REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialu – Lietuva su Amerikos Vyriausybe sukirto rankomis dėl vieno brangiausių pirkinių mūsų kariuomenės istorijoje. Po poros metų į Lietuvos teritoriją pradės riedėti šarvuoti amerikietiški visureigiai. Iš viso gigantiški,  prieštankiniais, o gal būt ateityje net ir priešlėktuviniais pabūklais ginkluotos mašinos mūsų šaliai kainuos 145 milijonus eurų.

Oficialu – Lietuva su Amerikos Vyriausybe sukirto rankomis dėl vieno brangiausių pirkinių mūsų kariuomenės istorijoje. Po poros metų į Lietuvos teritoriją pradės riedėti šarvuoti amerikietiški visureigiai. Iš viso gigantiški,  prieštankiniais, o gal būt ateityje net ir priešlėktuviniais pabūklais ginkluotos mašinos mūsų šaliai kainuos 145 milijonus eurų.

REKLAMA

Šarvuotas visureigis JLTV atvyko į mūsų šalį. Tokių, beveik 10 tonų sveriančių ir daugiau nei 100 kilometrų per valandą greitį išvystančių monstrų Lietuva iš amerikiečių žada įsigyti 200.

Apie tai, jog mūsų šalies kariuomenės šarvuotų visureigių parką reikia atnaujinti pradėta kalbėti dar prieš kelerius metus, o šiandien tai jau tampa realybe. Lietuva su Jungtinių Amerikos Valstijų vyriausybe sukirto rankomis ir padėjo parašus ant 145 milijonų eurų vertės sutarties. Po pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ tai yra antras brangiausias pirkinys kariuomenės istorijoje. Pirmosios mašinos į mūsų šalį įriedės 2021-ųjų pabaigoje, o paskutinės – 2024 metais. Sutartyje numatyta, jog prireikus kariuomenė galės pasipildyti dar 300 vienetų. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, jog JLTV bus skiriamos sausumos ir specialiųjų operacijų pajėgoms.

„Tai sustiprins Sausumos pajėgų, Specialiųjų operacijų pajėgų paramą ir sustiprins konkrečius žvalgybos, artilerijos, logistikos pajėgumus. Tai yra pats moderniausias šiuo metu pasaulyje šarvuotas visureigis su tikrai puikiomis charakteristikomis, su saugumu kariams. Jis tikrai bus naudojamas ne vieną dešimtmetį“, –sako ministras Raimundas Karoblis.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių valstijų ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Marcusas Micheli po sutarties pasirašymo ceremonijos kalbėjo, jog tai nėra tik komercinis bendradarbiavimas.

REKLAMA

„Tai iš tikrųjų yra stiprus ypač tvirtų ir produktyvių santykių tarp JAV ir Lietuvos simbolis ir ženklas visose sferose, o šiuo atveju ypatingai saugumo sferoje“, – pasakoja JAV atstovas Mercus Micheli.

Gynybos resursų agentūros vadovas Sigitas Dzekunskas priduria, jog Į Lietuvą atkeliaus tikrai ne „fabrikiniai“ JLTV visureigiai. Bazinės versijos bus „aprengtos“ tvirtais šarvais, taip pat ir apginkluotos – nuo lengvesnių iki sunkiąją techniką naikinti galinčių pabūklų, bus montuojami bokšteliai. Skaičiuojama, kad iš viso mašinos turės daugiau nei dešimt konfigūracijų. I bendrą kainą įeina ir visureigių aptarnavimas, logistika, atsarginės detalės.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus įvairios komplektacijos visureigiai. Standartinė ginkluotė – kulkosvaidžiai, galimybės transportuoti prieštankinę ginkluotę, atitinkamos radijo ryšio priemonės“, – teigia agentūros vadovas Sigitas Dzekunskas.

Lietuvos kariuomenė kol kas viena iš nedaugelio valstybių galėsiančių tokiais visureigiais pasigirti. Sutartis su amerikiečiais kol kas pasirašė tik Juodkalnija bei Slovėnija. Juos pirkti žada ir britai. Pasak Dariaus Antanaičio – visureigių įsigijimo konkurse dalyvavo daugiau nei keturi pretendentai, visgi „Oshkosh“ kompanija pasiūlė geriausią kainos ir kokybės santykį. Kalbama, kad kai kurie kiti variantai Lietuvai būtų atsiėję net dvigubai brangiau. Karybos ekspertas priduria, jog tai itin aukšto taktinio lygio mašina itin tinkama mūsų regiono reljefui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gali labai dideliu greičiu judėti raižyta vietove ir vesti ugnį dėl savo pneumatinės pakabos. Taip pat be pasirengimo šis visureigis gali įveikti iki metro gylio brastą. Kitaip tariant, visi mūsų miško upeliukai būtų įveikti, o parengiant net iki pusantro metro. Taigi net mūsų Nemunas vasaros periodu galėtų būti įveiktas skersai“, – kalbėjo karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Pristačius visureigį krašto apsaugos ministras neišvengė klausimų ir apie kitų metų finansavimą. Seimo biudžeto ir finansų komitetas siūlo gynybai kitąmet skolintis mažiau, kitaip tariant trūkstamas lėšas švietimui ir kitoms reikmėms atriekti būtent kariuomenės sąskaita. Tiek prezidentas Gitanas Nausėda, tiek jo patarėjas buvęs kariuomenės vadas Vytautas Jonas Žukas sako, jog tai itin prasta idėja ir gali pakenkti mūsų reputacijai prieš NATO sąjungininkus.

REKLAMA

„Neseniai buvo NATO inspektorių misija, kuri vertino Lietuvos gynybinius pajėgumus ir išvados yra labai aiškios – finansavimas turi būti didinamas minimaliai ir mes manome mūsų atžvilgiu realistiškai. Tiek, kiek numatyta politinių partijų susitarime ir įvairiose strategijose“, – sako ministras Raimundas Karoblis.

Dabartiniame biudžeto projektą krašto gynybai kitąmet numatyta skirti milijardą 27 milijonus eurų.

Daugiau naujienų stebėkite TV3 žiniose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų