REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį naujienų portalas tv3.lt paskelbė, kad vasarą Kauno klinikose gimė vos 22 gestacijos savaičių ir 350 gramų sverianti mergaitė. Tai jauniausias išgyvenęs naujagimis šalyje. Praėjus parai po žinios, ketvirtadienį apie naujagimės augimą prakalbo ir patys medikai. 

Trečiadienį naujienų portalas tv3.lt paskelbė, kad vasarą Kauno klinikose gimė vos 22 gestacijos savaičių ir 350 gramų sverianti mergaitė. Tai jauniausias išgyvenęs naujagimis šalyje. Praėjus parai po žinios, ketvirtadienį apie naujagimės augimą prakalbo ir patys medikai. 

REKLAMA

Ketvirtadienį naujagimės biologinis amžius yra virš 5 mėnesių, o ji sveria 3,5 kilogramo. Iki šiol Lietuvoje jauniausias naujagimis buvo 28 gestacijos savaičių ir svėrė 450 gramų.

Mergaitė Kauno klinikose gimė šiek tiek daugiau nei prieš penkis mėnesius. Pasakyti, kodėl mamai prasidėjo priešlaikinis gimdymas taip anksti, medikai šiandien dienai negali. 30-metei moteriai 22 nėštumo savaitę tiesiog labai anksti nutekėjo vaisiaus vandenys. Gydytojai bandė gimdymą kaip įmanoma atidėti, tačiau mamai atvykus į Kauno klinikas, gimdymas prasidėjo nedelsiant.

Šeimoje iki tol nebuvo priešlaikinių gimdymų, o kauniečių porai tai yra pirmasis vaikas.

Lietuvos medicinos metų įvykis

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius šiandien džiaugėsi ir patikino, kad mažylė pretenduoja tapti šių metų Lietuvos medicinos įvykiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien tikrai turime galimybę pasidžiaugti. Didvyrė, apie kurią šiandien kalbame, tikrai bent jau pretenduos į šių metų Lietuvos medicinos didžiausią įvykį. Noriu padėkoti mūsų medikams, nes už to slypi didžiulė Kauno klinikų medikų komanda, be jos šis stebuklas nebūtų įvykęs“, – sako profesorius.

REKLAMA

Pasak R. Jurkevičiaus, tokio amžiaus per anksti gimę vaikai net ir geriausiose pasaulio klinikose išgyvena apie dešimt savaičių, o gimę 21 savaitės – praktiškai visai neišgyvena. Anot jo, įspūdingas yra ne tik mergaitės svoris – 350 gramų, bet ir jos gimimo amžius – 22 savaičių gestacijos amžiaus.

Vienintelė visame pasaulyje

Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė patikino, kad prieš daugiau nei penkis mėnesius gimusi mergaitė šiuo metu ruošiasi išvykti į namus.

„Iki šiol jauniausias gimęs naujagimis buvo gimęs Vilniuje 28 savaičių gestacijos amžiaus. Mūsų žiniomis, 22 gestacijos amžiaus išgyvenusi naujagimė tokio svorio yra vienintelė visame pasaulyje. Nes iki tol gimę ir išgyvenę naujagimiai nors ir svėrė mažiau, bet buvo ilgiau išnešioti“, – patikina R. Tamalienė.

REKLAMA
REKLAMA

Mergytei nuo pat pirmos dienos buvo duodamas mamos pienas. Kitose šalyse gimusiems tokio amžiaus vaikams dažniausiai yra teikiama tik paliatyvi pagalba, nėra teikiamas aktyvus gydymas, o Lietuvoje, pagal galiojančius įstatymus, mergaitei buvo pritaikytas gydymas.

„Mergaitės būklė šiuo metu yra stabili, nors ji vis dar nori šiek tiek papildomo deguonies. Todėl ir į namus ji išvažiuos kvėpuodama papildomu deguonimi. Mergaitė valgo pati, o mama ir tėtis yra labai laimingi“, – pasakoja Neonatologijos klinikos vadovė.

Vos kelių dienų turėjo pirmąją operaciją

Paklausus medikų, kokio dydžio buvo vos tik gimusi mažylė, jie patikino, kad jos dydis prilygo suaugusio žmogaus delnui. Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė Ilona Aldakauskienė sako, kad mergaitės būklė iš karto po gimimo buvo labai sunki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būdama tokia maža, ji pareikalavo viso maksimalaus gydymo. Mums buvo didžiulis iššūkis užtikrinti visus jos poreikius su įprastomis medicinos priemonėmis, nes ji buvo tokia trapi ir tokia mažytė“, – prisimena I. Aldakauskienė.

Visos slaugytojos mergytę slaugė itin kruopščiai ir švelniai, o gydytojai jai turėjo parinkti pačius geriausius gydymo metodus.

„Jai reikėjo skirti labai intensyvų gydymą. Ji praleido keturis mėnesius intensyvioje terapijoje, du iš jų buvo taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Jos kvėpavimas priklausė tik nuo aparatūros, o taip pat jai prireikė ir viso gydymo, kuris yra taikomas neišnešiotiems naujagimiams“, – patikina naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė.

REKLAMA

Gydydami mergaitę, medikai susidūrė su dar vienu iššūkiu – mažylei dešiniame plautyje formavosi cista ir ji, sulaukusi vos 27 dienų, turėjo pirmąją operaciją savo gyvenime.

„Tai buvo sunkus pasiryžimas, bet mes delsti negalėjome ir priėmę rizikingą sprendimą, šiandien turime sėkmingą ir laimingą pabaigą. Pasiekėme to, kad šiandien turime tokį rezultatą, kuriuo galime pasidalinti su jumis“, – kalba gydytoja.

Kas laukia ateityje – medikai neprognozuoja

Kol kas mažylė yra stabilios būklės ir jau artimiausiomis dienomis keliaus namo. Tačiau ar ji neturės jokių sveikatos nusiskundimų ateityje – medikai kol kas prognozuoti negali.

REKLAMA

Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė patikina, kad priešlaikinis gimdymas šiuolaikinėje medicinoje yra viena didžiausių problemų, o iki šiol nėra itin efektyvių būdų jį sustabdyti:

„Dažniausiai priešlaikinį gimdymą lemia daugiavaisis nėštumas, sunkios ligos, klinikinės infekcijos. Šiais laikais pastoja ir išnešioja naujagimius tokios moterys, kurios prieš kelis dešimtmečius negalėdavo nei pastoti, nei išnešioti naujagimių. Taip pat yra visa grupė nežinomų priežasčių, kurios sukelia priešlaikinį gimdymą“, – priduria R. Nadišauskienė.  

Taip pat profesorė akcentuoja, kad labai svarbu visuomenei nesusidaryti klaidingos nuomonės. Tai nereiškia, kad nuo šiol išgyvens visi naujagimiai, gimę sulaukę vos 22 gestacijos amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norime, kad visuomenė negautų per didelių lūkesčių ir akcentuoti, kad mes dabar turime didelį džiaugsmą, bet pasakyti, kad nuo šiol visi naujagimiai, gimę 22 savaičių gestacijos amžiaus išgyvens – tikrai negalime, taip nėra niekur pasaulyje ir nuo šios dienos niekas nepasikeitė“, – pabrėžia R. Nadišauskienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų