REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso protrūkis sutrikdė lietuvės atostogas kruiziniame laive. Laivas turėjo prisišvartuoti Indijos ir Šri Lankos uostuose, tačiau, dėl viruso grėsmės, yra priverstas keisti savo maršrutą. Kelionę lietuvei pardavęs Rimvydas Širvinskas-Makalius teigia, kad turistų kelionė dėl šių nesklandumų nenukentės, o maršruto pakeitimai yra įprasta praktika.

Koronaviruso protrūkis sutrikdė lietuvės atostogas kruiziniame laive. Laivas turėjo prisišvartuoti Indijos ir Šri Lankos uostuose, tačiau, dėl viruso grėsmės, yra priverstas keisti savo maršrutą. Kelionę lietuvei pardavęs Rimvydas Širvinskas-Makalius teigia, kad turistų kelionė dėl šių nesklandumų nenukentės, o maršruto pakeitimai yra įprasta praktika.

REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt susisiekė Gabrielė, kuri norėjo džiaugtis svajonių atostogomis kruize per Aziją. Tačiau pilną malonių įspūdžių pasiūlyti turėjusią kelionę sutrikdė koronavirusas – nors laive nėra nė vieno užsikrėtusio žmogaus, miestai neįsileidžia laivo į savo uostus ir turistai yra įkalinti plaukiančiame laive.

Patikino, kad viskas bus gerai

Mergina kelionę pirko iš „Makaliaus“ kelionių agentūros. Vasario 27 d. Singapūre prasidėjusi kelionė truks iki kovo 12 d. Turistai su įmonės „MSC“ laivu „Splendida“ turėjo plaukti ir išlipti Tailande, Šri Lankoje, Indijoje, Omane, Abu Dabyje, o kelionę užbaigti Dubajuje.

REKLAMA
REKLAMA

Gabrielė pasakojo, kad prasidėjus koronaviruso protrūkiui, ji jau turėjo nusipirkusi kelionę. Mergina susisiekė su kelionių agentūros vadybininke, kuri teigė, kad kelionę atšaukti galima, tačiau, pagal sutarties sąlygas, nebus grąžinta visa sumokėta suma.

REKLAMA

Vadybininkė merginai sakė, kad ne ji pirma kreipiasi dėl kelionės kruiziniu laivu, tačiau „MSC“ patikino, kad koronavirusas nekoreguos kelionės planų.

„Aš jai pasakiau, kad man ne virusas baisu, o tai, kad yra tokia galimybė laive uždarytai sėdėti. Tai patikino, kad viskas bus gerai“, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo Gabrielė.

Sužinojo iš restorano darbuotojų

Kelionės pradžia merginai ir kitiems lietuviams nežadėjo nieko blogo. Turistai aplankė Singapūrą, nuplaukė iki Tailando salos Puketo, praleido ten dieną, sėdo atgal į laivą ir turėjo plaukti į Šri Lankos miestą Kolombą.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad Kolombe laivas nestos, keleiviai sužinojo vakarieniaudami laivo restorane. Nors Gabrielei gaila, kad nepamatys egzotiškosios Šri Lankos, mergina tvirtina, kad dar skaudžiau išgyvena kai kurie laivo darbuotojai.

„Gaila žmonių, kurie dirba čia ir Šri Lanka yra jų gimtoji šalis. Jie ten turėjo išlipti ir pasimatyti su savo šeimomis“, – pasakojo mergina.

Tačiau kruizinio laivo nusprendė nepriimti ne tik Kolombas. Apie tai, kad kita stotelė – Indijoje įsikūręs miestas Kočis – taip pat atsisako į savo uostą įsileisti, keleiviams oficialiai nebuvo pranešta. Pašnekovė tvirtina, kad šią informaciją sužinojo iš restorano darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuotaikos labai nefainos, nes labai laukėme apsilankymo Šri Lankoje ir Indijoje“, – sakė Gabrielė.

Nuo vasario 27 d. iki kovo 8 d. turistai turėjo aplankyti keturis miestus ir praleisti šešias dienas jūroje. Dabar turistai aplankė tik du miestus ir jūroje praleis aštuonias dienas. Tačiau šis skaičius gali išaugti, nes iki šiol nėra aišku, ar laivą priims Omano miestas Muskatas, Jungtiniuose Arabų Emyratuose esantis Abu Dabis ir paskutinė stotelė – Dubajus.

„Panikos pačios kaip ir nėra, nes niekas neserga laive. Tačiau atostogos sugadintos, o jos ne vieną ir ne du eurus kainavo. Paguoda būtų, kad kiti uostai priimtų“, – vylėsi mergina.

REKLAMA

Daugelis pabūgo kelionės

Nors „Splendida“ talpina 4 tūkst. keleivių, daugelis turistų pabūgo koronaviruso grėsmės ir kelionės atsisakė. Pasak Gabrielės, šiuo metu laive plaukia tik apie tūkstantis keleivių.

Mergina įsitikinusi, kad kelionių agentūra galėjo atšaukti kelionę arba pakeisti kelionės datą. Gabrielė tikina, kad jai pavyko susisiekti su kelione organizavusiu R. Širvinsku-Makaliumi, kuris patikino, kad informaciją iš „MSC“ gauna tik po kelių parų, o apie tai, kad atšaukti sustojimai Indijoje ir Šri Lankoje, pranešta jau kelionei prasidėjus. Mergina informuota, kad už Indijos vizą sumokėti pinigai jai bus grąžinti.

Gabrielė girdėjo, kad „MSC“ keleivių ūpą bandys pakelti duodama pinigų keleiviams, kuriais bus galima atsiskaityti laive bei pasiūlys nemokamų filmų.

REKLAMA

„Bet Šri Lankos ir Indijos aš nebepamatysiu“, – sielojosi mergina.

Maršruto pakeitimas – įprasta praktika

R. Širvinskas naujienų portalui tv3.lt sakė, kad tokių atvejų, kai kruizinis laivas nestoja viename ar kitame iš anksto suplanuotame uoste, pasitaiko.

„Kartais kruizų maršrutuose pasitaiko kažkokių pakeitimų dėl uostų sprendimo, dėl pačių kruizų įmonės sprendimų. Todėl dažnai uostai, miestai, kuriuose laivas sustoja, 8, 9 ar 10 valandų, būna pakeičiami į kažką kitą arba, jei dėl pačios įmonės kaltės nesustojo, tokiu atveju, kruizų kompanija pasiūlo kompensaciją“, – pasakojo R. Širvinskas.

Pasak kelionių organizatoriaus, įmonė dažniausiai kaip kompensaciją siūlo kokią nors sumą, kurią keleiviai gali išleisti laivo pramogoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo konkrečiu atveju, R. Širvinsko žiniomis, Kočio miestas paprašė visų keliautojų medicininės analizės, tad „MSC“ nusprendė šiame uoste nestoti ir vietoje to sustoti dar viename Omano uoste. R. Širvinsko teigimu, dėl ko nuspręsta nestoti Šri Lankoje, jis nežino, o ir pati įmonė jo neinformuoja, šią informaciją jis sužinojo iš laive plaukiančios merginos.

Pasak kelionių organizatoriaus, keleiviai pirmiausia turi kreiptis į laivo administraciją ir klausti, dėl kokių priežasčių nestojama viename ar kitame mieste, ar bus kažkoks maršruto pakeitimas ar kompensacija.

„Matote, mes su klientais susisiekti negalime, jie plaukia, ne visi turi internetą, nebūna ryšio ir panašiai. Visą aktualiausią informaciją yra įsipareigojusi suteikti laivo įgula“, – kalbėjo R. Širvinskas.

REKLAMA

Pašnekovas pakartojo, kad praktika keisti kruizinio laivo maršrutą yra gana įprasta šioje rinkoje, jam pačiam yra tekę plaukti laivu, kuris pakeitė maršrutą.

Veryga: Lietuva kruiziniams laivams pasiruošusi

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad jei turistai iš Lietuvos žino, kad kruizinis laivas vyks į tas šalis, kuriose yra koronaviruso židiniai, rekomenduojama tokių kelionių atsisakyti.

Netrukus ir Lietuvoje prasidės kruizinių laivų sezonas. A. Verygos tikinimu, tam jau pasiruošta.

„Klaipėda ruošiasi, žino, iš kur atkeliaus kruiziniai laivai. Ir savivaldybė ruošiasi, ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ruošiasi“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Anot jo, žinoma, iš kur į uostamiestį atvyks pirmasis šio sezono kruizinis laivas. Jis, pasak A. Verygos, neplauks pro tas šalis, kuriose užfiksuotas koronaviruso protrūkis, tad ir papildomų rekomendacijų nėra. Ministras visų keliaujančių ar einančių į masinio susibūrimo vietas prašė laikytis higienos reikalavimų ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų.

„Nesvarbu, ar tai laivas, ar lėktuvas, ar parduotuvė, reikia laikytis tų pačių rekomendacijų“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų