REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą plūstantiems karščiams, regis, ribų nėra. Pranešama, kad jau trečiadienio dieną sulauksime net iki 35 laipsnių karščio.

Į Lietuvą plūstantiems karščiams, regis, ribų nėra. Pranešama, kad jau trečiadienio dieną sulauksime net iki 35 laipsnių karščio.

REKLAMA

Antradienio dieną nepastoviai debesuota. Lietaus tikimybė maža. Vėjas pietryčių, pietų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 28–33 laipsniai.

Trečiadienio dieną vietomis, daugiausia šiaurės rytinėje Lietuvos pusėje, trumpas lietus su perkūnija. Temperatūra naktį 17–22, dieną 30–35 laipsniai.

Į ką atkreiptį dėmesį per karščius?

Portalas tv3.lt jau rašė, kad dėl karščių į ligoninę plūsta įvairaus amžiaus pacientai, tačiau sunkiausios būklės – daugiau vyresni, kam per 50 metų. Pacientai – sunkios būklės, su paūmėjusiomis sunkiomis širdies, nervų ligomis, tarsi būtų ne vidurvasaris, o ligų pikas viduržiemį. Penktadalio pacientų čia nebūtų, jei žmonės tiesiog karštomis dienomis gertų daugiau vandens.

„Poveikis saulės, šilumos, būna vangus žmogus, galvos skausmas, svaigimas, nieko nenoras daryti. Tokie būna simptomai. Patarimas vienas – jei žmogus ant saulės, nueiti į pavėsį. O profilaktiškai reikia vandens su savimi turėti ir po trupučiuką gurkšnoti", – patarimais dalijosi Zdislavas Skvarciany, Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Dar gydytojai atkreipia dėmesį, kad dėl skysčių trūkumo ima tinti galūnės, o tuomet dažnas pacientas ima elgtis atvirkščiai nei reikėtų – skysčių dar labiau vengia.

REKLAMA

„Pirmas požymis, kad trūksta skysčių – tinsta galūnės. Žmogus nekreipia dėmesio, dar labiau riboja skysčių vartojimą. Tad atsiranda būdingas požymis, dažnas širdies plakimas. Visi galvoja, kad tai yra kažkokia liga. Tai rodo, kad kraujas sutirštėjęs. Kad jis galėtų cirkuliuoti po organizmą, ritmas padažnėja, dėl to atsiranda dažnas širdies plakimas.

Tokiu atveju jau reikia sunerimti, pradėti gerti skysčius. Vėliau atsiranda galvos svaigimas, ligos paūmėja, kai ilgą laiką skysčių deficitas, gali ištikti insultas ir infarktas", – pridūrė B. Markevič.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosiomis dienomis, kai ypač aktyvi saulė, padaugėjo pacientų, kurie iki šiol niekuo nesiskundė, tačiau pabuvę tvankiose patalpose patyrė šilumos smūgį. Tad medikai juos gelbsti fiziologinį tirpalą leisdami per lašinę.

„Mes juos vietoje atstatome, atlašiname 1-3 litrai. Būklė pagerėja, sako ačiū ir viso gero. Paprasčiausias gydymas – gerti vandenį. Ne kažkokius limonadus, ne kava, gėrimai. Skysčiai – tai paprasčiausias vanduo", – papasakojo Santaros klinikų Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų