REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai linkę nepatikusias kalėdines dovanas arba perdovanoti, arba paslėpti kažkur namuose. Grąžinti nepatikusio daikto dažniausiai negalima, nes tautiečiai nėra linkę prie dovanos pridėti pirkimo čekio ar garantinio lapo. 

Lietuviai linkę nepatikusias kalėdines dovanas arba perdovanoti, arba paslėpti kažkur namuose. Grąžinti nepatikusio daikto dažniausiai negalima, nes tautiečiai nėra linkę prie dovanos pridėti pirkimo čekio ar garantinio lapo. 

REKLAMA

Pagal įstatymus, prekę pardavėjui galima grąžinti per 14 dienų. Norint prekę grąžinti, reikia turėti pirkimo kvitą. Pagal šiuos reikalavimus galima grąžinti tik tas prekes, kurios nepatenka į negrąžinamų prekių sąrašą.

Neturime tokio įpročio

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė portalui tv3.lt sakė, kad lietuviai nėra įpratę prie dovanų palikti pirkimo čekio.

„Mūsų tyrimai rodo, kad mes ilgą laiką negalėjome leisti labai daug lėšų dovanai, jos buvo labai simbolinės. Dabar darosi mažiau simbolinės“, – kalbėjo J. Cvilikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Swedbank“ atstovės, dabar žmonės gali sau leisti brangesnes ir praktiškesnes dovanas, tačiau pirkimo čekių neprideda, nes neturi tokio įpročio.

REKLAMA

„Bet aš neatmetu galimybės, kad ilgainiui ir mes pradėsime pridėti čekį, nes vis daugiau dovanojame praktiškų dalykų“, – įsitikinusi pašnekovė.

J. Cvilikienė teigė, kad Vakaruose praktika prie dovanų pridėti pirkimo čekį daug dažnesnė. Tai ypač aktualu Jungtinėse Valstijose, kur, anot pašnekovės, pernai buvo grąžinta dovanų už 90 mlrd. dolerių. J. Cvilikienės nuomone, amerikiečiams tai tapo įprasta dėl to, kad ten daug didesnis vartojimas ir dovanojamų dovanų kiekis.

J. Cvilikienė teigia, kad tokia praktika būtų naudinga ir Lietuvoje, nes vis dažniau tautiečiai vieni kitiems dovanoja virtuvinę ar kitokią buitinę techniką.

REKLAMA
REKLAMA

„Visai būtų pravartu pridėti bent jau garantinį čekį, tokiu būdu suteiksime žmogui galimybę pasikeisti į kitą modelį, galų gale, leisime pasinaudoti garantiniais dalykais. Mes dabar nesuteikiame tokios galimybės, pas mus nėra tokio įpročio“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot J. Cvilikienės, tyrimai rodo, kad nenorimas dovanas lietuviai dažniausiai arba perdovanoja, arba jas paslepia kažkur namuose.

„Dovanojant brangesnę dovaną, verta pagalvoti ir apie tai, kas padėtų dovanos gavėjui ja geriau pasinaudoti”, – tvirtino J. Cvilikienė.

Negalima grąžinti knygų ir pižamų

Vartotojas, norintis grąžinti nepatikusią dovaną, pirmiausia turi pasidomėti, ar jis gali ją grąžinti pardavėjui ir, ar dovana nepatenka į negrąžinamų prekių sąrašą. Jei dėl to abejoja, derėtų pasiteirauti Vartotojų teisių apsaugos tarnybos. Po praėjusių 14 dienų, vartotojas gali grąžinti prekę nebent sutikus pardavėjui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint grąžinti dovaną, vertėtų kreiptis į artimuosius, kurie dovanojo ir paprašyti pirkimo kvito, bankinio pavedimo kopijos ar kito pirkimą patvirtinančio dokumento.

Į negrąžinamų prekių sąrašą patenka tabako gaminiai, parfumerija ir kosmetika, fotografijos ir kinematografijos prekės, knygos, audiniai, kiliminė grindų danga, megzti apatiniai drabužiai, kūdikių drabužėliai, pėdkelnės, kojinės, puskojinės, naktiniai marškiniai ir pižamos, liemenėlės ir korsetai, perlai, brangakmeniai ir taurieji metalai, laikrodžiai, žaislai, baldai, muzikos instrumentai ir kitos prekės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų