REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik ketvirtadalis milijono lietuvių nusprendė bent jau kol kas nebekaupti pensijai privačiuose pensijų fonduose. Daugelis sako besibaiminantys nežinomybės, politikų nuotaikų kaitos ar priverstinio apsisprendimo likti kaupime visam laikui. 

Beveik ketvirtadalis milijono lietuvių nusprendė bent jau kol kas nebekaupti pensijai privačiuose pensijų fonduose. Daugelis sako besibaiminantys nežinomybės, politikų nuotaikų kaitos ar priverstinio apsisprendimo likti kaupime visam laikui. 

REKLAMA

Apie pensijų kaupimo reformą TV3 studijoje kalbėjo „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė ir žurnalistas Artūras Anužis.

Ponia Julita, iki liepos mėnesio visi gyventojai, kurie dar kaupė pensiją, turėjo apsispręsti, ką daryti: likti „Sodroje“, kaupti antroje pakopoje ar nutraukti kaupimą ir vėl grįžti į „Sodrą“. Kokie rezultatai? Ar jau turime skaičius?

Taip, nuo liepos mėnesio kaupime dalyvauja virš 1 mln. 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Kas pasikeitė per tuos pirmus šešis šių metų mėnesius, kada tas galimybių langas buvo atidarytas, tai 40 tūkst. žmonių, kurie anksčiau dalyvavo kaupime, nusprendė toliau nebekaupti, o sukauptas sumas sugrąžinti į „Sodrą“. 200 tūkst. gyventojų nusprendė sustabdyti įmokas – sukauptas pensijų lėšas paliko pensijų kaupimo bendrovėje, tik nusprendė nemokėti įmokų toliau. Jie bet kada gali atnaujinti savo dalyvavimą kaupime vėl pradėję mokėti įmokas.

REKLAMA
REKLAMA

200 tūkst. – gana didelis skaičius. Ar jis turės įtakos pačiam „Sodros“ biudžetui? Kokią įtaką gali turėti pačiam žmogui?

Tie 200 tūkst. žmonių, kurie paliko lėšas kaupimo bendrovėje ir liovėsi mokėti įmokas, tai „Sodros“ biudžetui įtakos neturi jokios. Šis jų sprendimas būsimai pensijai iš „Sodros“ neturi. Tai turi įtakos tiems, kas formuoja politiką, nes jeigu šitie žmonės papildomai ar kokiais kitais būdais nekaups lėšų, tai ateityje jie turės išsiversti tik iš „Sodros“ senatvės pensijos ir tų pinigų, kuriuos iki šiol pavyko sukaupti. Tai reiškia, kad ta suma nedidės taip, kaip ji didėtų tų, kurie moka įmokas. Tiems, kurie sustabdė kaupimą ir lėšas pervėdė į „Sodrą“, žiūrint iš „Sodros“ pozicijos, didėja įsipareigojimas ateityje, todėl šitiems žmonėms „Sodra“ turės mokėti pensiją dėl tų pridėtų taškų arba apskaitos vienetų, kurie juos įgyjo dabar, priėmę sprendimą.

REKLAMA

Tie 200 tūkst. žmonių, kurie sustabdė įmokas, jie, kaip suprantu, galės grįžti bet kada? Ar galės pastoviai stabdyti ir vėl grįžti? Koks bus tas procesas?

Tie, kurie sustabdė, jie bet kada gali atnaujinti įmokų mokėjimą ir toliau dalyvauti, bet tokios galimybės, kaip vėl liautis mokėti įmokas, jie nebeturės. Išskyrus tuos atvejus, kai yra leidžiamas laikinas sustabdymas – iki 12-os mėnesių. Tokią galimybę turi visi ir dabar dalyvaujantys. Taip yra numatyta įstatyme, kad galima iki dvylikos mėnesių sustabdyti įmokų mokėjimą.

Tie 200 tūkst., kurie sustabdė įmokų mokėjimą – jį sustabdė tik metams?

Ne, jie sustabdė iki atskiro nurodymo atnaujinti arba bus atnaujinamas kas tris metus automatinis įtraukimas, kai jiems bus vėl pasiūlyta dalyvauti, jei patys nepriims to sprendimo.

Po trijų metų tiems žmonės vėl reikės apsisprendinėti, ką daryti toliau ir po trijų metų tas sprendimas jau bus lemiamas?

Ta papildomo įtraukimo procedūra bus kartojama keletą kartų. Žmogus gali ir nelaukęs tų trijų metų sprendimą priimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų