REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš teismą stojo Kėdainių greitosios darbuotojai. Jie kaltinami per neatsargumą pražudę pacientą. Nelaimė nutiko pernai vasarą, kai artimieji blogai pasijutusiam vyrui iškvietė greitąją. Nešant vyrą į automobilį, šis su visais neštuvais nuvirto ant gatvės. Po kelių dienų vyras mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis.

Prieš teismą stojo Kėdainių greitosios darbuotojai. Jie kaltinami per neatsargumą pražudę pacientą. Nelaimė nutiko pernai vasarą, kai artimieji blogai pasijutusiam vyrui iškvietė greitąją. Nešant vyrą į automobilį, šis su visais neštuvais nuvirto ant gatvės. Po kelių dienų vyras mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis.

REKLAMA

Kaišiadorių teisme atversta byla dėl pernai vasarą įvykusios tragedijos. Namuose parkritusiam ir sąmonę praradusiam senoliui iškviesti greitosios medikai šį nusprendė vežti į ligoninę, bet nepasiekus automobilio neštuvai su juose prisegtu ligoniu vertėsi ant žemės. Iškart po laidotuvių TV3 žurnalistams našlė su sūnumi liejo nuoskaudas. 

„Vietoj greitosios medicininės pagalbos pakviečiau vyrui greitąją mirtį“, – liūdesio neslepia našlė Laimutė Mscichauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien moteris teisme nepasirodo, našlė ir tėvo netekęs sūnus pripažinti nukentėjusiaisiais. Šis sako, dar ir dabar sunku kalbėti apie nelaimę.

REKLAMA

„Tai, be abejo, kad dėl medikų kaltės, iš tikrųjų, tai žinot. Aš galėčiau pagrįsti tą visą dalyką, bet ateini į teismą… Aš tiek pasimetęs esu. Ta pati situacija tokia gniuždanti yra“, – sako nukentėjusysis Vitoldas Mscichauskas.

Tąkart neštuvus su ligoniu laikęs vairuotojas Ričardas Survila tyli, o štai jo žmona sako, kad nelaimė skaudžiai palietė ir jų šeimą.

„Psichiatrų ir psichologų pagalbos prireikė, žmogus išbuvo keturis mėnesius su biuleteniu ir dabar sveikata yra bloga – visi esame stresuose įvaryti“, – teigia kaltinamojo žmona Antanina.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas greitosios ekipažo narys, slaugos specialistas, pasakoja palikęs ant neštuvų pritvirtintą vyrą, nunešė medicininį krepšį į automobilį, išgirdo triukšmą ir grįžęs pamatė parvirtusius neštuvus.

„Matėsi galvos nubrozdinimas, ir įdėjus pacientą į automobilį, buvo suteikta pagalba, sutvarstytas – jo būklė nepasikeitė, nei kaip aš jį radau tualete, nei kai įsidėjau į mašiną, nes aš visada vertinau būklę jo“, – sako kaltinamas medikas Vygintas Balsys.

Medikai sako, esą situacija gal būtų pakrypus ir kita linkme, bet po to kėdainietis vežiotas iš vienos gydymo įstaigos į kitą, kol vėliau mirė – konstatuota, kad dėl kraujo išsiliejimo į smegenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kitų įstaigų atstovų teisme nėra. Į teisiamųjų suolą sėdo du Kėdainių greitosios darbuotojai – vairuotojas ir medikas.

„Kaltinamieji yra kaltinami dėl nusikalstamos veikos, numatytos BK 137 str. 3 dalyje, padarymo – dėl neatsargumo sunkiai sutrikdę sveikatą“, – kalbėjo prokurorė Jurgita Česienė.

O štai ketvirtadienį posėdyje nukentėjusiųjų advokatas paprašė sunkesnių kaltinimų.

„Pateikėm prašymą dėl nusikalstamos veikos perkvalifikavimo iš sunkaus sveikatos sutrikdymo į neatsargų nužudymą“, – teigia nukentėjusiųjų advokatas Mantas Šriupša.

„Ar jūs įsivaizduojat, aš ramiai miegu dabar? Dirbti labai sunku, kai tu žmogui bandei padėt, o tau tokius kaltinimus, kad tu nužudei“, – sako V. Balsys.

REKLAMA

Pateiktas ir milžiniškas ieškinys – 200 tūkstančių eurų. Posėdis virto drama, Pirminės sveikatos priežiūros centro, kuriam priklauso greitoji, atstovė, išgirdusi sumas ir prašomas sankcijas įstaigai, apsipila ašaromis.

Tai esą paralyžiuotų veiklą. Dabar jau ir įstaiga sako kreipsis į advokatus.

„Negalima ramiai reaguoti, kai išgirsti, kokią sumą prašo nukentėjusieji, ir kad be viso to prašo apriboti įstaigos turtą“, – pasakoja Kėdainių PSPC direktorės pavaduotoja Laima Juodeikienė.

Greitosios medikai kaltinimus vadina absurdiškais, esą čia būta siaubingos nelaimės. Visas kolektyvas sukrėstas. Medikai tikina, kad šioje situacijoje galėjo atsidurti bet kuris komandos narys, mat dirba tik poromis, o dažnai tenka rūpintis daug sveriančiais ligoniais.

REKLAMA

„Nesaugūs jaučiamės, ir kaip Vygis Balsys taip kiekvienas dirbtum, taip pat mes, nešam savo daiktus padėti, nes mes esam brigadoj du nariai – vairuotojas stovi su tuo žmogum, o tašes tai reikia pasidėti – kardiografas ir ten visi kiti dalykai…“, – mano Kėdainių GMP atstovė Laima Bačiliūnienė.

Jei būtų įrodyta, kad tąkart senolį į ligoninę gabenę greitosios ekipažo nariai kalti, jiems gali grėsti iki 8-erių metų nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų