• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė žymus Lietuvos dailininkas

Šeštadienį mirė tapytojas, skulptorius, grafikas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Antanas Kmieliauskas. 

Šeštadienį mirė tapytojas, skulptorius, grafikas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Antanas Kmieliauskas. 

REKLAMA

Jam buvo 87 metai.

„Jo dukra pranešė, kad A. Kmieliauskas mirė šiandien 9 valandą ryto“, – BNS šeštadienį sakė Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė.

A. Kmieliauskas yra sukūręs daugiau kaip 80 skulptūrų, jis taip pat tapė portretus, religinės tematikos paveikslus, freskas.

A. Kmieliauskas 1991 metais pelnė Lietuvos nacionalinę premiją.

Dailininkų sąjungos pirmininkės teigimu, A. Kmieliauskas buvo labai nuoširdus, doras ir kuklus žmogus, „niekad nedarė viešųjų ryšių akcijų, kaip dabar madinga, nesistengė niekam įtikti, tiesiog gyveno ir dirbo tai, ką jis labiausiai mėgo ir geriausiai sugebėjo“.

„Galbūt dėl to, kad savo gyvenimo metų ar net valandų veltui nešvaistė abejotinos vertės dalykams, jis sugebėjo sukurti daugybę įspūdingų kūrinių, pradedant nuo mažiausiųjų, laimėjusių tarptautinius apdovanojimus – ekslibrisų, pereinant prie tapybos, freskų ir skulptūrų, puošiančių įvairias viešąsias erdves visoje Lietuvoje“, – BNS sakė E. Utarienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, A. Kmieliauskas kūrinius dažniausiai atlikdavo pats, be meistrų pagalbos.

„Prisimenu, kaip dar prieš keletą metų Lietuvos dailininkų sąjungos Skulptūros ir vitražo centro kieme, užsilipęs ant kopėčių su elektriniu disku, paskendęs dulkėse skaptuodavo savo skulptūras“, – teigė E. Utarienė.

REKLAMA

„Na, o premijos jį pasivijo ir ne viena. Ir tai džiugu. Lietuvai jis davė be galo daug – paliko didžiulį kraitį ypatingų, aukščiausios prabos kūrinių ir prisiminimus apie save kaip apie žmogų, talpinusį savyje pamatines žmogiškumo vertybes – drąsą sakyti ir daryti tai, ką galvoji ir kaip supranti, meilę, atsidavimą, ištikimybę sau ir kitiems, kilnumą bei nuoširdumą. Šios kūrėjo savybės ugdė ir formavo daugelį su juo bendravusių žmonių, tame tarpe, aišku, ir jo mokinius. Didžiuojuosi, kad teko jį pažinti ir man“, – sakė sąjungos vadovė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų