REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komunistinės Kinijos 70-metis minimas ne tik pačioje Kinijoje, bet ir Lietuvoje. Tiesa, tokios pompastikos, kokios norėjo Kinijos ambasada, Vilniuje nebus. Šįvakar planuotam fejerverkų šou savivaldybė leidimo nedavė. Tuo tarpu išvakarėse į oficialų Kinijos ambasados priėmimą buvo sukviesta šimtai svečių. Jų gretose buvo ir mūsų seimūnai, kuriuos protestais sutiko Kinijos totalitarinę politiką smerkiantys aktyvistai.

Komunistinės Kinijos 70-metis minimas ne tik pačioje Kinijoje, bet ir Lietuvoje. Tiesa, tokios pompastikos, kokios norėjo Kinijos ambasada, Vilniuje nebus. Šįvakar planuotam fejerverkų šou savivaldybė leidimo nedavė. Tuo tarpu išvakarėse į oficialų Kinijos ambasados priėmimą buvo sukviesta šimtai svečių. Jų gretose buvo ir mūsų seimūnai, kuriuos protestais sutiko Kinijos totalitarinę politiką smerkiantys aktyvistai.

REKLAMA

Maždaug 20 aktyvistų ir politikų su Tibeto, Taivano, Honkongo vėliavomis ir skambiais plakatais „Kinijos Liaudies Respublika – 70 komunistinio teroro metų“ ar „Kur Kinijos ir Lietuvos siena?“ rikiuojasi ant sostinės Baltojo tilto. Protestuotojų tikslas, komunistinei Kinijai minint 70-metį, priminti apie režimo aukas. Aktyvistai kviečia palaikyti ne tik laisvo Tibeto, bet ir laisvos Kinijos idėją.

„Atėjau išreikšti solidarumą ir tam pačiam Tibetui, ir Kinijos piliečiams, kurie galbūt kenčia nuo represijų šiuo metu“, – sako aktyvistas Mantas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ta sukaktis, kai komunistai užgrobė valdžią Kinijoje, tokia labai dviprasmiška šventė. Ta prasme, žinant, kiek aukų tas pareikalavo. Mano laikais 50 milijonų žmonių nuo bado mirė, kiek buvo nužudyta ir iškankinta kultūrinės revoliucijos metais“, – teigia aktyvistas Vytautas.

REKLAMA

„Kaip minėtume fašizmo pradžios jubiliejų. Tai, o čia režimas tebesitęsia. Žmonės žudomi. Vat visa ta vienos šeimos politika. Moterys sterilizuojamos. Abortai kiekvieną dieną“, – mano aktyvistė Nomeda.

O čia atėjusių politikų tikslas – įspėti apie Kinijos keliamas grėsmes Lietuvai.

„Tikslas komunistinės Kinijos yra perimti mūsų infrastruktūrą. Jie finansuoja mūsų Astravą, su kuriuo mes čia bandom visi kovoti. Mes nesuprantame grėsmių, kurias jie kelia. Tai pirmą kartą šiais metais mūsų nacionalinio saugumo ataskaitoje tai yra įvardyta“, – pasakoja konservatorius Žygimantas Pavilionis.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia nėra vien pigių, plastmasinių žaislų šaltinis. Tai yra siaubingas totalitarinis režimas, kuris bando perimti mūsų technologijas, įgyti karinę viršenybę, kuris grasina karine agresija Ramiajame vandenyne ir kuris eksperimentuoja su absoliučiomis, iš Orwello puslapių nužengusiomis sekimo sistemomis“, – kalbėjo konservatorius Mantas Adomėnas.

Ant Baltojo tilto aktyvistai susirinko ne šiaip sau, būtent čia šį vakarą komunistinės Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio proga padangę nušviesti turėjo fejerverkų šou.

Praėjusią savaitę sostinėje Kinijos ambasada į šventę kvietė tokiais plakatais. Tačiau kadangi savivaldybė leidimo taip reklamuotis nebuvo davusi, plakatai buvo skubiai nukabinti, o renginys uždraustas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijos ambasadorius iki šiol apgailestauja, kad fejerverkų nebus. Tuo tarpu Seimo narys Mantas Adomėnas tvirtina – Vilnius apgynė savo garbę.

Fejerverkai turėjo būti šventės dalis. Kad ir kokia to priežastis, meras nusprendė to neleisti. Na, tai – ne problema. Tačiau mums gaila, kad lietuviai, o taip ir kinai praras gerą galimybę pasidžiaugto tokiu nuostabiu fejerverkų šou“, – teigia ambasadorius H. E. Shen Zhifei.

„Tai nėra tik fejerverkų šou. Labai svarbu, ką jis mini. Ir jis mini agresyvaus, totalitarinio režimo, kuris iki šiol atlikinėja nusikaltimus prieš žmogiškumą, kuris vykdo genocidą Tibete, kuris vykdo genocidą prieš uigūrus, kuris ginklu grasina Taivanui, kuris šaudo į žurnalistus Honkonge. Tai yra vat tas režimas“, – kalbėjo M. Adomėnas.

REKLAMA

Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio išvakarėse dešimtys garbių svečių vakar traukė į vieną sostinės viešbučių, kuriame pradžios laukia oficialus Kinijos ambasados priėmimas. Į jį renkasi verslininkai, diplomatai. Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas vienintelis iš visų atvyksta su raudonų rožių puokšte. Yra ir Lietuvos politikų. „Valstiečiai“ Algimantas Kirkuris ir Zenonas Streikus nuo kamerų slepiasi, kiti seimūnai sako nematantys priežasties, kodėl turėtų nedalyvauti oficialiame Kinijos ambasados renginyje.

„O kodėl aš turiu nedalyvauti? Aš esu Kinijos parlamentinės grupės Seime pirmininko pavaduotojas“, – mano socialdarbietis Artūras Skardžius.

REKLAMA

„O ko čia susigėdę? Tai ne pirmas kartas. Jau daug metų švenčiam tą šventę. Tai ko čia dabar gėdintis? Ar yra kokios sankcijos taikomos? Klausimas… Tai ir atsakymas“, – atsakymą pateikė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

„Kiekvienas žmogus turi teisę turėti savo nuomonę. Vieni protestuoja, kiti ateina, kiti neateina. Čia yra laisvas pasirinkimas. Šiuo atveju tada neikit į „Senukus“, neikit į „Akropolį“, nes ten yra 80 proc. Kinijos prekių. Na, tai tada vadovaukitės tokia doktrina“, – sako socialdemokratas Algirdas Sysas.

Parlamentarai nesureikšmina ir aktyvistų linksniuojamų žmogaus teisių pažeidimų bei Kiniją kaustančių represijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O argi tai kas nors naujo? Visą laiką taip buvo ir bus“, – teigia D. Matulionis.

„LGBT, gėjus, pavyzdžiui, engia, skriaudžia Lenkijoje, kas mano supratimu negerai yra. Galų gale Vokietijoje skriaudžia kitus. Tai Kinija, aš manau, kuri buvo prieš 70 metų ir dabar, dabar ji yra didelė valstybė ir, aš manau, verta tiek pat pagarbos kaip ir kitos valstybės“, – pasakoja liberalas Kęstutis Glaveckas.

Dėl tokių politikų pareiškimų šiaušiasi žmogaus teisių aktyvistai:

„Taip jie parodo savo tikrąjį veidą. Jie tikisi, kad rinkėjai juos rinks? Aš abejoju. Todėl, kad jie yra su okupaciją palaikančia ir okupacija vykdančia valstybe. Tai čia yra moralinis jų veidas.“

REKLAMA

„Aš tiesiog nesutinku. Nesutinku, kad čia būtų švenčiamos tokios šventės. Kaip Lietuvos pilietė, žinodama ir gerbdama mūsų tėvynės istoriją. Ir aš nesutinku, kad čia būtų švenčiamos tokios šventės, nes čia ne šventė yra.“

O štai anot tarptautinių santykių eksperto, politikai priversti laviruoti.

„Reikia derinti du pagrindinius aspektus. Tai vienas yra moralinis – vertybinis. Ir mes turime dabar problemų pakankamai išryškėjusių ir dvišaliuose santykiuose tarp Lietuvos ir Kinijos. Yra ir tas pragmatinis ir netgi, sakyčiau, profesionalusis – diplomatinis taškas. Ir vėlgi reikia suprasti, kad mes turime užmezgę oficialius santykius su Kinijos Liaudies Respublika jau keletą dešimtmečių“, – mano tarptautinių santykių ekspertas Konstantinas Andrijauskas.

Diplomatiniai Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo po rugpjūčio 23-iosios. Kuomet Kinijos ambasados darbuotojai Vilniaus centre apsistumdė Honkongo protestuotojus palaikančiais aktyvistai. Dėl Kinijos ambasadoriui Lietuvoje buvo įteikta nota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų