nes viskas sustojo. Viskas atrodo labai keistai, kaip kokiame filme. Pradedi bijoti kitų žmonių, šalintis jų. Patys italai kalba, kad virusas paveiks jų charakterį ir bendravimo stilių“, – sakė Aušra.

REKLAMA

Lietuvės dukra studijuoja Milane, tačiau visos mokyklos uždarytos ir paskaitos nevyksta. Dukra sugrįžo pas šeimą prieš Italijoje paskelbiant karantiną.

Aušra su dukra šeštadienį iš Romos parskrido į Lietuvą. Moteris teigė, kad nebuvo jokio patikrinimo ir jokių užklausų. Tačiau pašnekovė tikino, kad žino visas rekomendacijas ir save izoliuos, nesilankys viešose vietose, laikysis atstumo nuo kitų žmonių, stengsis laikytis higienos reikalavimų ir, žinoma, stebės savo sveikatą.

Planuoja sugrąžinti Italijoje esančius lietuvius

Italijos Vyriausybei paskelbus karantino zoną dalyje šalies regionų ir atšaukiant skrydžius į juos, pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatė naujausias saugumo priemones siekiant suvaldyti viruso plitimą šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu A. Veryga pastebėjo, kad jau tariamasi su Užsienio reikalų ministerija dėl Italijoje esančių gyventojų sugrąžinimo namo.

„Girdėjom naujienas apie atšaukiamus skrydžius iš paveiktų Italijos regionų, tad tariamės su Užsienio reikalų ministerija, žiūrėsime, kaip toliau elgtis su mūsų gyventojais.

Jei jie tikrai neturi galimybės, kaip grįžti, žiūrėsime, kaip juos saugiai parsigabenti namo, kad jie nesugalvotų grįžti tokiais būdais, kurie yra dar labiau pavojingi nei skrydis, kai labai lengva atsekti.

Deriname, kad visi mūsų gyventojai, kurie yra išvykę per telekomunikacijų bendroves gautų informacines žinutes, kaip elgtis, ką turėtų daryti, jei kažkas atsitiktų", – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Italijoje nuo koronaviruso mirė 366 žmonės

Italijos Vyriausybė sekmadienį paskelbė karantino zoną visame Lombardijos regione ir 14-oje Šiaurės ir Centrinės Italijos provincijų: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell'Emilia, Rimini, Pessaro e Urbino, Allesandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia.

Šioje zonoje draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš teritorijos be pagrįstos neatidėliotinos priežasties, tačiau iš karantino zonos užsienio šalių piliečiai gali išvykti namo. Italijos Vyriausybė taip pat rekomendavo atsisakyti visų kelionių Italijoje.

Atsižvelgdama į naujausią informaciją, gautą iš Italijos institucijų dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo, Lietuvos užsienio reikalų ministerija sekmadienį sugriežtino savo rekomendacijas ir nerekomenduoja vykti į šią šalį. Italijoje sekmadienį nuo koronaviruso mirė 133 žmonės.

REKLAMA

Šiuo metu šalyje užfiksuota 366 mirties nuo koronoviruso atvejų, o užkrėtimų skaičius sekmadienį pasiekė vienos dienos rekordą – 1 492. Iš viso šalyje iki šiol užregistruoti 7 375 susirgimo atvejai.

Italija yra pirmoje vietoje pagal mirčių nuo koronaviruso skaičių tarp visų šalių, išskyrus Kiniją, bei užima antrą vietą pagal susirgimų COVID-19 skaičių. Šiuo metu Lietuvoje nustatytas vienas koronaviruso atvejis – jis praėjusį penktadienį diagnozuotas iš Italijos grįžusiai 39-erių šiaulietei.

 Iš viso dėl įtariamo koronaviruso yra atlikta 260 mėginių, visi atsakymai yra neigiami. Prevenciškai grįžę iš rizikos regionų yra stebimi 5390 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų